Modifica setarile cookie
Homepage  / Știri / Televiziune

GALERIE FOTO. „Cimpanzeii”, primul episod al seriei „Dinastii”, va fi difuzat astăzi de BBC Earth

de Redactia Tvmania

Joi, 22 noiembrie, de la ora 23.00, BBC Earth difuzează primul episod al serialului documentar „Dinastii”: „Cimpanzeii”.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

În Senegal, Africa de vest, trăieşte un grup de cimpanzei condus de un mascul alfa cunoscut sub numele de David. Ne alăturăm poveştii atunci când el este deja de trei ani masculul alfa al grupului. Masculii nu conduc de obicei prin aceste părţi mai mult de atât – sunt daţi la o parte de un exemplar mai tânăr. Mai mult decât atât, David nu are aliaţi care să îl ajute să îşi protejeze poziţia de lider. Sezonul secetos se instalează – mâncarea şi apa devin o raritate. Grupul este forţat să stea împreună pentru a supravieţui. David este acum înconjurat de rivali care vor coroana lui şi sunt pregătiți să ucidă pentru asta.

David va avea parte de lupte brutale, lumea lui va fi înghită de flăcări şi va fi nevoit să recurgă la viclenii extraordinare. Va putea oare să facă față ameninţărilor şi să își păstreze rolul de mascul alfa suficient de mult timp încât să ofere un moştenitor propriu la tron? Aceasta este o poveste despre putere, politică şi lupta pentru supravieţuire.

 

Profilul personajelor

Personajele din episod (numele sunt date animalelor de către experţii care le-au studiat).

David este masculul alfa. Un lider cu multă carismă şi prezenţă de spirit. Își petrece adesea timpul singur, ţinându-se departe de grup şi evitând astfel orice conflict nedorit. Când am început filmările, David era deja masculul alfa de trei ani.

KL este un mascul mai bătrân si mai înţelept decât David. A depăşit vârsta la care putea să concureze împotriva lui David pentru poziţia de mascul alfa. Este un cimpanzeu inteligent şi foarte loial – aliatul perfect pentru David atunci când situația devine dificilă.

Luthor este un mascul tânăr, agresiv şi foarte ambiţios. La începutul filmărilor se afla pe poziția a cincea în ierarhia grupului şi aspiră la locul fruntaş.

Jumkin este al doilea în ierarhie la momentul începerii filmărilor – succesorul la tron. David este singurul rămas în calea lui. Jumkin este un luptător care îşi poartă la vedere cicatricile bătăliilor anterioare.

 

Cimpanzeii Fongoli: Acest grup de aproximativ 32 de cimpanzei trăiesc în sud-estul Senegalului, acolo unde pădurea se întâlneşte cu deşertul Sahara. Au parte de o întindere de aproximativ 92 de kilometri pătraţi de pădure şi savană. În timpul puţinelor luni ploioase ale anului, aceştia se împart pe întregul teritoriu, însă în perioada secetoasă încep să petreacă din ce în ce mai mult timp împreună. Este momentul în care tensiunile din grup cresc, iar liderul lor este amenințat de rivali. Masculul alfa al acestei familii este David, care conduce cu putere şi determinare, dar care adesea trebuie să se reafirme în faţa rivalilor mai tineri sau în timpul răfuielilor de rang.

Specie pe cale de dispariţie: Cimpanzeii sunt o specie în pericol, însă sub-specia cimpanzeului vestic a fost declarată pe cale de dispariție în anul 2017, luând în considerare deprecierea rapidă a numărului de exemplare.

Dinastie geografică: Acest peisaj se află la limita la care cimpanzeii pot supravieţui. Temperaturile ajung la peste 40C, iar peisajul devine arid în sezonul secetos. Pentru a găsi suficientă mâncare şi apă, grupul este nevoit să străbată un teritoriu vast – un teritoriu dominat de David. Pe măsură ce femelele cimpanzeu cresc, acestea se desprind de familii în căutarea unor grupuri noi în care să trăiască. Însă masculii rămân cu grupul lor pe viaţă, ceea ce creează un adevărat butoi cu pulbere de rivalităţi şi ambiții.

 

Locaţie filmare

Proiectul de cercetare Fongoli, regiunea Kedougou, sud-estul Senegalului.

 

Filmarea cimpanzeilor

Acest grup de cimpanzei din Senegal sunt unici. Raportul dezechilibrat dintre masculi şi femele (12 masculi la 7 femele ) şi condiţiile extreme de mediu reprezintă un factor de stres nemaiîntâlnit altundeva. Aceşti factori de stres creează mult dinamism în interiorul grupului – rivalitate, bătălii şi politică. Dacă echipa de producţie ar fi avut vreo şansă să captureze pe peliculă schimbările majore dintr-un grup de cimpanzei, atunci acesta din Fongoli ar fi fost grupul potrivit.  

La începutul fiecărei filmări, în prima zi împreună cu grupul, David venea şi oferea echipei o demonstraţie de dominaţie, folosind limbajul corpului pentru a le aminti cine este şeful. După ce a subliniat clar acest lucru, a considerat că echipa nu mai prezintă interes, lăsându-i în pace.

În fiecare zi, echipa a fost nevoită să se trezească înainte de răsărit. Unul dintre grupurile de cercetare ştiinţifică conducea echipa în pădure prin întuneric pentru a găsi cimpanzeii înainte de a se trezi şi a pleca; în caz contrar, întreaga zi ar fi fost pierdută. Grupul de cimpanzei erau urmăriți pe durata întregii zile, studiați ore întregi pe o căldură toridă, până când se opreau şi se culcau. Echipa de filmare rămânea alături de ei până se așezau la somn, întorcându-se la bază pe întuneric.

 

Informaţii despre filmare

 

Interviu cu Rosie Thomas, producătorul şi directorul „Cimpanzei”

De ce aţi ales acest grup de cimpanzei?

În timpul discuţiilor purtate cu oameni de ştiinţă din Africa, am identificat un grup de cimpanzei din Senegal despre care se credea că se află la un punct de răscruce în societatea lor. Masculul alfa al grupului, pe nume David, avea puterea de trei ani. Nici un alt mascul alfa din această populaţie nu a rezistat atât de mult. Fratele său a purtat multe bătălii pentru a menține puterea lui David, dar a dispărut chiar înainte de a începe noi filmările, lăsându-l pe David izolat şi vulnerabil. Nu doar acest aspect ne-a făcut să alegem grupul, ci şi faptul că existau mai mulţi masculi decât femele. Acest lucru însemna că exista o competiţie intensă între masculi atunci când femelele intrau în călduri. Am considerat că întregul context ne va oferi şansa de a captura o luptă pentru putere.

Ce avantaje are un mascul de cimpanzeu din poziția de alfa?

Multă tristeţe! Ca alfa, ai cel mai facil acces la lucruri precum mâncare şi apă şi dreptul de a fi primul care se împerechează cu femelele. Însă toţi ceilalți masculi îşi doresc aceste drepturi. Aşadar, masculul alfa duce lupte în mod constant pentru a-i opri pe ceilalţi să se împerecheze şi pentru a combate tentativele de detronare. Pe termen lung, dreptul de împerechere înseamnă urmași. Pentru un mascul, dinastia reprezintă în esenţă paternitatea pentru cât mai mulţi urmași, crescând astfel șansele ca unul dintre ei sa devină alfa. Însă drumul spre poziţia de mascul alfa şi menţinerea acestui rol sunt extrem de dificile.

Sunt aceste lupte pentru putere la fel de complexe precum par?

Da. Este totul foarte politic, şi, uneori, este ca şi când ai privi o telenovelă. Tot ce fac cimpanzeii fac pentru a acumula favoruri, pentru a câştiga avantaje ulterioare. Identifică întotdeauna individul cel mai puternic, cu care merită să se împrietenească şi în egală măsură, pe cel slab. La fel ca în politică, există personaje pe care le placi şi personaje pe care nu le placi. Pare că fiecare are propriile scopuri.

În anumite locuri din Africa, există destul de multe schimburi între masculii diferitelor grupuri de cimpanzei, dar în Senegal mediul înconjurător este atât de sărac încât grupul nostru avea un teritoriu vast, de aproximativ 92 de kilometri pătraţi. Nu se întâlneau aproape niciodată cu alte grupuri. Asta înseamnă că foarte puţine femele noi se alăturau grupului, creând un dezechilibru astfel încât toată competiţia masculilor venea din interior. Este o societate extrem de volatilă.

Aţi observat şi comportamente neobişnuite?

Grupul nostru trăieşte într-un mediu foarte diferit faţă de majoritatea cimpanzeilor, fiind un mozaic de savană şi pădure, nu o pădure densă. Acest lucru înseamnă că ei fac lucruri pe care alte grupuri nu le fac, ceea ce îi face foarte interesanţi. I-am văzut făcând suliţe din crengi pentru a vâna maimuţe mici din familia Galagidae în copaci. Nici un alt grup nu face acest lucru. De fapt, este atât de neobişnuit încât, timp de mulţi ani, omenii de ştiinţă nu au crezut în rapoartele care specificau acest lucru.

Aceşti cimpanzei petrec foarte mult timp la sol, aşadar se deplasează adesea adesea biped – pe membrele posterioare – ceea ce arată extraordinar! Ceva parcă desprins din filmul Planeta Maimuţelor.

Au de-a face cu multe incendii în sezonul secetos, dar au abilitatea de a le citi incredibil de bine privind direcţia de deplasare a fumului şi astfel, identifică modul cel mai sigur de a călători în jurul incendiilor. Atunci când există multă apă în jur, se scaldă îndelung pentru a se răcori. Când nu mai există apă aproape deloc, ştiu unde să sape în albii vechi şi secate pentru a găsi ape subterane.

Folosesc beţe pentru a pescui termite din găuri. Şi alţi cimpanzei au învăţat cum să facă asta, dar cimpanzeii noştri ştiu să facă asta de foarte mult timp. Într-o zi i-am urmărit pescuind termite timp de patru ore. Mănâncă o cantitate enormă de termite!

Cât de greu a fost să realizaţi acest film?

Istovitor! În ceea mai mare parte a timpului am mers pe jos. Când eram la locaţie, ne trezeam la 4:00 am şi mergeam la cimpanzei pentru a-i prinde înainte de răsărit. Stăteam cu ei toată ziua, până rămâneam fără lumină naturală. Apoi, ne întorceam acasă. Într-o zi bună mergeam cel puţin opt kilometri, dar într-o zi proastă ajungeam şi la 24! Cei trei oameni din echipa zilnică aveam aproximativ 80 de kilograme de echipament, pe care le căram la temperaturi de aproape 40C. Ca echipă, am parcurs peste 2400 kilometri.

Albinele erau o problemă majoră. Roiau în jurul capului, încercând să intre în ochi şi urechi. Unele zone erau cu siguranţă mai rele decât altele şi puteai doar să speri că cimpanzeii nu îşi vor face siesta într-o zonă cu albine, deoarece te aşteptau ore întregi de așteptat. Însă mult mai îngrozitoare erau albinele de miere; deveneau cu adevărat agresive şi am fost nevoiţi să fugim cât puteam de repede cu întregul echipament, uneori și pe distanţă de 1 kilometru ca să scuturăm de pe noi albinele pentru a evita înţepăturile.

Există şerpi pe care trebuia să ai grijă să nu calci, în special atunci când te deplasai spre sau dinspre cimpanzei pe întuneric. Întâlneam adesea şerpi uriaşi întinşi în calea nostră, peste care trebuia să trecem cu grijă. Într-o zi ne-am aşezat pe jos, iar asistentul a început să pocnească din degete pentru a ne atrage atenţia, arătând spre pământ. Era un scorpion uriaş lângă piciorul cameramanului. Acesta a sărit repede şi s-a ferit din calea scorpionului. Nu am mai vrut să ne așezăm toată ziua!

Cel mai dificil moment al anului a fost atunci când iarba era foarte înaltă. În multe zone, vegetaţia era densă şi depăşea nivelul capului nostru. Puteai auzi cimpanzeii la câţiva metri distanţă, dar nu vedeai nimic. Lupta cu vegetaţia pentru a putea înainta şi pentru a ţine pasul cu cimpanzeii a fost claustrofobică și istovitoare.

Dar simt că am fost privilegiată să am posibilitatea de a observa un grup de cimpanzei de la o distanţă atât de mică, pe o perioadă atât de lungă. Puţini oameni au ocazia să facă acest lucru. Acum îi consider prieteni vechi pe care îi cunosc foarte bine. Am văzut şi câţiva pui care au crescut alături de grup, unii fiind nou născuți când noi am început să filmăm şi având aproape doi ani când i-am văzut ultima dată. A fost minunat să îi pot urmări în acea călătorie.

Aţi avut multe momente în care siguranţa proprie v-a fost pusă în primejdie?

Momentele în care am fost cel mai expuşi pericolului au fost acelea când se iscau luptele. Cimpanzeii se fugăresc adesea şi aruncă bolovani atât de grei încât eu nu îi pot ridica. Cimpanzeii sunt extrem de puternici – mult mai puternici decât oamenii – iar noi eram extrem de aproape! Acele momente au fost extrem de tensionate pentru că nu doream să fim loviţi de bolovani! Dar nu ne-au ameninţat niciodată. Cred că ne-au văzut precum ceva ce nu avea legătură cu societatea lor sau cu bătăliile lor personale, şi erau aşadar toleranţi cu noi. Când nu ne doreau în preajma lor, nu exista nicio şansă să ţinem pasul cu ei!

 

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te