Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, care va avea loc luni, 19 septembrie, va însemna una dintre cele mai mari adunări a familiilor regale și liderilor lumii din ultimele zeci de ani, din Marea Britanie.
de Ioana Maria,
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, care va avea loc luni, 19 septembrie, va însemna una dintre cele mai mari adunări a familiilor regale și liderilor lumii din ultimele zeci de ani, din Marea Britanie.
Cuprins
Înmormântarea reginei va deveni „cea mai urmărită emisiune din toate timpurile“, cu 4,1 miliarde de telespectatori. Presa britanică citează surse din industria media care spun că mai mult de jumătate din populația lumii va urmări ceremonia emoționantă la Westminster Abbey.
Înmormântarea televizată a reginei Elisabeta a II-a va dărâma toate recordurile anterioare, potrivit experților: 3,6 miliarde de telespectatori la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atlanta (1996), 2,5 miliarde de telespectatori la înmormântarea prințesei Diana (1997) și 2 miliarde de telespectatori la seria de concerte de caritate Live 8 (2005).
Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, 19 septembrie, la ora locală 19.30 (21.30, ora României), în cadrul unei ceremonii private, în capela St. George a Castelului Windsor, la sfârşitul ceremoniilor funerare de stat organizate dimineața.
Funeraliile de stat vor începe luni, de la ora locală 11.00, la Westminster Abbey din Londra. Aproximativ 2.000 de persoane, printre care lideri politici şi capete încoronate, sunt așteptați să participe la ceremonie pentru a-şi lua adio de la suverană.
După funeraliile de stat, sicriul va fi pus pe afetul de tun şi va fi purtat prin Londra până la Wellington Arch, la Hyde Park Corner. De acolo, sicriul va fi pus într-un dric spre Windsor.
O slujbă religioasă urmează să aibă loc la ora locală 16.00 (18.00, ora României), în capela St. George de la Castelul Windsor, în prezenţa a peste 800 de persoane.
Luni dimineața, în ziua funeraliilor de stat, vom vedea cum se va încheia priveghiul la ora 06.30 (GMT), când vor fi admiși ultimii membri ai publicului.
La ora 8.00, ușa de la Westminster Abbey se va deschide pentru ca cei prezenți să înceapă să-și ocupe locurile.
La ora 10.44, sicriul va fi purtat în procesiune pe caleașca de stat a Marinei Regale de la Palatul Westminster la Westminster Abbey pentru funeraliile de stat. Imediat după sicriu vor urma membrii casei regale.
Luni, la ora 11.55 (GMT), se vor păstra două minute de tăcere, înainte ca imnul național și un cântec funeral interpretat de cimpoiul reginei să încheie funeraliile de stat ale Majestății Sale la prânz.
Ulterior, Majestatea Sa va fi așezată în capela Regelui George al VI-lea din Castelul Windsor, alături de soțul ei, Prințul Philip, în timpul unei slujbe private de familie, la ora 19.30.
De asemenea, va fi așezată alături de tatăl său, Regele George al VI-lea, și de mama sa, Regina Elisabeta, Regina Mamă.
Sicriul reginei Elisabeta a II-a, în faţa căruia sute de mii de persoane vor veni să se reculeagă până la înmormântarea acesteia, este fabricat din stejar englezesc, căptușit cu plumb şi era gata de acum 30 de ani.
Potrivit The Times, sicriul reginei este făcut din acelaşi material ca şi cel al soţului ei, prinţul Philip, decedat în aprilie 2021, scrie Agerpres.
Căptușeala de plumb permite ermetizarea sicriului pentru că el va fi depus într-o criptă şi nu îngropat. Dar aceasta îl face extrem de greu pentru cei opt bărbaţi care îl vor purta.
Mânerele din alamă sunt concepute special pentru sicriele regale, la fel şi capacul, care trebuie să poată suporta însemnele monarhiei.
Steagul regal, emblema monarhiei care flutura în mod tradițional deasupra Buckingham, Sandrigham sau Windsor când regina era acolo, îi va acoperi sicriul.
Vor fi amplasate, de asemenea, două însemne regale, sceptrul și globul, un glob peste care este o cruce care simbolizează lumea creștină.
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii va avea loc luni și va fi una dintre cele mai mari adunări de membri ai familiei regale și politicieni găzduite în Regatul Unit în ultimele decenii, scrie BBC. Invitațiile au fost trimise către 500 de șefi de stat și demnitari străini.
Mai mulţi membri ai familiilor regale europene, din care mulţi au legături de sânge cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, sunt aşteptaţi la funeraliile din Londra. Regele Philippe al Belgiei şi regina Mathilde şi-au confirmat deja prezenţa, la fel ca Regele Willem-Alexander şi soţia sa, regina Maxima, însoţiţi de mama acestora, fostă regină olandeză, prinţesa Beatrix.
Regele Felipe al Spaniei şi regina Letizia au acceptat, la rândul lor, invitaţia la funeraliile reginei Elisabeta. Şi familiile regale din Norvegia, Suedia şi Danemarca au confirmat prezenţa.
Casa Albă a confirmat prezenţa preşedintelui Joe Biden, însoţit de prima doamnă a SUA, Jill Biden, la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Potrivit informaţiilor existente, cei doi nu vor călători cu autocarul. Există discuţii aprinse cu privire la posibilitatea ca Biden să-l cheme pe predecesorul său în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, ca parte a delegaţiei americane în Marea Britanie. Există speculaţii şi în legătură cu venirea altor foşti preşedinţi ai SUA, mai ales în cazul soţilor Obama, care ar fi putut primi invitaţii private. Conform Politico, fostul preşedinte american Jimmy Carter, în funcţie între 1977 şi 1981, nu a fost invitat la înmormântare.
Liderii Commonwealth, cărora regina Elisabeta a II-a le-a fost suverană de-a lungul întregii sale domnii, ar putea veni, la rândul lor, la înmormântarea de la Westminster Abbey. Premierul australian Anthony Albanese şi prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, au acceptat deja invitaţia. La fel şi premierul canadian Justin Trudeau. Mai mulţi oficiali, care au reprezentat Casa Regală britanică în teritoriile întregului Commonwealth, vor sosi luni la funeraliile reginei. Premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, dar şi preşedintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, ar fi acceptat invitaţiile primite. Nu există încă informaţii cu privire la participarea prim-ministrului din India, Narendra Modi.
Mai mulţi lideri politici de pe întreg mapamondul au acceptat invitaţiile la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Printre aceştia se numără şi premierul Irlandei, Micheal Martin, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi omologul său italian, Sergio Mattarella. Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va participa la eveniment. Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, dar şi cel din Brazilia, Jair Bolsonaro, vor veni la Londra. Sunt aşteptaţi şi Împăratul Japoniei, Naruhito, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Încă nu se ştie ce va face preşedintele Chinei, Xi Jinping, care va vizita Kazakhstanul şi Uzbekistanul săptămâna aceasta. Iranul va fi reprezentat de un ambasador, susţin surse citate de BBC.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort au plecat sâmbătă la Londra, pentru a participa la Funeraliile de Stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cuplul regal va participa duminică, 18 septembrie, și luni, 19 septembrie 2022, la evenimentele oficiale cu ocazia funeraliilor, la Londra și la Windsor, potrivit unei postări pe Facebook a Familiei Regale.
Președintele Klaus Iohannis se întâlnește duminică, 18 septembrie, cu Regele Charles al III-lea.
Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, șeful statului va participa, la ora 20:00 (ora României), la recepția găzduită de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea la Buckingham Palace, în Londra.
Luni, Iohannis va participa la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la ora 13:00 (ora României). Funeraliile vor avea loc la Westminster Abbey.
Liderilor politici care vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a li s-a interzis să se deplaseze la Londra cu elicoptere. Ei trebuie să ajungă acolo doar cu zboruri comerciale, iar mai apoi, deplasarea va fi organizată cu autocare dintr-un punct din vestul Londrei. Cei care doresc să meargă la Londra cu zboruri private, vor fi nevoiți să se orienteze către alte aeroporturi din zonă, notează libertatea.ro.
Mai multe supermarketuri, lanțuri de fast-food și magazine au anunțat că vor fi închise luni, 19 septembrie, în ziua înmormântării reginei. Printre acestea se numără Tesco, Asda, Iceland, Aldi, Poundland, Primark, Ikea, Harrods, WH Smith și Cineworld și McDonald’s. Starbuks UK și Costa Coffee vor închide doar pentru câteva ore.
De asemenea, unele programări la doctor și dentist pentru luni, au fost anulate.
Ceremoniile vor începe luni, în jurul orei locale 10:00. Funeraliile Reginei vor fi conduse de Diaconul de Westminster și încheiate prin două minute de reculegere pentru Regatul Unit. De asemenea, vor fi ținute discursuri ale prim-ministrului britanic și ale secretarului general al Commonwealth-ului, iar predica va aparține arhiepiscopului de Canterbury.
Majoritatea televiziunilor din România vor transmite momentele importante ale înmormântării Reginei Elisabeta.
Astfel, începând cu ora 12:30, telespectatorii PRO TV vor putea urmări funeraliile Reginei Elisabeta a II-a în cadrul unui program special Știrile PRO TV. Transmisiunea LIVE de la Londra va fi comentată în studio de către diplomatul Theodor Paleologu, politologul Cristian Pîrvulescu și avocatul Casei Regale a României, Ioan Luca Vlad. Transmisiunea maraton va fi moderată de Cristian Leonte.
Prima TV aduce un omagiu celui mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a-II-a, a cărei dispariție a marcat o lume întreagă. Luni, 19 septembrie, începând de dimineață, va începe un program special, cu numele Regină pentru eternitate, care cuprinde documentare despre viața Reginei Elisabeta a-II-a, corespondențe speciale de la Londra, transmisiuni în direct, mărturii ale celor care au cunoscut-o sau au fost marcați de simpla ei prezență.
Transmisiunea LIVE poate fi urmărită integral și în mediul online: