Celebrat pe 17 martie, Sfântul Patrick dă naştere unui adevărat festival la nivel modial, fiind sărbătorit cu mare fast în aproape toate colţurile lumii. Să aflăm legenda Sfântului Patrick, în filmul difuzat de TVR 1 pe 15 martie, de la 21.00.
Celebrat pe 17 martie, Sfântul Patrick dă naştere unui adevărat festival la nivel modial, fiind sărbătorit cu mare fast în aproape toate colţurile lumii. Să aflăm legenda Sfântului Patrick, în filmul difuzat de TVR 1 pe 15 martie, de la 21.00.
Fost profesor de matematică, actorul irlandez Patrick Bergin a început să joace teatru, part-time, încă din timpul liceului. Este fiul unui senator din Parlamentul irlandez, dar asta nu l-a împiedicat să încerce diverse meserii înainte de a deveni actor: a fost poştaş, muncitor şi asistent în biblioteci. Pe la 20 de ani a devenit profesor şi se ocupa de delincvenţii din rândul copiilor şi de tinerii cu abilităţi reduse de învăţare. A lansat un program de învăţare cu ajutorul păpuşilor şi imaginilor video, pe care l-a pus în practică timp de 5 ani, cât a exercitat meseria de profesor. Apoi a părăsit profesoratul pentru un lung turneu teatral, iar de aici a început cariera lui de actor.
Patrick Bergin este cunoscut publicului larg poate cel mai mult pentru rolul psihoticului soţ al Juliei Roberts, din filmul În pat cu duşmanul (din 1991). Este primul actor irlandez care a jucat într-o producţie ce a câştigat peste 100 de milioane de dolari. Vineri seară, la TVR 1, Patrick Bergin are rolul principal în filmul de aventuri „Sfântul Patrick: o legendă irlandeză” (SAINT PATRICK: THE IRISH LEGEND – SUA, 2000), în regia lui Robert Hughes. Din distribuţie mai fac parte actorii Luke Griffin, Malcolm McDowell.
La începutul secolului V, Patrick, fiul unor nobili din Britania – pe atunci provincie romană – este răpit de piraţi irlandezi şi dus departe de casă şi de ai săi. În captivitate, adolescentul învaţă să depăşească greutăţile şi suferinţele cu ajutorul credinţei şi se converteşte la creştinism. După mulţi ani, Patrick reuşeşte să evadeze şi să se întoarcă acasă, dar visele îi sunt tulburate de viziuni în care poporul irlandez asuprit îi cere ajutorul. Hotărât să-i elibereze prin credinţă pe cei printre care îşi petrecuse atâţia ani din viaţă, el se întoarce în Irlanda ca misionar creştin. Cu toată împotrivirea episcopilor, care-i consideră pe irlandezi nişte războinici păgâni, Patrick îşi va continua neobosit, până la sfârşitul vieţii, misiunea spirituală, fiind recunoscut şi celebrat astăzi drept sfântul protector al Irlandei.