; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

MINCINOSUL 3

În amintirea lui Carlo Goldoni: piesa „Mincinosul”, sâmbătă seară, la TVR 3

24 February 2017

Pentru a marca împlinirea a 310 ani de la naşterea lui Carlo Goldoni (n. 25 februarie 1707 – d. 6 februarie 1793), TVR 3 a programat difuzarea uneia dintre cele mai cunoscute piese ale marelui dramaturg italian – „Mincinosul'. Spectacolul de teatru tv din Arhiva de Aur poate fi urmărit în sâmbătă, 25 februarie 2017, de la ora 20.00.

[Not a valid template]

Marian Râlea, Ştefan Bănică Sr., Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrică Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu intră în jocul dinamic al pasiunilor şi al minciunii imaginat de Carlo Goldoni.

Încurcăturile savuroase pe care le provoacă Lelio prin „arta' minciunii, în încercarea lui de a cuceri inima a două femei frumoase din Veneţia, au fost puse în scenă în studiourile Televiziunii Române şi poartă semnătura regizorului Constantin Dicu (premiera tv – 1991).

„Noi credem că telespectatorul înghite orice. Nu e chiar aşa'

Regizorul Constantin Dicu: „Îl admir pe telespectatorul român şi am încredere în inteligenţa lui, în bunul lui simţ. Noi credem că telespectatorul înghite orice. Nu e chiar aşa. Înghite că nu are altceva, dar de fapt nu înghite: se uită cu dispreţ şi cu o oarecare compătimire. Eu le doresc să se uite cu inima deschisă şi dacă doresc să comenteze, dacă au ceva de spus, să mă caute, să-mi scrie. Dar vor avea ce vedea! Actori unul şi unul, din păcate unii dintre ei dispăruţi.

Este genial Ştefan Bănică, să-l urmăriţi cu atenţie pe Petrică Popa – din păcate ei nu mai sunt printre noi. Şi, desigur, interpretările senzaţionale ale Emiliei Popescu, Virginiei Mirea sau a lui Marian Râlea.

„… mi-aş fi propus să fac film din «Mincinosul»'

Vreau să spun că dacă eu aş fi trăit în Italia, mi-aş fi propus să fac film din „Mincinosul' pentru că este o ofertă extraordinară. Goldoni este autorul pe care l-am montat de trei ori: „Mincinosul',„ Hangiţa' şi „O întâmplare cu haz'. Mi-aş fi dorit chiar să fac film. De altfel, piesa de teatru pe care o veţi revedea, chiar aşa a şi fost montată: în subconştientul meu, atunci când am făcut adaptarea pentru televiziune, avea un caracter cinematografic. De aceea acţiunea este împărțită în locaţii. În locaţii pe care le-am făcut în platou, nu le-am filmat în exterior.

„… ca să-l pui în scenă pe Goldoni, îţi trebuie un regizor de comedie vânos'

În ceea ce priveşte distribuţia, sigur că un regizor când are la îndemână actori excepţionali, poate să fie oarecum liniştit, să profite de talentul lor – lucru de care eu am beneficiat şi cred că am şi reuşit să le potenţez la maxim talentul. Să nu uităm însă că aceste mari personalităţi ale lumii artistice, personalităţi pregnante şi puternice, trebuie aduse pe scenă în aceiaşi simfonie. Trebuie găsită o modalitate artistică unificatoare. Pentru că altfel iese altceva, mai ales când vine vorba de piesele lui Goldoni care a pus la baza scrierilor Comedia del Arte. Toate piesele lui sunt extraordinare. Însă ca să-l pui în scenă pe Goldoni, îţi trebuie un regizor de comedie vânos (râde)'.

„Mincinosul' – de Carlo Goldoni (Arhiva de Aur TVR – Premiera tv – 1991)

În distribuţie: Marian Râlea, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrică Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu.

  • Regia: Constantin Dicu
  • Traducerea: N Al Toscani
  • Muzica: Dani Constantin
  • Versurile cântecelor: Eugen Dumitru
  • Producţia: Viorel Suciu
  • Costume: Nicoleta Petrovici, Eugenia Botănescu
  • Decoruri: Teodora Dinulescu, Georgeta Nistor
  • Regia de montaj: Emilia Andreescu
Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare