; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Marineci UMBRE2 day51 stills 037

INTERVIU. Am vorbit cu Maria Obretin despre noul sezon din „Umbre”, despre seriale și… infracțiuni

23 November 2017

Din 12 noiembrie, al doilea sezon al serialului „Umbre' a poposit la HBO și pe HBO GO. Pentru prima oară, o producție românească poate fi urmărită în țările din Europa în care HBO operează: România, Moldova, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina, dar și Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Spania.

 

Despre noul „Umbre', „TVmania' a stat de vorbă cu actrița care-o interpretează pe Gina, Maria Obretin.

 

„TVmania': Au trecut trei ani de când te-ai întâlnit prima oară cu Gina. Ți-a fost dor de ea?

Maria Obretin: M-am îndrăgostit de acest personaj încă de la probe, era un personaj foarte bine scris, cu forță, cu vulnerabilitare în același timp, o femeie care știe ce vrea, o mamă care luptă pentru siguranța copiilor ei, o femeie îndrăgostită de soțul ei. Situațiile erau incitante, cu răsturnări, cu reacții ofertante. În lunile în care am filmat, Gina a crescut, s-a instalat în sufletul meu, îmi era tare dragă. Nu știam la finalul primului sezon că ne vom reîntâlni cu personajele noastre, speram doar. Și m-am bucurat imens când am aflat că vom începe filmările pentru noul sezon. E o bucurie pentru un actor să muncească la un rol pe care îl iubește, să ducă destinul personajului său mai departe, să descopere noi laturi, să experimenteze alte situații.

„TVmania': S-a schimbat ceva, a evoluat în vreun fel, personajul tău față de primul sezon din „Umbre'?

Maria Obretin: Da, sezonul 2 e bulversant pentru toate personajele, lucrurile scapă de sub control, personajele trăiesc la limită, iau decizii mai mult sau mai puțin bune pentru destinul lor. Gina, a depășit confortul aparent dintr-o familie „normală'. Lumea criminală în care se învârte Relu, o invadează. Gina nu-și mai poate apăra familia, nu are arme împotriva acestei lumi. Deciziile se iau cu pistolul la cap, pe supraviețuire. Nimic nu pare să mai fie în regulă. Cu cât suntem mai loviți, cu atât lovim mai tare, de aici o serie de acțiuni la limită, pare să nu mai existe cale de întoarcere.

„TVmania': Ce ai în comun cu Gina?

Maria Obretin: Cred că în primul rând grija pe care o am față de cei apropiați mie, o forță zdravănă de româncă sudistă, și un fel cinstit de a mă raporta la viață. Și un soi de energie feminină debordantă, las, iată, modestia deoparte.

„TVmania': Și ce nu ai face așa cum face ea?

Maria Obretin: Nu-s atât de curajoasă ca Gina. Nu aș face multe din lucrurile pe care le face, găsesc acest lucru minunat. Că personajele noastre ne pun în niște situații pe care nu le-am gândit niciodată și că reacționăm într-un mod care nu ne este în fire. În plus, să fim serioși, viețile noastre nu sunt atât de spectaculoase, suntem niște oameni relativ normali. Personajele din „Umbre' vin cu o lume întreagă în spate, o lume crudă, viscerală, răzbunătoare.

„TVmania': În discuția cu taximetristul din primul episod al sezonului al doilea, Gina este foarte curajoasă! Te vezi imitând-o în realitate?

Maria Obretin: Niciodată! Eu sunt genul care abia îndrăznea să îi spună unui taximetrist să stingă țigara, pe vremea când era încă un viciu acceptat în spații închise. Secvența din film e un tur de forță pentru Gina, conduce cu sânge rece conversația, jonglează cu mintea taximetristului, iese învingătoare. Dar e un exercițiu pe care nu l-aș face în viața mea de zi cu zi. Inclusiv la filmări glumeam, să stea oamenii alături, să intervină dacă e ceva.

„TVmania': Cât de familiară îți era această lume a interlopilor?

Maria Obretin: Sunt un copil crescut de o bunică simpatică, Furtunica, pe strada Bobâlna din Călărași. Am făcut liceul la filologie, clasa de fete, în facultate, când nu eram pe scenă, eram cumințenia pământului. Deci experiența mea în lumea interlopă e zero. Singurul derapaj pe care-l pot identifica ar fi în copilărie, când, împreună cu mama, încurajam contrabanda pe care o făceau niște doamne grăsuțe și poloneze în Eforie. Cumpăram ojă, rujuri și parfumuri de la ele, o acțiune deloc ortodoxă pentru vremurile acelea, și aveam impresia că trăim periculos! Cam la atât se rezumă experiența mea în lumea mafiei. La traficul de ojă, practic.

„TVmania': Știai ceva despre această lume sau ai descoperit totul via HBO? J

Maria Obretin: E o lumea pe care, da, am descoperit-o datorită scenariului lui Mirică! Am mai văzut filme, seriale, făcute de americani, de ce să nu semnalăm aici și „Caracatița', unde am făcut încă din copilărie cunoștință cu mafia italiană. Dar cumva, toate acestea erau povești din alte lumi, nu îmi puteam imagina cum e lumea interlopă din România. Încercam să evit știrile de la TV despre această lume, îmi făceau rău. Acum am urechea ciulită! Pentru că această lume există. După primul sezon mi-au scris oameni că ei sunt adevărații Relu sau îmi scriau pe facebook povești reale, ziceau ei, despre această lume. Genul acesta de reacție te face să te gândești ce bine a prezentat Mirică această lume, sigur e una a lui, inventată de el, dar stă sub semnul autenticității, al veridicității.

„TVmania': Cum a fost la filmările celui de-al doilea sezon?

Maria Obretin: „Umbre 2' nu a fost simplu de filmat, situațiile prin care trecem, crime, accidente, cascadorii, urmăriri, totul e imprevizibil, șocant, spectaculos. Ce mi se pare senzațional la această echipa e că toți sunt foarte buni pe ceea ce fac, fiecare vine cu cea mai bună soluție atunci când apare o problemă, sunt inventivi și dedicați. E o energie foarte bună și relaxantă în echipă, toți știu foarte bine ce au de făcut, te simți în siguranță. La filmări, se râde mult în pauze, se fac glume, farse, e o energie și o bucurie cu care facem lucrurile, și cred că aceasta energie se simte cumva se simte în serial.

„TVmania': Ce a fost cel mai greu la filmări?

Maria Obretin: „Umbre' e un gen de proiect la care îți dorești să ai lucruri grele de rezolvat! Ca actor, nu-mi doresc scene ușoare, ci unele care să mă provoace, și în celelalte departamente e la fel. Mi se pare senzațional. Nu se evită deloc greul, spectaculosul. Nici nu e greu de fapt, e provocator, e totul la limită și dincolo de ea! Nu se caută lucrurile comode, soluția previzibilă, îmi place asta foarte mult! Nu e greu, e o bucurie să experimentezi lucruri pe care nu aveai cum să le trăiești niciodată.

„TVmania': Dar cel mai ușor?

Maria Obretin: Ușor este să lucrezi în această echipă funcțională, în care toți sunt atenți la ceilalți, în care, dacă regizorul are o idee bună și trăznită, sar toate departamentele să o pună în practică. E ușor să-ți faci meseria cu astfel de oameni. E o bucurie să fii pe platouri, indiferent cât de dificile sunt scenele pe care le ai de filmat.

„TVmania': Cum a fost primul episod din sezonul al doilea al serialului „Umbre'?

Maria Obretin: Primul episod reunește familiile lui Relu, într-un fel care, mai ales pentru Gina, era de neacceptat în sezonul 1. Și se sfârșește cu un eveniment care va bulversa viețile tuturor. Din episodul 2, începe nebunia. Toate personajele sunt la limită, iau decizii pe supraviețuire, scapă cine poate!

„TVmania': Cum l-au recepționat prietenii tăi?

Maria Obretin: Colegii mei actori s-au bucurat pentru mine, că am un rol care mă provoacă și care înseamnă imens în viața mea artistică. Cea mai duioasă reacție a fost a prietenei mele din copilărie, Cerasela! „Îți dai seama de unde am pornit noi, de pe străduța noastră nepavată și plină de gropi, de la minus infinit, și acum eu stau acasă și mă uit la serialul ăsta cu tine… și sunt mândră'. Și mama! Mama a fost minunată, cum trăia ea toate momentele grele ale Ginei: „Mamă, parcă nici nu ești tu! Nu ai toate țiglele pe casă!'. (Am cu mama acest tip de limbaj). Iar una dintre surprizele teribile a fost reacția doamnei Sanda Manu, profesoarea mea și a zeci de generații de actori. Vorbeam cu dumneaei la telefon și mă întreabă: „Mărioara, când apare următorul episod?' Era nerăbdătoare! Acest interes din partea doamnei Sanda Manu m-a bucurat imens. Mai ales că nu o vedeam în publicul țintă al acestui serial.

„TVmania': Sezonul al doilea din „Umbre' se va vedea în toată Europa! Te încântă sau te îngrozește acest lucru? J

Maria Obretin: Mă încântă, firește!!! Orice actor, cred, își dorește să facă parte dintr-un proiect bun pe care lumea să-l aprecieze sincer. După primul sezon, am primit multe mesaje de la românii noștri împrăștiați prin Europa, a fost un val de simpatie minunat. Acum, pentru că sezonul 2 se va da în 19 țări, deja se poate vedea acolo primul sezon. Am primit mesaje în engleză de la oameni din diferite țări, care au văzut „Umbre' și care ne felicitau pentru munca noastră! Deci, iată, nu am motive să-mi fie groază, doar să mă bucur.

„TVmania': La ce seriale te mai uiți?

Maria Obretin: Nu am timp să țin pasul cu serialele foarte bune care apar. Mi se pare un fenomen senzațional că actorii de la Hollywood se îndreaptă spre seriale foarte tari, că-și doresc mai degrabă genul acesta de experiență, decât să joace într-un blockbuster! Serialul pentru care am o pasiune fără limite este „Urzeala tronurilor'! Mă bucur că sunt contemporană cu acest serial. Altfel, pentru că timpul nu mi-a permis să văd anumite seriale când au apărut, le văd acum dintr-o suflare! Săptămâna aceasta am terminat „Lost', pe care nu-l văzusem și eram curioasă. Nu, nu vezi „Lost-ul' dintr-o suflare are multe sezoane și episoade! Îmi pare rău că nu am timp pentru tot ce îmi propun să văd. Ah, și serialele din care oricând mi-ar plăcea să revăd episoare sunt „Seinfeld' și „MASH'.

„TVmania': Ai un film nou, în postproducție, „Ca niciodată: A fost odată'. Despre ce e vorba?

Maria Obretin: E un film pe care l-am filmat acum 3 ani, când făceam primul sezon din „Umbre', nu am un rol mare, dar cred că e frumos, de actriță dedicată dintr-un teatru mic, de provincie. Nu știu cum este, abia aștept să îl văd.

„TVmania': Ce alte proiecte mai ai în lucru?

Maria Obretin: Am filmat în primăvară pentru lungmetrajul american „The Nun', regizat de Corin Hardy, e un thriller, cu actori cunoscuți de la Hollywood, și… cu mine, am scene, replici, am un rolișor, ce mai! M-a bucurat foarte tare să lucrez cu ei și am fost tare mândră de actrițele noastre. Corin și toată echipa, inclusiv actorii de la Hollywood, au fost impresionați de calitatea actorilor din România. Țin minte că la un moment dat urma o scenă grea emoțional, Corin a dat câteva indicații și a dat start pentru o repetiție. Eh, unde nu s-au pornit actrițele noastre cu o energie și cu un talent care îți dădea fiori. Au rămas toți înmărmuriți, nu a mai fost nevoie de nicio repetiție, au dat „Motor! Acțiune!'. Am fost tare mândră!

„TVmania': În ce piese de teatru te mai vedem?

Maria Obretin: Joc de ani buni „Noi 4' în Godot Cafe-Teatru, un spectacol foarte iubit, la care, spre bucuria noastră, e full tot timpul, deși îl jucăm de vreo 5-6 ani. E o bucurie mare să ai un astfel de sprectacol în repertoriu. La Bulandra, joc în „Carousel' și în „Ivanov', ambele în regia domnului Andrei Șerban, un om foarte important pentru mine și pentru parcursul meu în teatru. La Metropolis, am „7 dintr-o lovitură', scris și regizat de Lia Bugnar, cea care a făcut și „Noi 4'. Lia a făcut un lucru extraordinar pentru mine, am avut vreo doi ani în frageda mea carieră actoricească, mai la început, în care nu am jucat nimic, nimic, și Lia mi-a zis: „Nu se poate, tu trebuie să joci!'. Așa s-a născut „Noi 4' de fapt. Și mai am tot în Godot Cafe-Teatru un spectacol regizat de Matei Lucaci-Grundberg, un regizor foarte tânăr și talentat. Toată echipa din „Sâmbătă: averse!' e foarte tânără, joacă inclusiv Mădălina Craiu, Magda mea din „Umbre'.

 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare