; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Gara Comanesti

„Gările de poveste” ale lui Elie Radu

05 December 2015

Episodul 7 al seriei Gări de poveste' urmează traseul Târgu Ocna-Palanca. Marina Constantinescu ne dezvăluie „Gările de poveste' ale inginerului Elie Radu sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

gara Comanesti

În Bucureşti există o casă-monument istoric, o stradă şi o staţie de autobuz care-i poartă numele. Dicţionarul Enciclopedic menţionează că inginerul român, membru de onoare al Academiei Române, a fost un „colaborator apropiat al lui Anghel Saligny. Inginerul Elie Radu a proiectat şi construit linii de cale ferată, poduri metalice şi de beton armat cu deschideri mari, sisteme de alimentare cu apă'. În episodul şapte ale seriei Gări de poveste' mergem pe traseul Târgu Ocna-Palanca. Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, Marina Constantinescu şi echipa emisiunii călătoresc pe Valea Trotuşului pentru a decoperi gările construite de inginerul Elie Radu.

Tunel, Gari de Poveste

Linia ce leagă Târgu Ocna de Palanca a fost considerată cea mai grea dintre lucrările de cale ferată realizate de inginerul Elie Radu. Aceasta avea o lungime de aproape 56 de km şi presupunea construirea a numeroase lucrări de artă (poduri, podeţe, pasaje şi ziduri de sprijin, tuneluri). Prima oprire după gara Târgu Ocna este la Saline. Halta este una dintre puţinele clădiri vechi păstrate în această zonă care a avut de suferit în timpul ambelor Războaie Mondiale.

Marina Constantinescu, Gari de poveste TVR

Marina Constantinescu ne spune povestea vremurilor în care apele minerale de la Slănic Moldova erau asemuite cu cele de la Vichy sau Carlovy Vary, când tânărul inginer Elie Radu, diplomat al Politehnicii din Bruxelles, conducea lucrările la noua cale ferată. Un fost colaborator al său avea să povestească, mult mai târziu, că, în întreaga sa carieră, inginerul Elie Radu nu-şi întrerupea activitatea decât trei zile pe an: de Anul Nou, în prima zi de Crăciun şi de Paşti. Despre celebrul inginer, despre gările frumoase din zonă, despre istoriile şi farmecul acestor locuri aflaţi mai multe urmărind episodul şapte al seriei Gări de poveste' – sâmbătă, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD, TVR+.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare