; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Gheata fierbinte la Helsinki

19 January 2009

Editia cu numarul 101 a Campionatului European de patinaj artistic propune incepand de marti, 20 ianuarie, la Helsinki, primul spectacol major al anului in care rolul principal ii revine unei laturi tot mai marginalizate in sport: gratia.

Spre deosebire de alti ani, centrii de putere ai patinajului european nu sunt concentrati, in 2009, sub un singur drapel. Rusia mai detine un singur titlu continental, prin Oksana Domnina si Maxim Sabalin, la dans pe gheata. In rest, Tomas Verner, din Cehia, poarta coroana la baieti, Carolina Kostner, din Italia, e regina fetelor, iar germanii Aliona Savsenko si Robin Szolkowy sunt campioni la perechi. Mai mult decat in trecut, in acest an se anunta o lupta palpitanta, din care vor castiga, in primul rand, privitorii.

Revansa lui Joubert
La baieti, cehul Verner are de suportat asaltul francezului Brian Joubert, campionul din 2007 si din 2004. Din scena vor lipsi legendarul Egheni Plusenko si elvetianul Stephane Lambiel (ambii retrasi din activitate), ceea ce poate scoate la rampa alte talente.
La fete, lucrurile se arata un pic mai simple, deoarece la start este prezenta campioana ultimelor doua editii, Carolina Kostner. E doar o aparenta, pentru ca pe gheata vor mai intra elvetianca Sarah Meier (argint in 2007 si 2008), finlandezele Kiira Korpi (bronz din 2007) si Laura Leisto (bronz din 2008), ambele evoluand acum in fata propriilor suporteri.

Nemtii si asaltul rusilor
La perechi, duelul se anunta pasionant. Nemtii Aliona Savsenko si Robin Szolkowy sunt campionii ultimelor doua editii. Se vor infrunta insa cu doua perechi rusesti de prima mana, Maria Mukhortova/Maxim Trankov si Yuko Kawaguchi/Alexander Smirnov (locurile 2 si 3 anul trecut). Rusii au, de altfel, si cel mai consistent contingent la aceasta disciplina: cinci perechi!
Poate cel mai frumos concurs, cel de dans pe gheata, are favoriti clari din Rusia. Ramasa fara “ghimpele” francez, perechea Isabelle Delobel/Olivier Schönfelder (campioni in 2007 si vicecampioni anul trecut), competitia se prefigureaza a fi o intrecere interna intre rusii Oksana Domnina/Maxim Sabalin si Jana Hokhlova/Serghei Novitki (aurul si, respectiv, bronzul de anul trecut).

de Matei Udrea

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare