; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Începe Olimpiada de iarnă!

12 February 2010

Pe 12 februarie, debutează la Vancouver cea de-a 20 ediţie a Jocurilor olimpice de iarnă. Iată mai jos o trecere în revistă a disciplinelor sportive care vor ţine afişul celor două săptămâni de olimpiadă. 81 de ţări şi-au trimis sportivi la această ediţie.

Eva Tofalvi a debutat la JO de la Nagano, unde s-a clasat pe locul 11 în proba de 15 km, cel mai bun rezultat al României în această probă.

Biatlon

Biatlonul este sportul olimpic de iarnă care combină stilul liber al schiului fond cu tirul.. Competiţiile se desfăşoară pe circuite de lungimi diferite (între 2 şi 4 kilometri). După fiecare circuit, schiorii trebuie să efectueze o sesiune de tragere în spaţiul special amenajat.

Biatlonul a fost introdus în programul oficial al JO în 1960, la Squaw Valley (SUA), cu o probă individuală – pentru bărbaţi – pe distanţa de 20 de kilometri. Biatlonul feminin este inclus la Jocurile Olimpice în 1992, la Albertville (Franţa).

Eva Tofalvi este singura speranţă la o medalie pentru delegaţia noastră. Tofalvi va fi purtător de drapel pentru România la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Vancouver.

Bob

Concursurile de bob debutează în programul JO din 1928, primii câştigători fiind componenţii echipajului elveţian de 5 persoane, condus de E. Scherrer. Primul CM de bob (2 persoane) a avut loc la Oberdorf, în 1931, victoria revenind cuplului german H. Killin – S. Huber.

Singura medalie olimpică obţinută de România la sporturile de iarnă a fost cea de la bob, din 1968, la Grenoble, Franţa, în proba de bob 2, prin cuplul Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

Combinată Nordică

Este un sport de iarnă în care sportivii concureaza pe rând la sărituri cu schiurile şi schi fond. Prima mare competiţie s-a desfăşurat în 1892 la Oslo, în Norvegia, la Festivalul de Schi Holmenkollen. Combinata nordică a fost unul dintre primele sporturi incluse în programul Jocurilor Olimpice de Iarnă. În 1952, a fost schimbată ordinea celor două probe ale combinatei, săriturile fiind primele, urmate de schi fond. Combinata nordică este cunoscută ca un sport exclusiv masculin..

Curling

Curling-ul este un sport de echipă, care se desfăşoară pe o pistă îngheţată. Jocul constă în a pune în mişcare blocuri de piatră de 19,96 kg, prevăzute cu mâner, şi a le direcţiona cât mai aproape de centrul ţintei desenate pe gheaţă, numită casa.

Primele ediţii ale Jocurilor Olimpice la care curlingul a fost inlus pe lista sporturilor au fost cele de la Chamonix (1924) şi Lake Placid (1932). Apoi, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat între disciplinele olimpice.  A fost repus în drepturi la Nagano în 1998.

Echipa de hochei a Canadei este considerată favorită al medalia de aur, mai ales că joacă pe teren propriu.

Hochei

Hocheiul pe gheaţă este unul din cele mai pasionante sporturi de echipe şi, în mod sigur, cel mai rapid.

Hocheiştii români au participat la prima competiţie internaţională în 1930, în Austria, iar debutul la JO a avut loc în 1964, la Innsbruck, când au ocupat locul 12 în clasamentul general. Echipa României a mai fost prezentă la alte trei ediţii ale JO.
..

.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare