În martie 1999, fraţii Wachowski revoluţionau cinematografia cu pelicula „Matrix”, care a devenit de atunci sursă de inspiraţie pentru numeroase alte filme.
În martie 1999, fraţii Wachowski revoluţionau cinematografia cu pelicula „Matrix”, care a devenit de atunci sursă de inspiraţie pentru numeroase alte filme.
Subiectul a uimit publicul amator de filme: aproape toţi oamenii trăiesc în Matrix, o matrice care simulează realitatea şi care îi împiedică să descopere că, de fapt, sunt folosiţi ca sursă de energie pentru maşinile lumii. Proiectul a creat câteva personaje memorabile: de la Neo (Keanu Reeves) – un programator care descoperă că e „Alesul”, la agentul Smith (Hugo Weaving) – un program al matricei destinat să distrugă ultimul bastion al umanităţii, Zion, care e sătul până peste cap de propriile îndatoriri.
Dar dincolo de o poveste excepţional de bine scrisă, „Matrix” a reuşit – în cei zece ani trecuţi de la lansarea sa în cinematografele lumii – să influenţeze filmele de acţiune prin tehnicile de filmare, coreografierea atentă a scenelor de luptă şi efectele vizuale folosite (secvenţele în care timpul e încetinit, iar camera filmează totul la viteză normală – aşa numitul „bullet time” – au fost de atunci parodiate în numeroase pelicule). Obscurul film de acţiune din 1981 „Kill and Kill Again” a fost primul care a utilizat tehnica „bullet time”, dar după lansarea filmului fraţilor Wachowski termenul a devenit marcă înregistrată a Warner Bros., compania care a distribuit „Matrix”. După lansarea acestui film, tehnica a fost parodiată în pelicule ca:
„UN GIGOLO DE DOI BANI” (1999). Protagonistul Deuce Bigalow (Rob Schneider) se fereşte cu precizia lui Neo de câteva arme albe pe care îl aruncă spre el Antoine (Oded Fehr), adevăratul gigolo din peliculă.
.
.
.
.
.
„SCARY MOVIE” (2000). Filmul ne oferă două scene succesive copiate din „Matrix”, în timpul unei lupte dintre protagonista Cindy (Anna Faris) şi criminalul mascat.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
„SHREK” (2001). Fiona (voce: Cameron Diaz) scapă rapid de enervanta trupă de băieţi veseli ai lui Robin Hood, dovedindu-le că ştie să se bată. În mijlocul unui salt aerian, prinţesa animată ia o pauză şi îşi aranjează bretonul.
.
.
.
.
.
.
„KUNG POW!: PUTEREA PUMNULUI” (2002). Ridicola comedie cu Steve Oedekerk conţine câteva scene în care acesta se luptă pumn la uger cu o vacă, ocazie numai bună pentru ca acesta să evite jetul ucigaş de lapte în stil „Matrix”.
.
.
.
.
.
„FAMILIA SIMPSON”. Serialul TV care a debutat în 1989 conţine, aproape în fiecare episod, o scenă amuzantă în care familia se aşează pe canapeaua din faţa televizorului. În episodul 3 din sezonul 12, „Insane Clown Poppy”, scena conţine un moment à la „Matrix”: familia Simpson aleargă spre canapea şi, în timp ce sar în aer, imaginea se opreşte, camera se roteşte şi apoi imaginea se reia şi toţi aterizează pe canapea.
.
.
.