Tudor Mușat a intrat în presă direct de pe băncile școlii
În ultima vreme, te-a uimit la tv… „cum a dispărut un politician cercetat penal de sub ochii politiștilor pentru că… era ceață și nu l-au mai putut urmări”.
Ultima emisiune tv la care ai nimerit zapând şi te-a prins imediat a fost… „«Ca-n filme», de la Digi 24”, pentru că… „era o ediție în care colegii mei vorbeau despre filmele lor preferate de Crăciun”.
Cel mai trăsnit personaj tv al momentului ţi se pare… „Richard Quest, de la CNN” pentru că… „e foarte expresiv și a creat tot felul de momente artistice în show-ul lui economic”.
Cel mai recent ai dat search pe Google la… „cauciucuri de iarnă, pentru că mi-am luat o mașină nouă :)”.
Ultimul film care te-a făcut să simţi că ai dat degeaba banii pe bilet este… „«Greu de ucis 4», acum câțiva ani – de atunci nu s-a mai întâmplat să nimeresc filme așa de prost jucate și neconvingătoare, nici de acțiune, nici din alt registru”.
Plăcerea ta vinovată la tv este… „să mă uit la emisiunile de călătorie de la Travel Channel. În special la cele despre mare și destinații din Asia de Sud-Est”.
Personajul preferat din seriale este, potrivit lui Tudor Mușat, „Matt LeBlanc jucându-se pe el însuși”
„Nu ești jurnalist doar la serviciu, ci tot timpul”
Cel mai interesant aspect al job-ului tău este… „că prin interviuri pot obține răspunsuri sau declarații cu impact pentru o mulțime de oameni, că e o meserie care se îmbină natural cu preocupările tale – nu ești jurnalist doar la serviciu, ci tot timpul”.
Cel mai mult (îl/o) respecţi în tv (pe)… „mi-e greu să aleg, aș indica un personaj colectiv, și anume echipa, sau spiritul de echipă, pentru că e ceva ce se construiește greu, dar e esențial pentru ce apare pe post și pentru susținerea nu doar profesională, ci și psihică a fiecăruia dintre noi”.
Personajul tău preferat din seriale este… „Matt LeBlanc jucându-se pe el însuși, cu autoironie mușcătoare la adresa fițelor de vedetă, în «Episoade»”.
Gadgetul la care nu poţi renunţa este… „telefonul mobil”, pentru că… „sunt conectat tot timpul la mail, știri, social media sau vorbesc, dar încerc să-l folosesc cât mai responsabil, fără să rămân cu ochii în el tot timpul :)”.
Din primul tău salariu, ţi-ai cumpărat… „casete audio cu muzică rock (asta era în timpul studenției)”.
Dacă de mâine ar trebui să-ţi schimbi meseria, te-ai apuca de… „cursuri de comunicare – fac deja așa ceva și e uluitor să vezi că produci schimbare în viața unor oameni care ajung să vorbească în public convingător și expresiv”.
Tu cui i-ai da un Oscar într-o zi? „Unui actor român. Mi se pare că unii dintre ei au atâta forță și culoare încât sper ca un film recunoscut internațional să le aducă și lor recunoașterea pe care o merită”.
Când chiuleai/după ore, pierdeai vremea în… „nu aveam un parc lângă liceu (cred că oricum ar fi fost primul loc unde ne-ar fi căutat), așa că exploram cu colegii străduțele din jur, stând de vorbă, sau citeam în uriașul pod al liceului, doar că trebuia să fii amic cu colegul care avea o dublură de la cheie”.
În şcoală, mergeai des la olimpiada de… „limba franceză. Păstrez și acum o diplomă cu personajul unor povestiri preferate de adolescenți pe-atunci, Tartarin din Tarascon”.
Profesorul tău preferat a fost… „profesoara de română din timpul liceului”, pentru că… „am învățat de la ea cât de important e să vorbești corect și expresiv și ne-a oferit o deschidere extraordinară prin conversațiile lungi despre artă, religie și chiar probleme sociale”.
Părinţii tăi nu ştiu nici acum că în copilărie… „citeam știri din ziar cu voce tare, prefăcându-mă că le citesc la radio – uneori vecinii le spuneau părinților, spre stupoarea lor, că vorbeam tare cu cineva cât lipsesc ei”.
Porecla ta în adolescenţă era… „domnul redactor”, pentru că… „lucram la știri la radio încă din studenție, iar prietenii mă ironizau uneori că iau job-ul prea în serios chiar și în vacanțe :)”.
Locul tău preferat din Bucureşti… „străduțele cu case și mulți copaci, care te fac să simți că orașul plin de blocuri și străzi aglomerate are și personalitate, și culoare, și colțuri unde să poți să respiri”.
Când ai râs ultima oară şi la ce? „Acum câteva minute în redacție, de felul în care un coleg producător ne-a prezentat sumarul emisiunii ca pe o licitație de obiecte de artă :). Munca la știri e foarte serioasă, dar îti oferă și ocazia să te amuzi de foarte multe lucruri, iar în jurul meu sunt mulți oameni cu care aș face oricând terapie prin râs”.
Cel mai frumos răsărit/apus de soare l-ai prins în… „un colț de insulă din Golful Thailandei”.
Ce te ţine treaz noaptea? „Să știu că a doua zi am foarte multe lucruri de făcut și să le tot organizez și re-organizez în program, ca să fiu cât mai eficient”.
Dacă ai juca şi ai câştiga la Loto, cu banii… „aș sprijini o rețea de școală după școală, cred că e important ca toți copiii, nu doar unii dintre ei, să aibă parte de un timp petrecut cu folos după ore, atunci când părinții nu le pot ei aloca acest timp”.
Ultimul lucru spontan pe care l-ai făcut a fost… „să improvizez copios la o gală pe care am prezentat-o. De altfel, jurnalismul te pune des în situația să faci schimbări din mers în funcție de evenimente urgente”.
Eşti cel mai mândru de… „prietenii mei foarte buni, care au știut că în cei peste 30 de ani de ani de când ne știm să fie și o constantă, dar și culoare și energie în viața mea”.
Viaţa e prea scurtă ca să nu… „călătorești în toate colțurile lumii”.
Cartea pe care ţi-ai fi dorit s-o fi scris tu este… „m-a marcat profund «Magicianul», a lui John Fowles, dar nu cred că aș fi fost în stare să o scriu nici în exercițiul ăsta de imaginație 🙂 așa că am să mă rezum să cred că aș face o treabă mai bună cu «Jurnalistul universal» a lui David Randall, măcar e vorba de meseria pe care o fac :)”.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Alte articole:
Digi 24 face „Focus Europa” în colaborare cu Deutsche Welle
Tudor Muşat are o nouă emisiune la Digi24
“Un an. Un minut şi o secundă”, un documentar despre Colectiv la Digi24