Homepage  / Cinema

Începe Festivalul de Film Cannes 2021. Juriul festivalului se bucură de nume sonore

Începe Festivalul de Film Cannes 2021. Juriul festivalului se bucură de nume sonore

de Redactia Tvmania

A 74-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes (care se deschide astăzi și durează până pe 17 iulie), se bucură, ca întotdeauna, de prezența a numeroase personalități în juriu. Printre acestea se numără, anul acesta, cinci prezențe feminine extraordinare, scrie deadline.com. 

 

În juriul festivalului, prezidat de reputatul cineast Spike Lee, se numără cinci prezențe feminine: Mati Diop, Maggie Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Jessica Hausner și Mylène Farmer. 

 

Prezențe feminine de marcă

Actrița-regizoare franco-senegaleză Mati Diop a făcut senzație în 2019 cu filmul său de debut, „Atlantics”, care s-a întors de la Cannes cu Marele premiu al festivalului și s-a aflat în cursa pentru Palme d’Or. Drama unei tinere senegaleze care își pierdea iubitul pe mare a fost privită ca o metaforă a solidarității feminine și o imagine a suferinței colective mult mai cuprinzătoare decât o poveste de dragoste obișnuită. 

 

Actrița hollywoodiană Maggie Gyllenhaal și-a făcut recent debutul în lungmetraj cu drama „The Lost Daughter” (2021), pentru care a scris și scenariul, adaptat după cunoscutul roman „Fiica ascunsă”, al Elenei Ferrante (tradus și la noi). Filmul îi are în distribuție pe Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard și Jessie Buckley. Maggie Gyllenhaal a jucat în aproape 50 de filme, printre care „Donnie Darko”, „Zâmbet de Mona Lisa”, „Cavalerul negru” / „The Dark Knight”, „Inimă nebună” / „Crazy Hart” (care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru rol secundar în 2010) sau „Educatoarea” / „The Kindergarten Teacher” (2018). De asemenea, ea a fost vedeta celor trei sezoane ale serialului HBO „The Deuce”.

 

Actrița franceză Mélanie Laurent a regizat în 2008 un scurtmetraj, „De moins en moins” (2008), care s-a aflat în cursa pentru Palme d’Or. A jucat în filme binecunoscute, precum „Și inima mi se opri în loc” / „De battre mon coeur s’est arrêté” (2005) sau emoționantul „Concertul” / „Le concert” (2009), regizat de Radu Mihăileanu. Celebritatea internațională i-a adus-o însă filmul lui Quentin Tarantino „Ticăloși fără glorie” / „Inglourious Basterds” (2009), în care a jucat alături de Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender și Diane Kruger. Am mai văzut-o, de asemenea, în 2013, în „Now You See Me: Jaful perfect” (2013) și în „Trenul de noapte spre Lisabona”, dar și în thrillerul „Oxygen” (2021), intrat recent pe Netflix. 

 

Din juriul festivalului face parte, de asemenea, regizoarea austriacă Jessica Hausner, care a participat în 2019 la Cannes cu filmul său „Micul Joe” / „Little Joe”, care s-a aflat în cursa pentru Palme d’Or și i-a adus lui Emily Beecham trofeul pentru cea mai bună actriță. 

 

Tot între membrii juriului se numără celebra cântăreață franceză Mylène Farmer, o artistă distinctă și rafinată, celebră nu doar pentru vocea aparte și aparițiile rafinate, ci și pentru videoclipurile memorabile. De-a lungul timpului, aceasta a vândut 35 de milioane de discuri, iar spectacolele sale susținute în Europa au strâns milioane de fani. Artista a lucrat la videoclipurile sale, adevărate scurt-metraje cinematografice, printre care se numără „Libertine”, „Sans contrefaçon”, „California”, „L’Âme-Stram-Gram” sau „Pourvu qu’elles soient douces”, cu cineaști precum Jean-Baptiste Mondino, Peter Lindbergh, Herb Ritts, Abel Ferrara, Luc Besson, Dominique Issermann, Olivier Dahan, Ching Siu-tung, Darius Khondji sau Agusti Villaronga. În 2018 a jucat în filmul lui Pascal Laugier, „Ghostland”.

 

Dar nici cineaștii nu sunt mai prejos

 

În juriul festivalului îi regăsim, de asemenea, pe actorul francez Tahar Rahim, pe regizorul brazilian Kleber Mendonça Filho și actorul sud-coreean Song Kang-Ho. 

 

Actorul Tahar Rahim a fost nominalizat recent la Globul de Aur pentru rolul principal din „The Mauritanian” (2021), în care a jucat alături de Jodie Foster. Actorul a interpretat, de asemenea, rolul psihopatului Charles Sobrhaj, unul dintre cei mai notorii criminali ai secolului XX, în serialul „Șarpele” / „The Serpent”, intrat pe Netflix pe 2 aprilie. Tahar Rahim a devenit însă cunoscut după rolul din filmul „Un profet” / „Un Prophète” (2009), al lui Jacques Audiard. Filmul a fost recompensat cu Marele premiu la Cannes, unde s-a aflat și în cursa pentru Palme d’Or în 2009, și a fost nominalizat la Oscar și la Globul de Aur în 2010, la categoria cel mai bun film străin. 

 

Regizorul brazilian Kleber Mendonça Filho a participat în 2019 la Festivalul de la Cannes cu drama „Bacurau”, un film complex, care îmbină mai multe genuri, de la SF la western, dramă și satiră politică. Filmul a fost recompensat cu Premiul juriului și s-a aflat în cursa pentru Palme d’Or. 

 

Actorul sud-coreean Song Kang-Ho a jucat rolul șoferului și capului familiei sărace din celebrul și multipremiatul „Parazit” / „Parasite” (2019), recompensat cu Palme d’Or și cu patru premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun film internațional, cea mai bună regie – Bong Joon Ho și cel mai bun scenariu). 

 

Spike Lee, președintele juriului celei de-a 74-a ediții a Festivalului de la Cannes, a fost o prezență constantă și foarte apreciată la festival de-a lungul timpului. Primul său lungmetraj, „Nola Darling” / „She’s Gotta Have It” (1986), a câștigat Prix de la Jeunesse în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs. Apoi, în 1989, „Pizzeria lui Sal” / „Do the Right Thing” a fost selectat în competiția pentru Palme d’Or.

Cineastul a avut, în total, șapte filme prezentate în premieră la festival, printre care „Febra iubirii” / „Jungle Fever” (1991), „Linia erotică” / „Girl 6” (1996), „Vara lui Sam” / „Summer of Sam” (1999), „Ten Minutes Older” (2002) (din care a regizat segmentul „We Wuz Robbed”) și „Agent provoKkKator” / „BlacKkKlansman” (2018).

Acesta din urmă s-a aflat în competiția pentru Palme d’Or și i-a adus Marele premiu al juriului și Premiul juriului ecumenic. Succesul de la Cannes a fost, de altfel, și platforma de lansare care l-a dus pe Lee spre competiția Oscarurilor din 2019, unde a câștigat statueta pentru cel mai bun scenariu adaptat. 

Cel mai nou VIDEO
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton