Ultimele luni nu au fost deloc favorabile pentru Globurile de Aur, unele dintre cele mai importante trofee americane din domeniul filmului și televiziunii. HFPA, care decernează premiile, este implicată într-o controversă crescândă în urma unei anchete desfășurate în februarie la Los Angeles. Aceasta a dezvăluit, printre altele, că grupul din spatele Globurilor de Aur nu are niciun membru de culoare.
Până la jumătatea lunii martie, principalii publiciști de la Hollywood s-au alăturat reprezentanților organizațiilor „Time’s Up” și „Color of Change”, care militează pentru schimbare, au luat poziție împotriva HFPA și au cerut reforme. Săptămâna trecută, cei 87 de membri HFPA au anunțat că vor opera modificările propuse, dar acestea, mai degrabă decât să satisfacă protestatarii, au declanșat o nouă furtună, punând în discuție chiar existența organizației și a trofeelor.
Nume mari contestă HFPA
După ce Mark Ruffalo, pe care l-am văzut recent în rolul lui Bruce Banner alias Hulk din seria „Răzbunătorii”, a luat poziție împotriva abuzurilor HPFA, acuzată că nu vrea să se reformeze, că nu are persoane de culoare printre votanți, că are structuri și reguli învechite, Scarlett Johansson s-a alăturat colegului ei de franciză. Celebra actriță a formulat acuzații de sexism la adresa HFPA, iar cuvintele ei atârnă greu la Hollywood. „În calitate de actor care promovează un film, este de așteptat să participi în sezonul de premiere la conferințe de presă și lansări. Dar, în trecut, acest lucru a însemnat adesea confruntarea cu întrebări și remarci sexiste ale anumitor membri HFPA, care se învecinau cu hărțuirea sexuală. Este exact motivul pentru care eu, de mulți ani, am refuzat să particip la conferințele lor”, a spus actrița (de cinci ori nominalizată la Globurile de Aur) într-o declarație recentă. „HFPA este o organizație legitimată de către Harvey Weinstein pentru a obține recunoașterea Academiei, iar industria i-a urmat exemplul. Cred că este timpul să facem un pas înapoi față de ea și să ne concentrăm pe importanța și forța unității în sindicatele noastre și în industrie, în ansamblu”, a mai spus Johansson.
La scurt timp, Tom Cruise a făcut, și el, un gest extrem de comentat, restituind organizației, tot în semn de protest, cele trei Globuri de Aur pe care i le-a acordat de-a lungul timpului – pentru „Născut pe 4 iulie” (1989), „Jerry Maguire” (1996) și „Magnolia” (1999). Protestul său este, de asemenea, o lovitură serioasă pentru HFPA, Cruise fiind unul dintre cei mai influenți actori de la Hollywood, care se angajează rareori politic. S-a spus deja că gestul său ar putea declanșa acțiuni similare printre alți câștigători ai Globului de Aur.
HFPA – în aer, fără NBC
De asemenea, Netflix, Amazon și Warner Media au anunțat boicoturi la adresa Globurilor de Aur, iar marea surpriză a venit acum două zile, când postul NBC (care a difuzat gala Globurilor de Aur din 1996 încoace) a anunțat că nu va difuza ceremonia Globurilor de Aur din 2022 din cauza controversei în curs.
„O schimbare de asemenea magnitudine necesită timp și muncă și considerăm cu tărie că HFPA are nevoie de timp pentru a o face corect. Ca atare, NBC nu va difuza Globurile de Aur din 2022″, au declarat reprezentanții rețelei. Astfel, HFPA își pierde principala sursă de venit și cea mai vizibilă platformă de difuzare.
NBC a lăsat, totuși, o portiță deschisă spre HFPA, făcând următoarea declarație:
„Presupunând că organizația se redresează, sperăm că vom fi în măsură să difuzăm ceremonia în ianuarie 2023″
Ceremonia din 2021 a avut cea mai scăzută audiență din istorie, cu mai puțin de 7 milioane de persoane, făcând parte dintr-o tendință îngrijorătoare înregistrată de toate premiile cinematografice din acest sezon.
Reprezentanții HFPA au răspuns pe un ton conciliant acestor acuzații. „Indiferent de următoarea dată de difuzare a Globurilor de Aur, implementarea schimbărilor cât mai rapid – și cât mai atent – este prioritatea principală a organizației noastre. Îi invităm pe partenerii noștri din industrie la masa discuțiilor, pentru a colabora cu noi la o reformă sistemică”, a declarat grupul într-un comunicat.
Dar, după cum au scris jurnaliștii americani, „cu toate vedetele de prim rang protestând, cu emisiunile cu difuzare națională, studiourile și publiciștii care le susțin și după ce NBC a tăiat cablul, HFPA trebuie să facă eforturi serioase pentru a supraviețui. Ceasul a început să ticăie”.