Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

În căutarea aurului, pe două continente diferite

de Redactia Tvmania

În luna august, Viasat Explore sărbătorește un sezon nou-nouț al emisiunii de prospectare Căutătorii de aur din Australia, preferata tuturor. Pentru a marca această ocazie importantă, intrăm în profunzimile subiectului, și facem comparații între istoria exploatării aurului din Australia și una mai aproape de casă, Europa Centrală și de Est.

În primul rând, cum și când a fost descoperit pentru prima dată aur?

În Australia, aurul a fost descoperit pentru prima dată în 1851 la Bathurst, New South Wales, declanșând „Goana aurului” australiană. Sute de mii de căutători din alte părți ale Australiei, Marea Britanie, Polonia, Germania și chiar California și-au căutat averea și au redefinit identitatea națională a Australiei.

În timp ce în Europa Centrală și de Est, exploatarea aurului are o istorie mult mai îndelungată, datând din timpuri neolitice. A atins un prim maxim de producție în timpul Imperiului Roman, iar activitățile miniere au continuat de-a lungul Evului Mediu și Renașterii. Zonele miniere de aur remarcabile includ Transilvania în nord-vestul României și Boemia, o zonă situată în Cehia.

Care este scara zăcămintelor de aur de pe aceste continente?

Australia a fost un producător important de aur de-a lungul istoriei sale, cu zăcăminte mari și bogate descoperite în timpul goanelor aurului, în special în Victoria și Australia de Vest; cu regiunea Kalgoorlie – „Golden Mile” – producând cantități substanțiale de aur.

Europa Centrală și de Est nu este cunoscută pe scară largă pentru activitățile semnificative de extracție a aurului în comparație cu alte regiuni precum Australia, Africa sau părți din America de Nord și de Sud. Deși regiunea are o istorie lungă de exploatare a aurului, unele țări au rezerve limitate de aur, concentrându-se pe zăcăminte mai mici, de înaltă calitate și pe operațiuni miniere la scară mică. Țările care au avut istoric rezerve de aur cunoscute sunt România (Roșia Montană), Bulgaria (mina Chelopech și proiectul de aur Krumovgrad), Serbia (zona superioară Cukaru Peki), Ungaria (regiunea Bánát) și Slovacia (Kremnica).

Cum diferă tehnicile de minerit între națiuni?

În timpul goanelor de aur din Australia, majoritatea exploatărilor au fost efectuate folosind tehnici de exploatare aluvionară. Minerii ar fi folosit echipamente simple, cum ar fi cutiile de ecluză, pentru a extrage particule de aur din râuri și pâraie. Pe măsură ce goana aurului a progresat, s-au folosit și tehnici mai avansate, cum ar fi minerit prin puțuri adânci și minerit hidraulic.

În Europa Centrală și de Est, din punct de vedere istoric, exploatarea aurului s-a bazat pe diverse tehnici în funcție de condițiile geologice. Metodele de exploatare subterană, cum ar fi exploatarea adit, cunoscută și sub denumirea de exploatare în derivă, și exploatarea prin puțuri erau comune. Și aici, o metodă utilizată frecvent în perioada romană pentru exploatarea aluviunilor aurifere era extracţia hidraulică.

Cum a afectat exploatarea aurului așezările umane și populația?

Tentația aurului din Australia a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea țării, făcând ca așezările miniere de aur să se transforme rapid în orașe pline de viață.

În Europa Centrală și de Est, exploatarea aurului a avut un impact notabil, orașele și regiunile miniere care au cunoscut un boom economic în perioadele de exploatare activă a aurului.

Ce știm despre exploatarea aurului astăzi în cealaltă parte a lumii și mai aproape de casă?

Exploatarea aurului continuă să fie o industrie semnificativă în Australia – aceasta este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, cu operațiuni miniere majore în Australia de Vest, Queensland și New South Wales.

Între timp, de-a lungul vremii exploatarea aurului din Europa Centrală și de Est a cunoscut fluctuații. În timp ce unele operațiuni miniere continuă în țări precum Serbia, Macedonia și Bulgaria, nivelurile generale de producție sunt semnificativ mai scăzute. În ultimele decenii, din cauza efectelor negative pe care aceste activități le-au avut asupra zonelor naturale, dar și ca răspuns la eforturile de conservare, unele regiuni au încercat să se îndepărteze de clasicele acțiuni miniere, mergând spre activități mai curate și mai durabile.

Dacă aveți „febra aurului”, nu vă temeți! Îndreptați-vă către Viasat Explore, pentru un noul sezon al Căutătorilor de aur din Australia care va fi difuzat, în câte două episoade consecutive, lunea, la 22:00.

(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te