Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

GALERIE FOTO. Mâine începe TIFF 2019. Ce nu trebuie să ratăm la cea de-a 18-a ediție a festivalului clujean

de Redactia Tvmania

Din 31 mai până pe 9 iunie 2019, Cluj-Napoca devine destinația preferată a cineaștilor, pentru că aici se desfășoară Festivalul Internațional de Film Transilvania. Vedeți mai jos ce nu trebuie ratat la TIFF 18.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

  1. Lansarea TIFF Unlimited

Noutatea pe care o propune ediția de majorat a Festivalului Internațional de Film Transilvania este TIFF Unlimited, un proiect de anvergură, menit să completeze lista inițiativelor îndrăznețe, propuse an de an de organizatori, pentru promovarea cinematografiei naționale și mondiale.

Platforma românească de VoD (video-on-demand), prin intermediul căreia cinefilii vor putea urmări filme oriunde, oricând și de pe orice dispozitiv (calculator, TV sau smartphone), se va lansa oficial în cadrul ediției TIFF cu numărul 18 și propune publicului filme premiate, filme de artă, filme de nișă, filme indie, filme experimentale și filme clasice. Invită utilizatorul la consumul unui conținut divers, atent curatoriat, cu secțiuni tematice, care includ atât filme din programul festivalului, cât și din portofoliul companiilor de distribuție de film din România. TIFF Unlimited face accesibile cu doar un click numeroase filme de gen, filme pentru întreaga familie și pentru toate gusturile.

 

  1. Uzina de Filme by Michel Gondry

Uzina Filmelor de Amatori este o instalație interactivă revoluționară, gândită să dezvolte, să cultive și să răspândească pasiunea pentru film, imaginația și creativitatea în rândul publicului larg. Conceptul creat de renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry

oferă publicului șansa de a-și crea propriul film, punându-le la dispoziție decoruri, echipament și toate resursele necesare. La fel ca Jack Black și Mos Def în „Be Kind Rewind” participanții care se vor înscrie la o sesiune de creație în cadrul Uzinei Filmelor de Amatori vor răspunde provocării de a realiza filme de la A la Z, în contra-timp.

În plus, invitat special în acest an la TIFF, regizorul Michel Gondry, considerat unul dintre cei mai originali și inventivi cineaști, va fi prezentat publicului printr-o retrospectivă completă care include cele 12 lungmetraje semnate de el.

Proiectul Uzina de Filme este organizat sub egida Sezonului România-Franța 2019 și va fi deschis curioșilor în perioada 31 mai – 31 iulie.

 

  1. Film Food

Într-o nouă ediție dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare, selecția de filme din acest an prezintă rețete vechi și reinterpretate, curiozități despre ingredientele-vedetă ale bucătăriei internaționale și sfaturi oferite de bucătari de renume. Proiecțiile organizate la Sapientia vor fi urmate de cine special pregătite la Bricks de Chefi inspirați de subiectele filmelor din programul TIFF 2019. Filmele din programul celei mai delicioase secțiuni TIFF sunt: „Frații Roca în Scoția” / „Chef’s Diaries: Scotland” (r. Laura Otálora Pardo) – faimoșii Chefi catalani Joan, Josep și Jordi Roca, numiți în 2016 Ambasadori ONU, explorează țara-n lung și-n lat, întâlnesc pescari, fermieri și producători de brânzeturi, descoperind tradițiile locale și căutând inspirație pentru îmbogățirea meniului El Celler de Can Roca; „Restaurant de familie” / „Y en cada lenteja un dios” (r. Miguel Ángel Jiménez) – protagoniștii își petrec un an de zile în satul natal din Spania, rememorând cele mai importante momente din istoria fiecărei generații, în timp ce lucrează la o carte despre bucătăria restaurantului familiei – L’Escaleta; „Extravirgin” / „Virgin & Extra: Jaén, The Land of the Olive Oil” (r. José Luis López-Linares) – propune o călătorie prin Jaén, provincia cunoscută pentru calitatea superioară a celui mai popular ingredient din dieta mediteraneană, uleiul de măsline; „Povestea risipei alimentare” / „Wasted!” (r. Anna Chai și Nari Kye) – documentarul distins cu Premiul Emmy în 2018, își propune să schimbe modul în care oamenii cumpără, gătesc, reciclează și consumă alimentele.

 

  1. Proiecții speciale

Filme „la cald”, venite direct de la Cannes, dar și povești bazate pe întâmplări reale și analize sociale puternice vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 18-a ediție a celui mai mare eveniment de film din România. Printre acestea:

„Durere și glorie” / „Pain and Glory” – cel mai recent film al regizorului Pedro Almodóvar, cu un puternic caracter autobiografic, reconstituind, introspectiv, diferitele etape din viața cineastului spaniol, interpretat chiar de Antonio Banderas. Pelicula – în care mai joacă Penelope Cruz și Leonardo Sbaraglia – concurează pentru trofeul Palme d’Or la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Cannes și va fi prezentată la TIFF, în premieră în România, pe ecranul-gigant din Piața Unirii Open Air, urmând ca din toamnă să intre în cinematografele din țară, distribuită de Independența Film.

„La Gomera” – noul film al regizorului Corneliu Porumboiu, și el aflat în competiția oficială de la Cannes, spune povestea unui ofițer de poliție corupt (Vlad Ivanov) care ajunge pe o insulă din Spania pentru a învăța limbajul fluierat „el silbo”, esențial în misiunea de eliberare a unui traficant de droguri. A fost filmat în trei țări (România, Spania și Singapore), iar Rodica Lazăr și Catrinel Marlon completează o distribuție eclectică de actori români și spanioli.

„Generația Woodstock” („Woodstock: Three Days that Defined a Generation”) – proaspăt lansat la Tribeca Film Festival din New York, va fi proiectat în aer liber la Arkhai Sculpture Park, Vlaha. Marcând aniversarea a 50 de ani de la prima ediție a legendarului festival, documentarul reia povestea celor 3 zile care aveau să schimbe modul în care o întreagă generație avea să abordeze muzica, artele, dar și politica și drepturile sociale.

„Nu e nimeni acasă” – un material produs de Recorder.ro, câștigător anul acesta la Gala Premiilor Superscrieri, va fi proiectat la TIFF. Documentarul realizat de jurnaliștii Andrei Udișteanu și David Muntean urmărește ultimele zile petrecute în România de o familie cu doi copii pregătită să emigreze în Marea Britanie. Departe de a fi un caz izolat, povestea lor reflectă imaginea unui fenomen dezastruos, alimentat puternic de evoluția politică de după decembrie 89: români care pleacă definitiv din țară, copleșiți de dezamăgiri și regrete.

 

  1. Secțiunea tematică – Ora de Religie (premiul FIPRESCI)

„Religia nu e decât una, chiar dacă există sute de versiuni ale ei”, spunea George Bernard Shaw, și sub umbrela acestei definiții generale intră și filmele propuse în programul special intitulat Ora de religie: nouă titluri recente și tot atâtea viziuni asupra unui subiect cum nu se poate mai fierbinte în contextul pe care-l trăim, care concurează pentru premiul FIPRESCI la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Cele 9 filme care vorbesc frontal despre religie, credință și spiritualitate, multiplele lor fațete și ramificații socio-politice ce pot fi văzute anul acesta la TIFF în secțiunea tematică sunt: Nevinovatul / The Inocent (r. Simon Jaquemet), Tremur/ Tremors (r. Jayro Bustamante), Canari / Canary (r. Christiaan Olwagen), M (r. Yolande Zauberman), Menocchio (r. Alberto Fasulo), Un adăpost printre nori / A Shelter Among the Clouds (r. Robert Budina), Cler / Clergy (r. Wojciech Smarzowski), Dumnezeu există și numele lui e Petrunia / God Exists, Her Name is Petrunya (r. Teona Strugar) și Râul nemișcat / Still River (r. Angelos Frantzis).

 

  1. Întâlnirile cu cineaștii români

La aniversarea celor 18 ani de la prima ediție, Festivalul Internațional de Film Transilvania celebrează, printr-o serie de proiecții și evenimente speciale, cinematografia română și succesele profesioniștilor din domeniu, aici și peste hotare. Sute de invitați vor veni la Cluj între 31 mai și 9 iunie, pentru a-și întâlni publicul și pentru a fi prezenți la numeroasele premiere anunțate.

De pe covorul roșu de la Cannes, alături de echipa filmului „La Gomera”, regizorul Corneliu Porumboiu va fi prezent la prima proiecție din România a celei mai noi pelicule pe care o semnează. „Monștri.”, inclus atât în competiția pentru Trofeul Transilvania, cât și în Zilele Filmului Românesc, ajunge la Cluj însoțit de echipa de producție și de actorii Cristi Popa, Judith State, Șerban Pavlu și Dorina Lazăr.

Printre cineaștii români cu care te poți întâlni la TIFF 2019 se numără și actorul Pavel Bartoș care își face debutul regizoral alături de publicul din Piața Unirii Open Air, cu scurtmetrajul „Romanian Tradition” – alături de el vor fi Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, Alexandru Ion, Vladimir Purdel, Ruxandra Maniu și Adrian Damian.

Publicul are șansa de a se întâlni și cu o parte din echipa „Moromeții 2” – actorii Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Gheorghe Visu , dar și regizorul Stere Gulea.

Oana Păunescu, unul din cei mai importanți și prolifici creatori de costume de film din România, va fi prezentă la proiecția filmului „Ce s-a întâmplat cu luni” / „What Happened to Monday”, thriller-ul science fiction regizat de Tommy Wirkola, în care costumele create de designer au îmbrăcat vedete precum Noomi Rapace, Glenn Close și Willem Dafoe. La finalul proiecției Oana Păunescu va împărtăși publicului detalii din procesul complex de creație a costumelor în cadrul unui film.

Proiectat în premieră absolută la Gala de deschidere TIFF, „Parking” (r. Tudor Giurgiu), va oferi cinefililor șansa de a-i întâlni pe membrii echipei de producție și pe actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu și Erzsébet Fülöp. Nu va lipsi de la eveniment nici scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului „Apropierea”, care a inspirat scenariul filmului.

 

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te