; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Biserica_si_curtea_manastirii_Sucevita

În așteptarea Mântuitorului: la TVR 2 se vede „Sucevița – frumusețea sfântă a mânăstirilor pictate”

28 April 2021

În Joia Mare, de la ora 14.00, și în reluare în Vinerea Mare, dimineața, de la 10.00, TVR 2 programează documentarul franco-german „Sucevița – frumusețea sfântă a mânăstirilor pictate', care ne prezintă superbul edificiu moldav și obiceiurile pascale din zonă.

Producția din 2018 („Roumanie, la beauté sacrée des monastères peints'), filmată în decorul aproape ireal al unei ierni adevărate, ca în vremurile de altădată, apoi la început de primăvară, face turul uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina, posesoarea celei mai bine conservate picturi dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale din nordul Moldovei.

 

Inclusă pe lista monumentelor istorice din Suceava, ansamblul monahal a fost construit între 1582-1586 și reprezintă rezultatul unei sume de ctitori, toţi membri ai familiei Movileştilor. Edificiul este format din cinci obiective: Biserica „Învierea Domnului' (inclusă în patrimoniul UNESCO, din 1993), chiliile, paraclisul, turnurile de nord-vest și nord-est și zidul de incintă, de circa 3 metri grosime şi cu o înălţime de peste 6 metri, care dă aspectul de fortificaţie. 

 

Istoria umanității, pe pereți

Echipa de realizatori a fost impresionată în mod special de pictura acestei biserici, tradiţională, dar şi inovatoare, care se distinge prin prospeţimea paletei cromatice, deosebit de variată. De departe comoara cea mai de preţ a mânăstirii – pictura – se prezintă parcă sub aspectul unei „cărţi ilustrate', impresie dată de multitudinea scenelor care acoperă aproape în întregime pereţii bisericii, atât în interior, cât şi la exterior. 

 

Pictura a fost realizată la începutul domniei lui Ieremia Movilă, în perioada septembrie 1595 – iulie 1596, de către o echipă de zugravi condusă de fraţii Ion şi Sofronie, exponenţi ai şcolii moldoveneşti, cu scopul de a impresiona credincioșii care nu știau carte. Picturii de la intrare, „Scara virtuților'  – cu ceata de îngeri, pe dreapta, și iadul cu monști, pe stânga – , i se acordă o atenție specială.

 

„Este istoria umanității ceea ce e ilustrat pe acești pereți, Binele și Răul pe care fiecare om le poartă în sine, sub privirea severă și atotcuprinzătoare a lui Hristos', încheie naratorul acest documentar de aproape 40 de minute. 

 

Și obiceiuri de Paște

Documentarul prezintă și obiceiurile din zonă în apropierea Paștelui, de la curățenia de primăvară și încondeiatul din vreme al ouălelor, dar și cele din zilele de sărbătoare, începând cu mersul la biserică pentru Prohodul Domnului sau Slujba de Înviere și terminând cu masa în familie.

 

REVISTA TVMANIA, DISPONIBILĂ ACUM LA TOATE PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI. Conține programe speciale de Paște

 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare