; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Gimnastica, tranzitie catre necunoscut

30 March 2009

2009 e rezervat intrecerilor individuale, fara competitia pe echipe. Europenele de acum si Mondialele din octombrie constituie prilejul pentru reinnoirea “garniturilor” si pregatirea schimbului de generatii.

In anii 2000, Europenele din debutul ciclului olimpic au fost competitii de tranzitie, fara evolutii spectaculoase, cu laureati/medaliati de multe ori de conjunctura. Asa se contureaza lucrurile si pentru Milano 2009.
CE 2009 reprezinta prima intrecere majora unde se va aplica noul Cod de punctaj. Unele prevederi sunt in defavoarea romanilor, apreciaza antrenorul principal al fetelor, Nicolae Forminte. El crede ca “limitarea elementelor acrobatice la barna si sol e clar o pierdere”. Retragerea vicecampioanei mondiale la general (2007) Steliana Nistor cantareste in valoarea lotului aliniat de Forminte. Singura piesa de rezistenta pare a fi Sandra Izbasa (care are de aparat blazonul de campioana a continentului la sol in 2006 si 2008, dar si de castigatoare a aurului olimpic). Pentru ea, participarea in concursul general (argint acum doi ani) nu este, la ora redactarii acestor randuri, o certitudine. “Olimpicele” Anamaria Tamirjan (medaliata la CE ’08) si Gabriela Dragoi incearca sa isi revina dupa o perioada de accidentari, iar debutanta Diana Chelaru (15 ani) vrea sa nu dezamageasca.

Insa ce ne asteapta in viitor pare invaluit in ceata. Pentru a mentine Romania in top, antrenorul fetelor, Nicolae Forminte, trebuie sa gestioneze cat mai bine schimbul de generatii pana la JO 2012, insa resursele par acum foarte limitate. In plus, nu se intrevede “vreo sclipire de talent” in generatia pe care contam pentru JO 2012, apreciaza tehnicianul. Dar nici Rusia sau Ucraina nu se mai afla la nivelul de acum cativa ani, iar sportivele din afara Europei domina clar Mondialele si Jocurile Olimpice.

Adversare pentru romance
Desi nu e inscrisa pe lista oficiala a participantilor la CE, superstarul gazdelor, Vanessa Ferrari, aflata in plin proces de recuperare, ar putea intra in ultimul moment “in focuri”, conform antrenorului Enrico Casella. Pe de alta parte, Rusia nu poate conta pe proaspata campioana nationala, Alia Mustafina, care nu are inca varsta senioratului. Nu vor lipsi cele doua Ksenia, Afanaseva si Semenova – specialista la paralele si barna -, competitoare serioase pentru individual compus. La fel se anunta si frantuzoaica Youna Dufournet, una dintre vedetele CE de juniori 2008.

de Ioana Stancu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare