Homepage  / Știri

Harry Belafonte a murit. Cântărețul avea 96 de ani

Harry Belafonte a murit. Cântărețul avea 96 de ani
5

de Redactia Tvmania

Cântărețul și actorul Harry Belafonte a murit la 96 de ani, scrie New York Times, potrivit Reuters. Starul a cunoscut succesul în muzică cu hitul anilor 1950 „Day O” („Banana Boat”), înainte de a se îndrepta către activismul politic.

Celebrul actor și cântăreț a murit joi, în casa sa din Upper West Side, Manhattan. Acesta a devenit cunoscut în anii 1950, când a luat cu asalt topurile pop și a distrus barierele rasiale, cu muzica sa. Belafonte a devenit o forță majoră în mișcarea pentru drepturile civile. De-a lungul carierei sale a fost un apărător al drepturilor omului și al cauzelor umanitare, fiind un puternic critic al administrației lui George W. Bush.

Anunțul a fost făcut de Ken Sunshine, purtătorul de cuvânt al lui Harry Belafonte.

Harry Belafonte s-a născut în cartierul Manhattan din New York, dar și-a petrecut prima copilărie în Jamaica, natală a familiei sale. Frumos și suav, el a ajuns să fie cunoscut drept „Regele Calypso” la începutul carierei sale. A fost prima persoană de culoare căreia i s-a permis să cânte în multe localuri de noapte și a avut, de asemenea, apariții în filme, într-o perioadă în care segregarea predomina mare parte din Statele Unite, potrivit hotnews.ro.

Cel de-al doilea album al său a fost primul număr 1 în noul top al albumelor Billboard din SUA în martie 1956, dar succesul său a fost întrecut de cel de-al treilea album din anul următor, Calypso, cu cântece din moștenirea sa jamaicană. A adus pentru prima dată stilul calypso și a devenit primul album care s-a vândut în peste un milion de copii în SUA.

În „Island in the Sun”, în 1954, un film despre cupluri mixte, o femeie albă interpretată Joan Fontaine începe să simtă atracție pentru personajul lui Belafonte, relație care ar fi declanșat amenințări cu incendierea cinematografelor din sudul Americii. În „Odds Against Tomorrow” din 1959, Belafonte a jucat rolul unui tâlhar de bănci cu un partener rasist, potrivit observatornews.ro.

În anii 1960 a făcut campanie cu King, iar în anii 1980, a lucrat pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud și a coordonat prima vizită a lui Nelson Mandela în Statele Unite.

Harry Belafonte a câștigat și un premiu Tony pentru actorie și a apărut în numeroase lungmetraje. Artistul a finanțat numeroase inițiative din anii 1960, a făcut campanie împotriva sărăciei, a apartheidului și SIDA în Africa și a susținut personalități politice de stânga precum Fidel Castro din Cuba și Hugo Chavez din Venezuela.

BUCK ET SON COMPLICE – BUCK AND THE PREACHER (1972)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton