; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

La portile ceriului   Grigore Lese   foto TVR

Grigore Leşe pregăteşte un spectacol de Sărbători la TNB

14 November 2017

Gazda emisiunii „Drumul lui Leşe' de la TVR 3 va susţine concertul „Așteptând Crăciunul' pe 4 decembrie 2017, la Teatrul Național „I.L.Caragiale' din București, Sala Studio, începând cu ora 19.00.

 

Cei prezenţi vor face alături de artist o incursiune în istoria tradițiilor românești specifice Sărbătorilor de Iarnă și, în special, în istoria colindului. Grigore Leșe va juca rolul colindătorului-povestitor şi le va spune specatorilor cum se colinda mai demult, ce sunt colindele, care e tematica lor și care sunt genurile de colinde tradiționale românești. „Îmi doresc, în primul rând, să aduc povestea colindului şi a colindatului. Să transmit starea de început şi de sfârşit de an, de regenerare a timpului şi a lumii', a declarat Leşe.

Alături de vedeta TVR pe scenă vor urca cete de colindători de pe tot teritoriul țării: Râșca, Titești, Șinca Nouă, Călărași, Vinerea. „Prin colinde vom comunica cu lumea, cu sufletele morților. Se reînnoiește timpul, Iisus Hristos se naște, ceea ce înseamnă bucurie, împlinire, bogăție, lumină, cuvânt și întrupare. Nașterea lui Iisus Hristos este sărbătoarea darurilor și trebuie să împlinesc legea pământului', a mai artistul.

„Colindatul este un ritual precreştin, bărbătesc, manifestările sunt complexe: oamenii de maschează, dansează, colindă din casă în casă, cântă pe drum, iar toate acestea ne duc cu gândul la vechile serbări ale lumii antice. Ştiţi de ce umblu eu a colinda? Unu – să mă împac cu mine, şi doi, să mă întâlnesc cu cei mulţi. Trei – să mă bucur de întâlnirea asta. Asta-i colinda!', a explicat el.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare