Homepage  / Vedete româneşti

Horia Vîrlan ne prezintă rețeta națională de 1 Decembrie: fasole cu ciolan

Horia Vîrlan ne prezintă rețeta națională de 1 Decembrie: fasole cu ciolan

de Cătălina Matei,

Pentru că se apropie Ziua Națională a României, l-am rugat pe Horia Vârlan, gazda emisiunii „Alege rețeta națională” de la Prima TV, să ne dezvăluie care este cel mai potrivit preparat de 1 Decembrie. Fasole cu ciolan, bineînțeles!  Care sunt ingredientele și cum se prepară? Aflați din cele ce urmează...

La Prima TV este amfitrionul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Alege rețeta națională” și a cutreierat țara-n lung și-n lat pentru filma alături de concurenții care au pregătit tot felul de rețete specifice. Chiar și după atâția ani într-ale gătitului, Horia Vîrlan ne-a mărturisit că tot mai există rețete autohtone care să-l surprindă.

Și pentru că se apropie Ziua Națională a României, l-am rugat pe Horia Vîrlan să ne împărtășească rețeta perfectă pentru 1 Decembrie.

Fasole cu ciolan

Ingrediente

– Un ciolan de porc afumat, de aproximativ 1-2 kg

 – 500 g fasole boabe

– 1 ardei gras, mare sau 1 gogoşar, curăţat şi spălat

– 2 cepe, curăţate

– O rădăcină de păstârnac

 – O rădăcină de pătrunjel

 – O crenguţă de cimbru

– 2 foi de dafin

– 7-8 boabe de piper negru

 – O legătură de mărar, tocat

– 2 linguri de ulei de floarea soarelui

– 2 linguri de pastă de roşii

 – ½ linguriţă de sare

– ¼ linguriţă de piper negru măcinat

Mod de preparare

  1. Opăriţi ciolanul de porc într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-l şi puneţi-l la fiert, în 3l de apă rece, cu foile de dafin.
  2. Puneţi fasolea în apă, ca să se înmoaie, timp de 3-4 ore.
  3. Fierbeţi fasolea în 2 ape, iar în a treia apă adăugaţi păstârnacul, pătrunjelul şi o ceapă întreagă. Fierbeţi fasolea la foc domol, adăugând şi sare, timp de 35-40 de minute, până se înmoaie, apoi strecuraţi-o, păstrând lichidul, dar eliminând zarzavatul.
  4. Tocaţi mărunt ceapă şi ardeiul cubuleţe, apoi încingeţi o cratiţă, adăugaţi uleiul şi căliţi uşor legumele, apoi adăugaţi fasolea şi ciolanul dezosat. Adăugaţi o cană din apa în care a fiert ciolanul, dar şi o cană din cea în care a fiert fasolea, apoi boabele de piper. Fierbeţi fasolea pe aragaz, timp de 5 minute.
  5. Între timp, încingeţi cuptorul la 190°C, stropiţi fasolea cu pastă de roşii în amestec cu 2 linguri de apă şi introduceţi cratiţa în cuptor. Coaceţi descoperit timp de 15 minute.
  6. Serviţi fasolea cu mărar tocat deasupra şi cu ceapă roşie sau cu murături.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton