; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Foto iasii in carnaval 4

„Iașii în carnaval” de Vasile Alecsandri, cu Marius Bodochi, diseară la TVR 2 | FOTO

15 December 2014

[Not a valid template]

„Am avut un vis care m-a încrețit din talpă pân-în creștet […] O revoluție! Un complot înfricoșat!' (Tachi Lunătescu)

TVR a programat luni, 15 decembrie, de la ora 19.50, la TVR 2, una dintre capodoperele teatrale ale lui Vasile Alecsandri: „Iașii în carnaval', un spectacol preluat de la Teatrul Național din Cluj, realizat sub direcţia de scenă a maestrului Victor Ioan Frunză (spectacol din Arhiva de Aur TVR).

Spectacolul îi are în distribuție pe Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Ion Marian, Marius Bodochi, Octavian Lăluț, Petre Băcioiu, Călin Nemeș.

Acțiunea piesei pleacă de la coșmarul personajului principal – postelnicul Tachi Lunătescu – și de la spaima acestuia de… revoluție! Comicul de situație și cel de limbaj conturează portretul unei lumi refractare la schimbare. „Iaşii în carnaval a iritat şi mai mult pe unele înalte ipokimene; căci ea loveşte în acei ce au mare interes a nu se forma la noi o opinie publică, menită de a condamna faptele lor.' (Vasile Alecsandri, într-o scrisoare către un amic – „Opere complete', partea I, Ed. Socec & Co, București, 1875)

Spectacolul realizat la Teatrul Național din Cluj de către Victor Ioan Frunză după „Iașii în carnaval' (premiera: 1 decembrie 1989) s-a constituit într-un fel de preambul al evenimentelor Revoluției Române. Subiectul piesei, ca și montarea, l-au determinat pe reprezentantul cenzurii comuniste să fugă din sala de spectacol. Deşi spectacolul a fost interzis, înregistrarea, care surprinde întreaga atmosferă a serii teatrale, atât pe scenă cât şi în sală, a fost difuzată de către Televiziunea Română Liberă după Revoluția din decembrie.

Teatru TV – Iașii în carnaval – de Vasile Alecsandri
Spectacol preluat de la Teatrul National din Cluj
Premiul UNITER pentru regie și scenografie – 1989
În distribuție: Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Ion Marian, Marius Bodochi, Octavian Lăluț, Petre Băcioiu, Călin Nemeș.
Regia TV: Constantin Dicu
Muzica: Călin Apostol
Decoruri și costume: Adriana Grand
Redactor: Lucia Hossu Longin
Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare