Modifica setarile cookie
Homepage  / Știri

Începe lupta pentru „cel mai mare diamant din lume”. Cine vrea să pună mâna pe bijuteria de pe sceptrul reginei Elisabeta a II-a

de Andra Stana,

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a provocat un amestec de sentimente în întreaga lume. În Africa de Sud, oamenii dezbat returnarea celui mai mare diamant din lume, deținut de regină.

Cunoscută sub numele de „Marea stea a Africii”, piatra prețioasă are 530 de carate, fiind extrasă în Africa de Sud în 1905. Are o valoare estimată la 400 de milioane de dolari, scriu cei de la yahoo.com.

„Diamantul Cullinan trebuie să fie returnat Africii de Sud cu efect imediat”, a declarat activistul Thanduxolo Sabelo pentru presa locală, adăugând că: „Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să fie folosite în beneficiul Marii Britanii în detrimentul poporului nostru.”

Petiție pentru returnarea în Africa de Sud a diamantului din sceptrul Reginei

Până acum, peste 6.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer returnarea pietrei prețioase, scrie CNN. După ce a transmis pe Twitter condoleanțe tuturor membrilor familiei regale, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a primit numeroase replici din partea sud-africanilor, care au cerut returnarea diamantului Great Star.

Potrivit Royal Collection Trust, diamantul Cullinan a fost un cadou pentru regele Edward al VII-lea în 1907. Diamantul fusese descoperit cu doi ani înainte într-o mină privată din vechea provincie Transvaal din Africa de Sud. Royal Collection Trust supraveghează colecția regală a familiei regale britanice.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Un profesor de politică africană de la Universitatea din Africa de Sud, Everisto Benyera, respinge această interpretare. El a declarat pentru CNN că acele tranzacții coloniale au fost ilegitime și imorale.

„Primirea unui diamant furat nu îl disculpă pe cel care îl primește. Great Star este un diamant pătat cu sânge. Compania (minieră) privată, guvernul Transvaal și Imperiul Britanic făceau parte dintr-o rețea mai mare de colonialitate”.

Leigh-Ann Mathys, o purtătoare de cuvânt pentru EFF, un partid politic de opoziție din Africa de Sud, s-a alăturat acestui sentiment. „Nu cerem returnarea acestuia, deoarece acest lucru implică faptul că a existat un acord valabil în termenii căruia familia regală britanică a primit cu împrumut diamantul. Acesta se află în posesia lor pur și simplu ca urmare a tenacității coloniale care i-a sufocat pe nativii din această țară și din alte părți”, a declarat Mathys pentru sursa citată.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te