Homepage  / HBO

George R.R. Martin, dezamăgit de schimbările din serialul „Casa Dragonului”. Ce critici i-a adus regizorului Ryan Condal

George R.R. Martin, dezamăgit de schimbările din serialul „Casa Dragonului”. Ce critici i-a adus regizorului Ryan Condal
15

de Andreea Hentea,

Scriitorul George R.R. Martin atrage atenția asupra unor schimbări din serialul „Casa Dragonului”, afirmând că în al treilea și în al patrulea sezon vor exista mai multe „ajustări supărătoare” ale poveștilor din cărțile sale.

George R.R. Martin nu e de acord cu schimbările din serialul „Casa Dragonului”

Ecranizare a cărții „Foc și sânge”, a lui George R.R. Martin, autorul seriei literare de uriaș succes „Urzeala tronurilor”, „Casa Dragonului” este un prequel al serialului-fenomen omonim, a cărui acțiune se petrece cu aproape 200 de ani înainte de evenimentele din „Urzeala tronurilor” și cu aproximativ 100 de ani după ce dinastia Targaryen a unit cele șapte regate.

Recent, scriitorul american a criticat însă, pe blogul său, modificările pe care creatorii și scenariștii serialului le-au făcut față de creația sa originală, „Foc și sânge”, în sezonul al doilea din „Casa Dragonului”, nefiind de acord nici cu modificările care se anunță pentru următoarele două sezoane, scrie variety.com.

Ce personaj a fost eliminat

Cea mai aspră critică a lui George R.R. Martin, prezentată într-o postare pe blog (ștearsă, între timp), a fost legată de diferențele care apar în sezonul al doilea al serialului și scrierile sale. Serialul a eliminat în întregime un personaj din carte – este vorba despre fiul cel mic al lui Aegon și Helaena Targaryen, prințul Maelor -, iar scriitorul, care este co-creator și producător executiv al serialului, insistă că modificarea va avea repercusiuni substanțiale asupra sezoanelor trei și patru. În această versiune a poveștii, Aegon (Tom Glynn-Carney) și Helena (Phia Saban) au doar doi copii, gemenii Jaehaera și Jaehaerys.

„House of the Dragon” Season 2 (2024)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 15


„Când Ryan Condal (showrunner-ul și scenaristul serialului – n.r.) mi-a spus pentru prima dată ce a vrut să facă, cu o mulțime de ani în urmă (cam prin 2022, probabil), am fost împotrivă, din toate aceste motive”, a comentat George R.R. Martin. „Totuși, nu ne-am certat prea tare sau cu vehemență. Am simțit că schimbarea a slăbit întrucâtva secvența, dar nu foarte mult. Iar Ryan avea argumente practice: nu au vrut să se ocupe cu distribuirea unui alt copil, în special a unui copil de doi ani. Copiii atât de mici încetinesc, inevitabil, producția și ar exista implicații bugetare. Bugetul era, deja, o problemă la «Casa Dragonului», așa că era firesc să economisim bani oricând se putea. Mai mult, Ryan m-a asigurat că nu îl vom pierde pe prințul Maelor, ci pur și simplu vom amâna apariția lui. Regina Helaena l-ar putea naște în sezonul al treilea, probabil după ce a avut un copil la sfârșitul sezonului al doilea. Așa ceva avea sens pentru mine, așa că mi-am retras obiecțiile și am acceptat schimbarea. Încă îmi plac episodul și secvența respectivă”.

Scriitorul a adăugat că „Doar cititorii cărților ar observa această absență, iar telespectatorii care nu au citit «Foc și sânge» ar găsi scenele la fel de sfâșietoare. La urma urmei, Maelor nu făcea nimic în scena respectivă. Cum ar fi putut? Avea doar doi ani. Totuși, există un alt aspect al înlăturării tânărului prinț”.

George R.R. Martin a fost, de fapt, nemulțumit pentru că „eliminarea lui Maelor ar putea afecta, până la urmă, evoluția acțiunii din ultimele două sezoane ale serialului «Casa Dragonului», despre care Ryan Condal a confirmat recent că se va încheia cu sezonul al patrulea.

„Maelor, în sine, nu înseamnă foarte mult”, a scris George R.R. Martin. „Este un copil mic, nu are replici și nu face nimic decât să moară, dar contează unde, când și cum se întâmplă totul. Eliminarea lui Maelor a slăbit finalul secvenței, dar ne-a costat și scena Bitterbridge, cu toată groaza și eroismul ei, a subminat motivația sinuciderii Helenei și, la rândul său, a trimis mii de oameni strigând după dreptate pe străzi. Nimic din toate acestea nu este esențial, presupun, dar toate servesc unui scop și ajută la fluența poveștii, așa că un lucru trebuie să îi urmeze altuia într-o manieră logică și convingătoare”, a mai spus scriitorul.

Cum a răspuns Ryan Condal

Un purtător de cuvânt al HBO a răspuns la plângerile lui Martin cu următoarea declarație, citată de variety.com: „Există puțini fani mai înfocați ai lui George R.R. Martin și ai cărții sale, «Foc și sânge», decât echipa de creație a serialului «Casa Dragonului», atât în privința producției, cât și la HBO. De obicei, când se adaptează o carte pentru ecran, cu propriul format și propriile limitări, showrunner-ului i se cere să facă alegeri dificile cu privire la personajele și poveștile care vor ajunge la public. Credem că Ryan Condal și echipa sa au făcut o treabă extraordinară și că milioanele de fani câștigați de serial în primele două sezoane vor continua să se bucure de ea”.

De asemenea, într-un episod recent al podcastului oficial „Casa Dragonului”, găzduit de HBO, Ryan Condal a explicat că „a trebuit să facem niște compromisuri în redarea poveștii” când a fost vorba de eliminarea personajului Maelor.

Totuși, inițial, George R.R. Martin a lăudat sezonul al doilea din „Casa Dragonului”. După ce a vizionat primele două episoade, el a scris că „ambele au fost pur și simplu grozave, foarte întunecate și chiar l-au făcut pe unul dintre prietenii lui să plângă”. El a văzut în serial „Exact genul de lucruri care îmi plac. Ce pot să spun? Am fost înțărcat cu Shakespeare și iubesc cel mai mult tragediile și istoria”.

După încheierea, pe 5 august, a sezonului al doilea din „Casa Dragonului”, showrunnerul Ryan Condal a confirmat, potrivit deadline.com, că serialul va avea în total patru sezoane și că producția se va relua la începutul anului 2025.

Sursă foto: Hepta – Profimedia

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton