; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

TNC. Hektomeron. George Albert Costea. Suedia 3

Un proiect al unui teatru din România este urmărit online de spectatori din întreaga lume

14 April 2021

Hektomeron, proiectul inedit pe care Teatrul Național Marin Sorescu' din Craiova îl desfășoară online, de la jumătatea lunii ianuarie, are spectatori de pe tot globul.

Teatrul Național „Marin Sorescu' din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional HEKTOMERON – un mesaj universal al speranței. 

Până la acest moment, proiectul Hektomeron a avut peste 500.000 de accesări din  întreaga lume, din Israel până în Marea Britanie, din SUA până în Germania, din Turcia până în Australia, din Canada până în Sri Lanka, din India până în Mexic, din Rusia până în Brazilia, din Columbia până în Kenya, din Etiopia până în Liban, din Cipru până în Noua Zeelandă, din Costa Rica până în Nigeria. 

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Naționalului craiovean prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio. 

Ceea ce este interesant în acest proiect al Hektomeronului este că el nu e național, el nu e nici continental, el e planetar. Parabola Decameronului devine o parabolă care privește lumea, care se extinde la nivel planetar astfel încât artiști din 100 de țări își caută soluții de consolare în micile povești pe care le furnizează în acest proiect unic care este Hektomeronul, de aceea aș spune că,  grație lui, putem afirma: Boccaccio e contemporanul nostru!   George Banu

În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul www.hektomeron.com  s-a transmis în regim de live streaming din Sala I.D. Sîrbu' a teatrului câte o poveste din cele 100, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită. 

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect grandios, unic în lume, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând tiparul' unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se fixează' mișcarea, se construiesc videoproiecțiile etc. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.   

HEKTOMERON va continua până în data de 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în Ziua Hektomeronului (data acestui amplu eveniment va fi comunicată ulterior).

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare