; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Yabba Dabba Dinozauri

INTERVIU. Ce spune producătorul Mark Marek despre noul serial „Yabba Dabba Dinozauri”

01 March 2020

Din 29 februarie, în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 10.00, Boomerang aduce un serial nou-nouț, „Yabba Dabba Dinozauri', cu noile aventuri ale vechilor noastre cunoștințe din Epoca de Piatră. Cartoon Netwok ne-a pus la dispoziție un interviu cu producătorul animație, Mark Marek.

„Yabba Dabba Dinozauri' este un spin-off al serialului „The Flintstones', tradus la noi „Aventuri în Epoca de Piatră' sau „Familia Flintstone', care împlinește anul acesta pe 30 septembrie frumoasa vârstă de 60 de ani. A fost cel mai de succes din punct de vedere financiar și cel mai lung serial animat din istoria televiziunii până la apariția altei familii celebre, singura de-altfel care a reușit să-i detroneze pe Flintstoni, „Familia Simpson' / „The Simpsons' (1989).

Mark Marek

De ce ai vrut să creezi o nouă versiune a serialului clasic „Familia Flintstone'?

Mark Marek: Am crescut urmărind primele sezoane ale animației din anii 60 și, pentru vremea respectivă, era ceva nou care a spart gheața și care a pus, totodată, animația pe hartă. Serialul se concentra pe familia Flintstone și Rubble și copiii acestora. Pebbles Flintstone și Bamm-Bamm Rubble sunt personaje cu care am vrut mereu să ne jucăm mai mult. Cred că este un subiect frumos despre familie. Serialul este atemporal pentru că tratează probleme clasice ale familie, este popular, amuzant și interesant de urmărit. Cred că aceste calități mențin serialul pe harta de interese ale publicului.

Ce are diferit noua serie „Yabba Dabba Dinozauri' în comparație cu alte versiuni ale „Familiei Flintstone'?

Mark Marek: Cred că diferența vine din modul în care este abordat umorul. Această serie prezintă personaje ca Pebbles Flintstone, Bamm-Bamm Rubble și Dino într-un mod complet diferit, cum nu am mai văzut până acum. În seria din anii 60, ei apăreau sporadic și jucau roluri secundare. Mai târziu, aceste personaje au apărut în seria din mijlocul anilor 90, „Cave Kids', unde Pebbles și Bamm-Bamm erau tot copii, iar la un moment dat deveneau chiar și tineri adulți căsătoriți. Dar, din punctul meu de vedere, povestea și personajele lor nu au fost tratate suficient în acest decor uimitor, al copiilor de opt-zece ani, așa cum sunt ei, de fapt. O vârstă la care copiii intră într-o mulțime de probleme buclucașe. Cred că am reușit să îi prezentăm într-un mod cum nu am mai văzut până acum. Este amuzant să îi privești, ei sunt cu adevărat copii, iar acesta a fost scopul principal: să îi facem cât mai reali.

Ce lucruri ați încercat să păstrați din punct de vedere al tehnicilor de animație din seria inițială?

Mark Marek: Nu pot spune că ne-am bazat pe ceva neapărat. Tehnic vorbind, animația s-a schimbat foarte mult, așa că am avut mai multe schimbări în ceea ce privește producția. Nu am vrut să folosesc tehnici de animație prea sofisticate pentru că îmi place seria inițială „Familia Flintstone' care stârnește hohote de râs prin simplitate. Pentru mine, dacă animația este simplă, atunci scenariul este pus în prim-plan. Dacă animația rămâne simplă, tonul original al serialului rămâne mai adevărat și mai realist pentru telespectatori.

De asemenea, atunci când schimbi stilul, oamenii care au crescut cu acest serial se pot simți ofensați. Așa că am decis să schimbăm foarte puțin stilul. În această versiune am încercat să urmărim situațiile comice și amuzamentul. În plus, de această dată, serialul este despre două locuri: Bedrock și Crags. Atunci când suntem în Bedrock, am încercat să păstrăm totul cât mai clasic posibil, căci, atunci când îi vedem pe adulții Fred, Wilma, Barney și Betty, avem parte de oportunitatea de a ne axa mai mult pe latura comică specifică serialului clasic. Dar atunci când suntem în Crags, iar copiii sunt pe cont propriu, situația se schimbă. Sper ca publicul să urmărească cu interes cele două planuri.

Cum crezi că se încadrează „Yabba Dabba Dinozauri' în societatea din zilele noastre?

Mark Marek: Nu ne-am dorit să fim foarte specifici, dar în acestă serie facem aluzie și la telefoanele inteligente, doar că le numim „pietre inteligente' și, în loc de Siri o avem Wiki, care este o pasăre care adună informații pentru ei. „Familia Flintstone' a prezentat de fiecare dată facilități ale vieții moderne, dar la un mod mult mai primitiv, cum ar fi dispunerea unui purceluș sub chiuvetă, care să mănânce resturile alimentare.

Ce fel de teme sunt abordate în această serie?

Mark Marek: O mulțime de interacțiuni cu dinozaurii, elemente care nu au mai fost exploatate în seriile anterioare. De această dată, dinozaurii vorbesc și chiar există un episod în care dinozaurii vin în Bedrock. Temele sunt în mare parte centrate pe tema familiei, prietenilor și modul în care personajele se încadrează în societate.

Când erai copil ai urmărit și alte seriale animate Hanna-Barbera? Te-au infuențat?

Mark Marek: Cel mai probabil le-am urmărit pe toate. Cu siguranță mi-au influențat simțul umorului.

Cum este să produci un serial care prezintă personaje atât de populare?

Mark Marek: Am crescut urmărind seria originală „Familia Flintstone' și dacă cineva mi-ar fi spus că atunci când voi fi adult voi lucra cu aceste personaje, nu aș fi crezut niciodată. E uimitor să lucrezi cu aceste personaje care, de ce nu, au scris istorie. Este unul dintre cele mai cunoscute seriale Hanna-Barbera realizate vreodată.

Cu ce crezi că vor rămâne telespectatorii după acest serial de televiziune?

Mark Marek: Sper că acest serial îi va pune pe Pebbles, Bamm-Bamm și Dino pe hartă, așa cum nu au mai fost niciodată. Ei nu au fost niciodată în centrul atenției și sper că vor obține maximum din acest serial. Și vor fi și foarte distractivi.

„Yabba Dabba Dinozauri' poate fi văzut la Boomerang în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 10.00.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare