; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Bear Grylls

INTERVIU. Bear Grylls printre rechini: „Scufundarea fără cușcă în mijlocul rechinilor a fost, probabil, cel mai terifiant moment”

27 July 2018

Bear Grylls, unul dintre cei mai cunoscuți aventurieri contemporani a fost săptămâna aceasta unul dintre protagoniștii ediției aniversare de 30 de ani, al popularului program TV „Shark Week', difuzat de Discovery Channel. Bear a oferit un interviu în exclusivitate despre experiența sa alături de rechini și despre planurile sale de viitor.

Deși fiecare dintre noi avem propriile temeri sau fobii, oamenii te privesc ca pe un om neînfricat. Care este definiția fricii pentru tine și care este cel mai urât coșmar al tău?

Credeți-mă, toți ne temem de câte ceva… Când eram în armată, mi-am fracturat vertebrele T8, T10 și T12 într-un accident de parașutism în sudul Africii. După acel moment, voi simți mereu această teamă atunci când voi sări cu parașuta în timpul filmărilor. De asemenea, există întotdeauna acea mână pe umărul meu, de la un membru al echipei noastre care, știind că este greu pentru mine, mă va încuraja să mă confrunt încă o dată cu această frică.

Trebuie să vă înfruntați temerile și să înțelegeți că frica este acolo pentru a ne întări. Timpul, experiența și o mulțime de situații în care am supraviețuit ca prin urechile acului, m-au învățat că cel mai bun mod de a face față fricii nu este să fugi de ea, ci să o confrunți.

Cum este o zi obișnuită din viața ta? Nu îți este frică să te trezești într-o dimineață fără nicio nouă provocare?

Noi, oamenii cred că atingem cel mai bun punct al nostru, atunci când avem un scop, o țintă. Mereu am încercat să am obiective clare și lucruri de care să mă interesez direct. Am eșuat de o mulțime de ori până acum, dar e în regulă. Eu cred că este vorba despre acea urmărire neîncetată, despre spiritul de aventură și despre a nu renunța niciodată. Aceste lucruri au devenit rutină pentru mine, dar ceea ce mă ajută și mă motivează cel mai mult, sunt prieteniile care se leagă de-a lungul timpului. Și, niciodată, dar niciodată un lucru ca atare.

Îmi incep fiecare zi cu un smoothie vegetarian, cu mult ghimbir și, apoi o continui cu un antrenament fizic scurt de maximum 30 de minute; apoi sunt gata de acțiune. De asemenea, încerc să îmi fac timp și pentru un moment de liniște când citesc un fragment dintr-una din incredibilele povestiri biblice. Asta mă ajută întotdeauna să fiu concentrat și, în același timp conștient de unde provine ajutorul meu.

Dintre toate lucrurile pe care le-ai făcut în emisiunile tale, ce a fost cel mai greu de făcut și ce a fost cel mai distractiv?

De-a lungul anilor au existat numeroase momente în care m-am aflat la limită. Parașute care nu se deschideau, mușcături de șarpe sau când am fost prins captiv în ape furioase. Și nu pot uita de crocodilii mari care nu iartă pe nimeni. Cel mai dur loc a fost Siberia în timpul iernii, unde numai să încerci să rămâi în viață la -40 grade Celsius este o provocare în sine. Cele mai bune momente sunt filmările în care am ocazia să am alături invitați speciali pe care îi pot aduce mai aproape de ceea ce înseamnă cu adevărat aventura.

Cum a fost în timpul filmărilor pentru 'Bear Grylls printre rechini'? Cât de aproape ai ajuns?

Am ajuns foarte aproape și fără cușcă, chiar – acesta era scopul! A fost un privilegiu pentru mine să ajung să studiez unii dintre cei mai mari și mai impresionanți rechini din lume, chiar în Triunghiul Bermudelor. Am vrut să văd cum mă descurc atunci când rechinii au avantajul terenului propriu și modul în care te poți proteja dacă te vei găsi vreodată singur, blocat pe mare și expus unui posibil atac al rechinilor. A fost memorabil să poți fi atât de aproape de aceste creaturi incredibile și să înțelegi ce responsabilitate avem să le protejăm.

Cu sprijinul cercetătorilor locali, am reușit să atașăm un dispozitiv de urmărire unui rechin tigru. Acest dispozitiv ne va ajuta să colectăm date despre comportamentul acestei specii, astfel încât să putem găsi cele mai bune metode de protejare și conservare. Studiile preliminare au arătat că rechinii tigru pot migra peste 6400 km în fiecare an, iar urmărirea lor poate oferi indicii importante în rezolvarea misterelor asupra modului în care aceștia migrează, dau naștere și își cresc puii. Urmărirea rechinilor va fi critică atât în protejarea lor cât și a oamenilor.

Cel mai important lucru de ținut minte atunci când vă aflați în ape cu rechini agresivi, este să rămâneți calmi și să nu arătați în niciun fel că vă este frică. Rechinii o pot simți aproape la fel de puternic ca sângele din apă.

Dacă ar fi să compari pe o scară de la 1 la 10 scufundările cu rechini comparativ cu alte situații periculoase în care te-ai aflat, unde s-ar afla?

Să știți că au fost câteva momente în care am fost foarte aproape să o pățesc! Ori de câte ori vă aflați în natură și sunteți înconjurați de faună sălbatică, imprevizibilul este omniprezent, iar asta înseamnă că orice risc trebuie luat în calcul cu foarte mare atenție și diminuat pe cât posibil. Cu toate acestea, este treaba mea să încerc să navighez în siguranță în jurul situațiilor periculoase; până la urmă, trebuie să fii pregătit pentru orice lucru neașteptat!

Shark Week a devenit un adevărat fenomen global. Ai fost fan al emisiunii dinainte de a te implica?

Întotdeauna am fost un mare fan al Shark Week. Este o emisiune difuzată în peste 72 de țări și este o platformă excelentă pentru a promova eforturile de conservare a rechinilor. Show-ul face o treabă fantastică pentru a atrage oamenii din întreaga lume, interesați de speciile de rechini. A fost o onoare totală să ajutăm emisiunea Shark Week și să înțelegem mai multe despre comportamentul acestor animale.

Te-ai aflat în apă cu rechini ciocan, rechini taur și rechini tigru și, totuși, ai reușit să fii calm. Au fost și momente când te-ai întâlnit cu ei față în față și ai simțit că îți crește pulsul?

Da, desigur, doar sunt om! Am învățat, totuși din toate situațiile prin care am trecut până acum să-mi păstrez calmul în astfel de momente. Animalele sunt incredibil de inteligente și pot simți teama de la kilometri distanță. Scufundarea fără cușcă în mijlocul rechinilor a fost probabil, cel mai terifiant moment!

Este ceva nou ce ai vrea să încerci acum?

Mai am o mulțime de lucruri de încercat în viață și se pare că lista începe să fie din ce în ce mai lungă! Încă mi-ar plăcea să fiu primul care escaladează câteva din vârfurile montane din Groenlanda, de exemplu. Există încă atât de multe zone extinse de sălbăticie, total neexplorate care te pot impresiona într-un mod care este greu de descris în cuvinte. Am și o dorință specială: mereu am promis că îmi voi lua familia pentru o zi în tabăra de bază de pe Everest, ca să le arăt muntele. Pentru mine, ar fi incredibil să împărtășesc acest moment cu ei.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare