; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Carmen stanescu 1_70028900

In Memoriam Carmen Stănescu. Televiziunea publică își modifică programele în semn de omagiu pentru marea actriţă

13 April 2018

Carmen Stănescu a dispărut dintre noi joi, 12 aprilie 2018, dar Arhiva Televiziunii Române păstrează numeroase momente memorabile. Astfel, prin intermeniul programelor TV, apariţiile sale vor rămâne veşnic alături de public. Televiziunea Română oferă publicului o serie de emisiuni speciale şi spectacole de teatru.

Astăzi, 13 aprilie, TVR 3 ne propune, de la ora 21.00, spectacolul „Menajeria de sticlă', de Tennessee Williams. Prin intermediul evenimentelor banale, lipsite de spectaculos, din apartamentul familiei Wingfield, Tennessee Williams explorează libertatea existenţială exprimată în faptul ca fiecare personaj, dincolo de individualitatea  ireductibilă, este condamnat să aleagă şi să se aleagă într-o lume încare „infernul îl reprezintă ceilalţi'.

În distribuţie, alături de Carmen Stănescu, revedem nume mari ale teatrului si filmului românesc: Adrian Pintea, Aimee Iacobescu, Răzvan Ionescu. Spectacolul este difuzat, de la ora 22.50, şi la TVR Internaţional.

Sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 11.00, la TVR 2 putem urmări o ediţie de colecţie „Confesiuni' cu Carmen Stănescu, o ediție filmată de Iuliana Marciuc în urmă cu câțiva ani, în preajma Sărbătorilor Pascale. „Cred că am fost îndrumată de Cel De Sus să urmez acest drum. Eu sunt foarte credincioasă şi sunt convinsă că m-a ajutat Dumnezeul meu să îmi iasă bine şi să reuşesc în tot ceea ce mi-am dorit. Cel mai frumos dar este iubirea celor din jurul meu', spunea Carmen Stănescu. Emisiunea poate fi urmărită de telespectatorii din străinătate vineri, 13 aprilie, de la 13.00, la TVR Internaţional.

Duminică, de la ora 13.10, TVR 2 difuzează comedia „Premiera', în care o putem vedea pe Carmen Stănescu, alături de Radu Beligan şi Toma Caragiu. Pe scena Teatrului Contemporan se pregăteşte premiera spectacolului „Travesti”, iar directoarea Alexandra Dan se împarte cu greu între îndatoririle administrative şi repetiţiile la care trebuie să participe, ca actriţă. La toate astea se adaugă nemulţumirile soţului neglijat şi şicanele „tovarăşilor” de la minister. Pe scurt, Alexandra va avea parte de câteva zile extrem de complicate. Spectacolul este difuzat, de la ora 23.00, şi la TVR Internaţional, iar sâmbătă, de la ora 22.00, pe TVR Moldova.

Carmen Stănescu

S-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna din „Fraţii Karamazov'. A interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi a altor teatre. A jucat comedie, dramă şi tragedie cu aceeaşi forţă artistică.

S-a lansat în film cu rolul din „Doi vecini', după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. Au urmat „Telegrame', după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleş (1959) și „Bădăranii', după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din „Fraţii Jderi', „Muschetarul român' şi „Războiul de Independenţă' (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea şi în cinematografie.

A făcut carieră şi în televiziune, alături de Mişu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică „Destăinuiri'.

Carmen Stănescu a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural' clasa a III-a (1967), pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.

Societar de onoare al Teatrului Naţional I. L. Caragiale din anul 2001, în 2000 a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios' în grad de Ofiţer.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare