; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Grigore lese 2

Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian, în concert la Sala Radio

20 April 2015

O întâlnire inedită şi specială între muzica tradiţională a două culturi – cea românească şi cea armeană – va avea loc la Sala Radio în concertul intitulat „DE LA ARARAT LA CARPAȚI' şi susţinut de doi apreciaţi muzicieni: GRIGORE LEŞE şi ARTUR ȘAHNAZARIAN (Armenia).

Evenimentul programat joi, 23 aprilie (19.00) este prezentat de Uniunea Armenilor din România și Ambasada Republicii Armenia, în parteneriat cu Radio România, şi este dedicat marelui compozitor armean, muzician-folclorist si întemeietorul şcolii naţionale armene de compoziție, KOMITAS (1869-1935).

AFIS Grigore Lese si Artur SAHNAZARIAN

În 24 aprilie 1915, la începutul Genocidului armenilor, alături de alți intelectuali armeni din Constantinopol, Komitas a fost arestat de Guvernul Junilor Turci și deportat, fiind salvat cu greu de la moarte, prin intervenția misiunilor diplomatice din Imperiul Otoman.

Invitați din România și din Armenia îi vor acompania pe cei doi mari muzicieni şi vor interpreta piese specifice celor două culturi, cea română şi cea armeană, la instrumente tradiționale şi din voce: Taraful din Băbiciu – Răzvan Roşu (tulnic), Nicolae Juravle (fluier păcurăresc), Petre şi Petrică Zele (ceteră, braci şi ţâputituri) şi Emmanuel Hovhannisian (duduk, zurna), Avag Margarian (blul, zurna, shvi), Hasmik Baghdasarian (solistă), Tigran Hovhannisian (tmbuk), Arkadi Kocharian (duduk 2).

„Voi aduce o frântură de Românie, de la muzici străvechi din Oaș, în structuri arhetipale, până la muzica de taraf din Oltenia, cu influențe urbane. Nu vor lipsi zâcălile din fluiere păcurăreşti şi tulnic, din Apuseni, Lăpuş şi nordul Bucovinei, hori în glasuri guturale şi adâncate, țâpurituri și semnale uitate de lume.' – declară Grigore Leșe, despre evenimentul de la Sala Radio.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare