; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Construit pentru Marte roverul Perseverance

În misiune pe Planeta Roșie. Național Geographic difuzează „Construit pentru Marte: roverul Perseverance”

20 March 2021

A trecut o lună de când roverul Perseverance a asolizat pe Marte, începându-și misiunea de a colecta date de pe Planeta Roșie. Pe 20 martie, de la ora 11.00, puteți vedea, dacă nu ați făcut-o deja în difuzarile anterioare, la National Geographic, cum a construit NASA acest robot sofisticat.

După o călătorie de șapte luni și peste 300 de milioane de mile, roverul Perseverance a asolizat pe planeta Marte pe 18 februarie, încheind o primă etapă a misiunii lansate în iulie 2020, în plină pandemie globală, când stresului provocat de o asemenea sarcină i s-au adăugat și regulile de distanțare fizică, nemaiîntâlnite în era explorărilor spațiale.

Cel mai sofisticat robot trimis vreodată de pe Pământ pe Marte – a costat de 2,7 miliarde de dolari – a amartizat cu succes în crateul Jezero, unde oamenii de știință cred că ar fi fost un lac cu vreo 4 miliarde de ani în urmă. Roverul Perseverance are misiunea de a căuta dovezi ale vieţii pe Marte, iar acest lucru presupune parcurgerea a 15 kilometri în următorul an marțian (circa doi ani pe Pământ). De asemenea, robotul va efectua un experiment pentru producerea oxigenului. Mostrele pe care le va aduna vor fi depozitate în mici recipiente, ce urmează să fie aduse pe Terra de o altă misiune, peste câţiva ani.

Oamenii din spate

Documentarul „Construit pentru Marte: roverul Perseverance', difuzat de Național Geographic, ne invită în culisele laboratorului de propulsie cu jet de la NASA, pentru a urmări construirea vehiculului și aduce în prim-plan rolului esențial, dar puțin cunoscut, al tehnicienilor de zbor – mecanici, mașiniști și alți lucrători privați, cărora li s-a încredințat sarcina crucială de a transforma obiectivele oamenilor de știință și schițele inginerilor într-un echipament unic, construit pentru Marte.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare