Homepage  / Vedete româneşti

Ileana Stana Ionescu a murit la 87 de ani. Actrița avea grave probleme de sănătate și nu-și mai recunoștea soțul

Ileana Stana Ionescu a murit la 87 de ani. Actrița avea grave probleme de sănătate și nu-și mai recunoștea soțul
12

de Cristina Țapu,

Ileana Stana Ionescu a murit la vârsta de 87 de ani, pe 30 iunie. Marea doamnă a teatrului și cinematografiei românești a avut numeroase probleme de sănătate, iar ultimele clipe ale vieții sale au fost un adevărat calvar. Vestea dispariției sale l-a șocat pe soțul ei, Andrei Ionescu, care a vorbit despre suferințele prin care a trecut actrița înainte de a-și da ultima suflare.

Ileana Stana Ionescu a murit la 87 de ani

Duminică, 30 iunie 2024, Ileana Stana Ionescu a murit, lăsând în urmă o carieră impresionantă în teatru și cinematografie. Actrița s-a retras de pe scena teatrului românesc în 2018, iar de atunci a trecut prin mai multe momente dificile.

La începutul lunii iunie, Ileana Stana Ionescu a început să se simtă rău și a acuzat o slăbiciune generală, ceea ce l-a determinat pe soțul său să o interneze într-un spital pentru investigații medicale. Actrița urma să fie externată în două zile, conform spuselor bărbatului.

Ileana Stana Ionescu 3Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 12

În ultima perioadă, starea de sănătate a actriței s-a deteriorat semnificativ, după ce a suferit mai multe comoții cerebrale. Andrei Ionescu, soțul regretatei actrițe, a povestit despre drama prin care a trecut și cât de grele au fost ultimele clipe ale partenerei sale. El a mărturisit că soția sa nu-l mai recunoștea.

„Ileana mea a murit azi dimineață. Nu a fost deloc bine, în ultima vreme suferise niște comoții cerebrale. Nu și-a luat adio de la mine. Săraca, nici nu mă mai recunoștea”, a declarat soțul artistei, conform Click!

A debutat ca actriță în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, interpretând rolul Agnes în „Școala femeilor” de Molière.

Ileana Stana Ionescu, o carieră de șase decenii în teatru și cinematografie

În 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actriță la Teatrul Național „I.L. Caragiale”. Pe această scenă, a interpretat roluri importante, printre care Fraulein în „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regizat de Horea Popescu (1977), Hecuba în „Troienele” și Doica în „Medeea” de Seneca, ambele în „Trilogia antică”, regizată de Andrei Șerban (1990), Stăvăroaia în „Ioilul și Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regizat de Ion Cojar (2006), și Soacra în „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regizat de Mircea Cornișteanu (2013).

Deși a jucat în sute de scenete de televiziune și zeci de filme alături de actorii generației de aur, prima și marea sa dragoste a fost teatrul. Și-a început cariera de actriță la 19 ani și a fost remarcată de maestrul Radu Beligan, care a invitat-o să dea probă pentru Teatrul Național din București. Astfel, din 1965, cel mai mare teatru din țară i-a devenit a doua casă. Aici a interpretat roluri memorabile în piese de referință precum „Coana Chirița”, „Gaițele” și „Livada de vișini”.

„Am jucat de toate, de toate şi pentru toţi. Și pentru teatru de copii. Ce să spun? Am avut o şansă nebună, au avut o generozitate din punctul ăsta de vedere nemăsurată, pentru că am avut ocazia să fac tot felul de drăcii. Şi dincolo de drăcii, şi lucruri foarte speciale şi serioase. Adică am avut ocazia să joc mult. Mult şi de toate!”, declara artista, conform Digi24.

Sursă foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton