; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Hedy Lamarr

Google marchează 101 de ani de la naşterea ei: cine a fost Hedy Lamarr

09 November 2015

Hedy Lamarr a strălucit la Hollywood în anii ’40. Mai mult decât o frumusețe exotică, actrița de origine austriacă a contribuit la dezvoltarea tehnologiei care a stat la baza comunicațiilor fără fir.

Hedy Lamarr

Hedwig Eva Maria Kiesler (după numele original) și-a dobândit faima de la vârsta de 18 ani, grație prestației din controversatul film „Ecstasy' – primul din istoria cinematografiei în care s-a simulat un act sexual. Într-o încercare disperată de a-i salva onoarea, logodnicul ei a cumpărat atunci cât mai multe copii ale peliculei. Friedrich Mandl era unul dintre cei mai înstăriți austrieci și i-a interzis să joace în filme după nuntă. Tot el a ințiat-o în lumea tehnologiei militare și i-a făcut cunoștință cu Hitler și Mussolini la petrecerile pe care le organiza.

Evadarea la Hollywood
În 1937, actrița a fugit la Paris deghizată în hainele menajerei. Se zvonea că l-a convins pe Mandl să-i dea bijuteriile, sub pretextul că vrea să le poarte pe toate într-un cadru festiv, și dusă a fost. Un an mai târziu, culegea laudele criticilor americani pentru rolul din „Algiers' (1938). A mai jucat în filme ca „Boom Town' și „Comrade X' (ambele din 1940) cu Clark Gable, „White Cargo' (1942), „Dishonored Lady' (1947), „Samson and Delilah' (cel mai profitabil film din 1949) în perioada de glorie de la Hollywood.

Hedy Lamarr3

Mai importantă este contribuția sa la dezvoltarea sistemelor moderne de comunicații. Hedy Lamarr împarte meritele cu George Antheil. Compozitorul experimentase controlul de la distanță al instrumentelor muzicale. La rândul ei, actrița acumulase informații tehnice despre torpile. În 1942, cei doi ai patentat ideea de a ghida proiectilele submarinelor pe frecvențe multiple, astfel încât să nu fie deturnate de inamici. Cea dintâi versiune a „saltului de frecvență' a fost respinsă de autoritățiile americane. Abia după 20 de ani, când patentul deja expirase, sistemul își dovedea utilitatea la blocada organizată cu ocazia Crizei rachetelor cubaneze.

Soție în serie
Hedy Lamarr s-a mai căsătorit (și a divorțat) de cinci ori în SUA, ultima dată chiar cu avocatul ei de divorțuri. A crescut trei copii, din care unul adoptat. Arestată de două ori (în 1966 și 1991) pentru furtul din magazine, actrița a scăpat de fiecare dată de acuzații.

Hedy Lamarr2

„Am făcut – și am cheltuit – vreo 30 de milioane de dolari. Totuși, în ziua respectivă n-am avut cum să plătesc un sandwich la Schwab', scria Hedy Lamarr în cartea de memorii „Ecstasy and Me'. În ultima parte a vieții, actrița a ales să se retragă din viața publică și s-a stins din viață în 2000, la vârsta de 85 de ani. Potrivit ultimei dorințe, cenușa sa a fost împrăștiată în Pădurea Vieneză.

 

Articolul a apărut în revista „TV Satelit', în iunie 2014.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare