; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Geena Davis apără imaginea femeii în film

19 May 2010

Geena DavisAcum şase ani, actriţa Geena Davis (54 de ani) se uita la televizor alături de fetiţa ei Alizeh Keshva (care avea doi ani), când a observat că personajele feminine lipsesc constant din filmele şi serialele pentru copii.

Cu gândul la imaginea pe care şi-ar putea-o crea fata ei, Davis a început să strângă fonduri pentru un proiect de cercetare asupra producţiilor TV pentru copii. Iar în 2007 a înfiinţat „Institutul Geena Davis', care îşi propune să crească prezenţa feminină în media.

Actriţa americană a vorbit recent despre rezultatele acestui longeviv proiect de cercetare, la o conferinţă destinată femeilor de afaceri, din San Francisco. Între 1990 şi 2005, au fost analizate toate filmele permise minorilor fără interdicţie şi s-a constatat că 28% dintre personaje (mai puţin de un personaj din trei), reale sau animate, erau femei.

În cazul peliculelor interzise minorilor sub 13 ani, între 1990 şi 2006, 73% dintre personaje erau de gen masculin, iar din cele pese 4.000 de personaje analizate în această perioadă accentul în portretizarea femeilor cădea ori pe tradiţionalism, ori pe sexualitate.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare