Homepage  / Televiziune

History lansează prima sa producție românească, „Misterul aurului dacic”, cu Paul Ipate și Simina Cernat pe post de Indiana Jones și Lara Croft de România

History lansează prima sa producție românească, „Misterul aurului dacic”, cu Paul Ipate și Simina Cernat pe post de Indiana Jones și Lara Croft de România
7

de Mioara Tronaru,

Pe 31 octombrie, de la ora 21.00, History Channel începe difuzarea primei sale producții românești, „Misterul aurului dacic”, în care actorul Paul Ipate și exploratoarea Simina Cernat pornesc pe urmele aurului dacic de la Roma la Roșia Montană și de acum 2000 de ani până în zilele noastre.

Miniseria de trei episoade „Misterul aurului dacic” este o combinație de reconstituiri istorice, explorări și interviuri cu istorici, arheologi, oameni simpli, polițiști și infractori, totul pentru a descâlci povestea milenară a aurului din munții noștri. Protagoniști sunt actorul Paul Ipate și exploratoarea Simina Cernat.

„Misterul aurului dacic” este prima producție locală din România. Povestea îi va duce pe telespectatori în miezul istoriei și identității românești, încă plină de întrebări și mistere, mergând dincolo de cărțile de istorie și narațiunile oficiale. Documentarul marchează o etapă importantă în parcursul History Channel de a pune în prim-plan personaje și evenimente semnificative din istoria României”, a declarat Izabella Wiley, General Manager A+E Networks CEE.

De la Roma la… Interpol

Întreaga poveste începe în Roma, locul în care s-au „scurs” acum 2000 de ani 169 sau 1.690 de tone, încă nu e sigur, de aur.

„Și acum sunt întrebări dacă sunt 169 de tone sau sunt 1.690 de tone. Se pare că din jurnalul medicului lui Traian, Criton, a fost tăiat un zero de către istoricii târzii”, spune Paul Ipate.

Din capitala fostului imperiu, Paul Ipate și Simina Cernat ajung la Roșia Montană, unde pe lângă poveștile legate de aur, dau și peste cea a Vâlvei Băii, personaj mitologic nu prea prietenos. Următorul popas e Sarmizegetusa, unde arheologul și istoricul Aurora Pețan le povestește despre „febra” aurului de la începutul anilor 1990, care a atras aventurieri din toată lumea, care au invadat aceste meleaguri și au plecat cu obiecte de aur estimate la peste 10 milioane de euro.

Finalul expediției se apropie și mai mult de zilele noastre, ajungând la celebrul caz al Brățărilor Dacice, 24 de brățări de aur, cântărind un kilogram fiecare, în formă de spirale cu capete de șarpe. Iar Paul Ipate stă de vorbă cu Florin Rembetea, omul care a găsit și a vândut brățările dacice.

Cireașa de pe tort

„Misterul aurului dacic” înregistrează și premiere. La filmări, a fost utilizată tehnologia LIDAR, cea mai avansată în domeniul scanărilor. La Sarmizegetusa, LIDAR a dezvăluit că zona este de 10 ori mai mare.

Sunt de 10 ori mai multe așezări decât cele pe care le-au cercetat până acum arheologii, iar potențialul este imens. Dealurile ascund o întreagă metropolă, dar implică niște costuri enorme pentru a face săpături pe o arie atât de mare.

„Cea mai bună comparație ar fi aceasta: ce vedem la Sarmizegetusa este doar cireașa de pe tort. Tortul e de fapt cu mult mai mare”, spune regizorul documentarului, Marin Dinescu. O altă premieră este aceea că echipa a reușit să intre într-o peșteră, Peștera Bodii din zona Sarmizegetusei, în care se pare că nu a ajuns până acum nimeni cu o echipă de filmare profesionistă.

Din culise

  • Filmările au avut loc în toată luna mai. În România, s-a filmat în Roșia Montană, la Sarmizegetusa și în mai multe zone din „patrulaterul aurului”, printre care localitatea Bucium, satele Târsa și Costești.
  • Simina Cernat a dormit în cort în Roșia Montană timp de trei nopți. S-a străduit să îl convingă și pe Paul Ipate, dar actorul a refuzat.
  • Paul Ipate a trecut prin două momente tensionate. A fost la un pas să se înece când s-a scufundat în râul Streiu, în locul în care unde se presupune că Decebal și-ar fi ascuns comoara. Și aproape a avut o întâlnire cu… Vâlvă Băii: „Eu nu cred personal în lucrurile astea, dar când am ajuns acolo, au început să se audă niște sunete nu prea plăcute și am început să am niște fiori pe șira spinării și, cu tot scepticismul meu despre lumea spiritelor, m-a luat un pic frica și spaima”.
  • Documentarul va avea premiera în România pe 31 octombrie și abia apoi, la o dată care nu a fost încă stabilită, va fi difuzat în restul Europei Centrale și de Est.
capturi-mad-ep1_017Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7
Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton