; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Tv5 cannes

În așteptarea Cannes-ului, TV5 difuzează cinci filme franțuzești laureate la festival

16 May 2021

Postul TV5, ambasador al culturii franceze, programează în luna mai cinci filme deosebite, lansate sau chiar premiate la Cannes, care să compenseze în inima cinefililor faptul că îndrăgitul festival a fost amânat până la vară.

În luna mai, toată lumea bună a cinema-ului mondial se aduna de obicei la Cannes, pentru a participa la premierele, conferințele de presă și petrecerile festivalului de film. Anul acesta, din păcate, din cauza pandemiei, această veritabilă sărbătoare a filmului a fost amânată pentru iulie – va avea loc, dacă nu intervine nimic, între 6 și 17 iulie. Până atunci, TV5 a pregătit însă telespectatorilor săi cinci titluri aparte, nominalizate sau chiar premiate la Cannes (toate cu subtitrare în limba română).

 

J’ai tué ma mère – Duminică, 16 mai, TV5, 22.00

„Xavier Dolan nu se chinuie deloc. Talentul său este uluitor, niciodată ostentativ' scria L’Express despre creatorul acestui film, care în 2009, la premieră, abia avea 20 ani. Scenarist, regizor și actor principal pentru „J’ai tué ma mère' (în traducere „Mi-am ucis mama'), primul lui lung metraj, canadianul Dolan a reușit un adevărat tur de forță cu această peliculă, despre relația complicată dintre un adolescent de 17 ani și mama lui, pe care o iubește, dar ale cărei defecte îl scot din minți. Anne Dorval, François Arnaud și Suzanne Clément apar în alte roluri. Trei premii a luat pelicula la Cannes în 2009.

 

Plaire, aimer et courir vite – Joi, 20 mai, TV5, 22.00

 

 

În 1990, Arthur (Vincent Lacoste), un student de 20 de ani din Rennes, îl cunoaște și se îndrăgostește de  Jacques (Pierre Deladonchamps), un scriitor care locuiește la Paris. Timp de o vară, cei doi se iubesc cu pasiune, dar timpul nu e de partea lor, căci Jacques are un secret dureros. „Cronica solară a unei prime și ultimi iubiri', cataloga Télé Loisirs această dramă cu accente comice, scrisă și regizată de Christophe Honoré și lansată în competiția oficială la Cannes ediția 2018.

 

Les amours imaginaires – Duminică, 23 mai, TV5, 22.00

Acesta este filmul pe care Xavier Dolan l-a realizat imediat după „J’ai tué ma mère', cu care – scriau atunci criticii – a confirmat că nu e „o simplă senzație festivalieră'.  Canadianul, astăzi considerat copilul teribil al cinematografiei din țara sa, este aici din nou scenarist, regizor și actor. Tinerii Francis (Dolan) și Marie (Monia Chokri), amici, îl cunosc și se îndrăgostesc amândoi de același tip, Nicholas (Niels Schneider), intrând într-o competiție bolnăvicioasă pentru atențiile lui. „O bijuterie pop ravisantă, care se consumă cu o plăcere gurmandă', scria Le Monde despre pelicula lansată la Cannes în 2010.

 

La loi du marché – Joi, 27 mai, TV5, 22.00

Pentru rolul din acest film, Vincent Lindon a primit în 2015, la Festivalul de la Cannes, premiul pentru cel mai bun actor (dar și premiul César, ulterior). După 20 de ani de șomaj, la vârsta de 51 de ani, Thierry își găsește în sfârșit ceva de lucru. Doar că noua slujbă îl pune, cu cerințele sale, în fața unei dileme morale: până unde e dispus să meargă ca să nu fie iar șomer?! „Lindon e excepțional în acest film ca un pumn în stomac, cu buget derizoriu, filmat în stil cine vérité, cu interpreți care nu sunt profesioniști', scria atunci Le Parisien.

 

Sofia – Duminică, 30 mai, TV5, 22.00

La 20 de ani, Sofia locuiește cu părinții în Casablanca, Maroc. Tânăra nu-și dă seama că e însărcinată,   ajunge la spital, unde naște, dar are o mare problemă: pentru că nu e căsătorită, se află în ilegalitate. Iar spitalul îi acordă doar 24 de ore înainte să anunțe autoritățile despre „situația' ei. Pelicula este scrisă și regizată de Meryem Benm’Barek-Aloïsi, cu Maha Alemi, Sarah Perles și Hamza Khafif în rolurile principale, și a primit un premiu pentru scenariu la Festivalul de la Cannes, în 2018. „O dramă bulversantă', un film „curajos și implacabil', au scris criticii la data premierei.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare