Acţiunea producţiei de 17 episoade are loc în secolul II î.Hr., când Republica Romană era în decădere ca suprafaţă, dar cucerise Peninsula Iberică şi cele 5 milioane de locuitori ai ei de atunci.
Între spaniolul de rând, soldatul roman şi tabăra rebelilor, „Hispania” construieşte povestea lui Viriato (Roberto Enríquez), un păstor care crede că fiica i-a fost ucisă de romani. Omul decide să se răzbune pe pretorul Galba (Lluís Homar, cunoscut în România datorită rolurilor din „Proasta creştere”, 2004 şi „Îmbrăţişări frânte”, 2009) şi o face cu ajutorul prietenilor Sandro (Hovik Keuchkerian), Darío (Alfonso Bassave), Paulo (Juan José Ballesta) şi Héctor (Pablo Dequi). Cei cinci formează un puternic grup de rebeli, care vor să elibereze Spania de romani ducând lupte de gherilă cu legionarii romani. Eforturile lor îi duc din munţii provinciei până la Roma.
Serialul pleacă de la informaţii reale, dar a fost criticat de media pentru lipsa de rigoare istorică. Viriato şi Galba au existat în realitate, primul fiind liderul lusitanilor din peninsulă, care a condus revoltele din zonă între 147 şi 139 î.Hr şi al doilea – politicianul roman numit pretor în Hispania.
Roberto Enríquez a povestit, pentru postul Antena 3 (care difuzează serialul în Spania), că l-a atras la această producţie tocmai legendarul protagonist: „El a fost singurul care a unificat toate triburile din Peninsula Iberică. Era un om care avea contradicţiile sale, temerile sale, Viriato nu vrea să devină lider, vrea doar să unească soldaţii în luptă, nu să-i conducă, nu se gândeşte «Acum voi aduna o mie de oameni şi voi înfrânge Roma»”.
La fiecare scenă de luptă au fost folosiţi peste 500 de figuranţi (numărul acestora este m[rit în post-producţie), iar mobilele romane din serial sunt autentice şi sunt aceleaşi utilizate pe platourile de la serialul HBO „Roma”.
Cât despre caii folosiţi la filmări, cu aceştia s-a lucrat şi pe platourile peliculei cu Tom Cruise, „Ultimul samurai”. Actorii au avut pe platouri un profesor de călărie şi un antrenor (care îi ajută să se descurce mai uşor cu greutatea zilnică de a purta costumele legionarilor, care cântăresc peste 20 de kilograme).