; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

TVR 1 difuzează azi ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu

In Memoriam Ion Besoiu. TVR 2 difuzează azi ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat marele actor

19 January 2017

Casa de Producție TVR a anunțat că joi, 19 ianuarie, de la ora 20.10, pe TVR 2 va fi difuzată o ediţie specială IN MEMORIAM Ion Besoiu: spectacolul cu piesa „Livada de vişini' de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Lustig, ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu.

Cu o distribuţie de excepţie, montarea creaţiei cehoviene poartă semnatura unui regizor tânăr, Alexandru Lustig.

Nume celebre ale scenei româneşti s-au întâlnit pe platourile Televiziunii Române şi au recreat atmosfera tradiţională a producţiei de teatru TV: Valeria Seciu, Ion Besoiu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton, Dan Rădulescu apar  în distribuţia propusă de regizor.

„Livada de vișini' a fost ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu

„Livada de vișini' a fost ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu

 „Mă bucur să fiu parte din distribuţia acestui spectacol minunat, alături de nişte actori formidabili şi un regizor foarte talentat, aflat la început de drum. 

E o rază de speranţă faptul că Televiziunea Română continuă tradiţia de a făptui spectacole de teatru. Mă leagă multe amintiri de TVR şi mă bucur că m-am întors aici', a mărturisit îndrăgitul actor, după proiecţia spectacolului.

[Not a valid template]

Care sunt cele mai cunoscute roluri ale lui Ion Besoiu

Ion Besoiu s-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu.

A debutat în 1957. În anii ’70 a jucat în serialul Toate pânzele sus', în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca', din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra' și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt:

  • Cloșca, în “Procesul lui Horia” (1967), 
  • Serebreakov, în “Unchiul Vanea” (1983), 
  • Polonius, în “Hamlet” (1985), 
  • Oronte, în “Mizantropul” (1989), 
  • Corifeu, în “Antigona” (1993), 
  • Ferapont, în “Trei surori” (1995), 
  • Senecus, în “Caligula” (1996),
  • Muhoiarov Ivan Matveevici, în “Oblomov” (2003).

 

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: “Furtuna“, “Neamul Șoimărestilor“, “Haiducii“, “Răscoala“, “Mihai Viteazul“, “Ciprian Porumbescu“, “Păcală“, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii“, “Ultima noapte de dragoste“, “Lumini și umbre“.

Una dintre ultimele apariţii în public a fost la proiecţia spectacolului „Livada de vişini' care a avut loc în octombrie 2016 în sediul Televiziunii Române.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare