; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Howards End 1

„Howards End”, o delicioasă întoarcere în trecut

11 May 2018

HBO-ul difuzează vinerea miniseria de patru episoade, „Howards End', o nouă adaptare după romanul publicat în 1910 de Edgar Morgan Forster.

 

Britanicii de la BBC și americanii de la Starz s-au asociat pentru a aduce din nou la viață pe micile ecrane povestea scrisă de Edgar Morgan Forster. Romanul „Howards End' a fost deja ecranizat pentru marele ecran în 1992, de către cineastul James Ivory și avându-i în distribuție pe Anthony Hopkins, Emma Thomson și Helena Bonham Carter. Varianta lui Ivory a câștigat trei Oscaruri și alte șase nominalizări la premiile Academiei Americane. Pe lângă recompensarea criticilor, filmul a avut succes și la casă: peste 26 de milioane de dolari din încasări, la un buget de numai 8 milioane. Miniseria „Howards End' ne introduce în Anglia începutului de secol 20 punând în prim-plan trei familii: bogătașii capitaliști – Wilcox, burghezii intelectuali – Schlegel și reprezentanții clasei muncitoare – Bast. Surorile Schlegel, idealiste și celibatare, sunt apropiate de familia Wilcox, în ciuda diferențelor de opinii. Destinele celor trei familii se întrepătrund de-a lungul mai multor răsturnări de situații deopotrivă tragice și romantice.

 

Timizi, dar tratați

Rolurile principale ale miniseriei sunt duse cu eleganță în spate de actorii: Matthew Macfadyen, Hayley Atwell, Philippa Coulthard. Și evident, întrebarea „nu ați fost intimidați de distribuția din filmul lui James Ivory?' a fost pe buzele tuturor. „Matthew Macfadyen (care interpretează personajul Henry Wilcox, n.r.) și cu mine am discutat despre asta. Eu nu mă simt intimidată, știu că Anthony Hopkins și Emma Thompson au muncit din greu și au făcut o treabă excelentă. Dar acum e rândul nostru, la fel cum se întâmplă și pe scenele de teatru londoneze. Margaret Schlegel este, pentru mine, unul dintre cele mai mari roluri pentru o actriță', a mărturisit pentru vulture.com Hayley Atwell, cea care o interpretează pe Margaret Schlegel. Nu este pentru prima oară când Matthew Macfadyen și Hayley Atwell lucrează împreună, cei doi actori au mai colaborat în serialele „Any Human Heart' (2010) și în „Stâlpii pământului' / „The Pillars of the Earth' (2010).

 

Șase ani de muncă

În noiembrie 2012, au fost cumpărate drepturile de ecranizare a romanului lui E.M. Forster și un an mai târziu, în octombrie 2013, producătorii au anunțat că americanul Kenneth Lonergan se va ocupa de scenariu. Acesta mai colaborase (și se poate lăuda cu asta) la scriptul pentru filmul „Bandele din New York' / „Gangs of New York' și a scris și regizat „Manchester by the Sea', pentru care a luat și Oscarul. Cartea „Howards End' nu a fost una dintre cele de căpătâi ale lui. „Am încercat să o citesc când eram mai tânăr, dar nu am fost foarte atras de ea. Am recitit-o acum și, lucrând cu ea, am început s-o admir din ce în ce mai mult. Când îi pui dialogurile în scenă, povestea capătăt viață foarte frumos', a declarat scenaristul pentru readingeagle.com. În decembrie 2015, BBC a dat undă verde producției, dar asta nu înseamnă că s-a și apucat cineva de lucru. A mai durat… Abia în vara lui 2016 au început filmările. Casa folosită ca Howards End este de fapt Vann House, de lângă Hambledon, o construcție care datează din 1542 și care a fost refăcută în 1907.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare