Homepage  / Știri

Grevă istorică a actorilor de la Hollywood. Care sunt filmele și serialele deja afectate

Grevă istorică a actorilor de la Hollywood. Care sunt filmele și serialele deja afectate
7

de Andreea Hentea,

La Hollywood a început greva actorilor, care se adaugă celei a scenariștilor, declanșată acum trei luni. Filme și seriale importante din întreaga lume, așteptate cu încordare, precum „Gladiator 2” și „Mortal Kombat 2”, de exemplu, își vor opri filmările, în timp ce alții s-au grăbit să le încheie înainte de grevă.

Cum greva actorilor din SAG-AFTRA a început, în cele din urmă, după eșuarea negocierilor cu reprezentanții marilor studiouri și platforme de streaming, producții de film importante din întreaga lume vor fi afectate.

Organizația SAG-AFTRA este un sindicat american uriaș, care reprezintă aproximativ 160.000 de actori de film și televiziune, jurnaliști, personalități de radio și alți profesioniști media din SUA. Conform variety.com, o dublă grevă – a scenariștilor (care a început pe 2 mai) și a actorilor de la Hollywood, cum s-a întâmplat ultima oară în 1960, va îngenunchea industria globală a filmului și a televiziunii. Este cel mai rău scenariu posibil, de care multe voci de la Hollywood se tem și despre care vorbesc de luni de zile, iar acum s-a transformat într-o realitate copleșitoare.

Discuțiile dintre sindicatul actorilor din Statele Unite și Alianța producătorilor de film și televiziune s-au întrerupt după 12 zile agitate de negocieri extinse. Ambele părți au încheiat discuțiile la miezul nopții, fără a ajunge la un acord, iar sindicatul i-a îndrumat apoi pe cei 160.000 de membri ai săi să oprească imediat lucrul la toate producțiile de film și televiziune (care se desfășoară după un scenariu) din întreaga lume.

Impactul va fi unul global

Până acum, mai scrie variety.com, greva scenariștilor americani, aflată în a treia lună, a închis deja multe producții din Statele Unite, iar o grevă concomitentă a actorilor va pune capăt și producțiilor care se filmau în alte teritorii. Pentru mulți dintre cei care lucrează pe piețe majore precum Marea Britanie (care a înregistrat o încetinire vizibilă a producției în ultimele luni), reverberațiile conflictelor de muncă din Statele Unite reflectă starea reală a producțiilor locale.

„Întotdeauna am spus că, dacă circul pleacă din oraș, ce fel de producție autohtonă avem?”, a declarat un lider de sindicat britanic sub condiția anonimatului. „Părți mari din Europa și din Australia se vor afla în aceeași situație, iar acest lucru va avea un impact global. Ne-am bazat pe investiții interne, iar acum acest lucru dezvăluie un punct slab”, a mai spus acesta.

Pe lângă toate acestea, impactul grevei la nivel internațional este mult mai profund: multe dintre problemele cheie care îi afectează pe scenariștii și actorii americani, cum ar fi folosirea inteligenței artificiale și schimbările determinate de platformele de streaming, sunt împărtășite de omologii lor internaționali, care operează, toți, într-un peisaj din ce în ce mai globalizat. Persoane din interiorul industriei anticipează presiuni fără precedent asupra artiștilor, indiferent de afilierea lor sindicală.

Lansarea „Oppenheimer”, deja afectată de grevă

Inițial, părea că greva actorilor nu va afecta strălucitoarea premieră londoneză de joi seara a filmului „Oppenheimer” – despre care Robert Downey Jr. a declarat: „Acesta este cel mai bun film al meu”.

Celebrul său regizor, Christopher Nolan, a declarat chiar la premieră, după ce echipa a părăsit evenimentul, din solidaritate cu greviștii: „Trebuie să recunosc munca distribuției noastre incredibile, în frunte cu Cillian Murphy. Lista este enormă – Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Kenneth Branagh, Rami Malek și mulți alții. I-ați văzut aici, mai devreme, pe covorul roșu”. El a continuat: „Din păcate, au plecat să se alinieze la ceea ce credem a fi o grevă iminentă a SAG, alăturându-se scenariștilor în lupta pentru salarii echitabile pentru membrii sindicatelor și îi susținem pe deplin”.

UK premiere of Oppenheimer in LondonIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Filme și seriale la care se oprește producția

De asemenea, în ultimele săptămâni, producțiile internaționale realizate cu membri SAG-AFTRA au lucrat cu furie pentru a încheia filmările înainte de o potențială grevă. Drama „Mary & George”, cu Julianne Moore, și-a încheiat filmările în Marea Britanie la începutul verii, iar al doilea sezon al serialului cu buget imens și meticulos programat „Rings of Power” – de la Amazon Prime Video – s-a încheiat înainte de termen, cu câteva săptămâni în urmă, după cum scrie tot Variety.

Serialul de anvergură „Alien”, al rețelei FX, o adaptare a francizei omonime lansate de Ridley Scott, este în prezent în pre-producție în Thailanda. Surse apropiate producției au povestit că au fost deja rezervate mai multe studiouri din Bangkok și au fost închiriate numeroase echipamente de iluminat. Sezonul 3 al serialului „Lotusul alb”, de la HBO, este, de asemenea, programat să se filmeze și în Thailanda și aproape sigur implică membri SAG-AFTRA. Deși filmările erau deja întrerupte din cauza grevei scenariștilor, impactul unei greve a actorilor ar putea amâna filmările și mai mult.

„The White Lotus”, sezonul 2

Printre filmele importante care urmează să-și întrerupă producția din cauza grevei actorilor se numără „Gladiator 2”, cu Paul Mescal și Pedro Pascal, care se filma în Maroc, și filmul de arte marțiale „Mortal Kombat 2”, care se filma în Australia. Serialul „The Day of the Jackal”, cu Eddie Redmayne și Lashana Lynch în rolurile principale, produs de Sky și Peacock, a fost filmat în Europa Centrală și de Est și este probabil să ia o pauză.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton