; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

001 Apostolul Bologa 04

GALERIE FOTO. Casa de Producţie TVR anunţă premiera filmului „Apostolul Bologa”

08 November 2018

Filmul, o adaptare a romanului „Pădurea spânzuraţilor' de Liviu Rebreanu și regizat de Dominic Dembinski are o distribuţie remarcabilă şi va putea fi văzut la Televiziunea Română la finalul acestei luni şi, pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri.

 Vezi galeria foto >

Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina învierii. „Pădurea spânzuraţilor', romanul lui Liviu Rebreanu într-o formulă cinematografică inedită, este propunerea Casei de Producţie a TVR pentru spectatori şi telespectatori, la 100 de ani de la prima conflagraţie mondială. Celebrul roman este văzut de Dominic Dembinski ca un poem cinematografic. Calvarul personajului principal este imaginat ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge. O poveste spusă de actori importanţi ai cinematografiei româneşti: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaş, Mircea Postelnicu, George Constantinescu și Albert Demeter.

„Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecăţii celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume', spune Dominic Dembinski şi continuă: „Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică – un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei.'

Povestea ofiţerului român prins în sângerosul război de acum o sută de ani îl are în rolul principal pe Mihai Stănescu.

„Obţinerea rolului a însemnat pentru mine o mare provocare, şansa de a-mi verifica şi depăşi anumite limite. Proiectul a fost foarte greu, au fost două săptămâni de repetiţii şi patru de filmare, timp în care toate resursele întregii echipe au fost exploatate la maxim', mărturiseşte Mihai Stănescu.

Structurat ca un vis în vis în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare neconvenţională a structurii romanului şi prin ineditul construcţiei montajului – tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

„Apostolul Bologa adună emoţiile unui film de artă, are bugetul mai mic decât al unei producţii independente şi curajoase, cu o distribuţie de excepţie, o temă curajoasă şi originală. Ştiu că drumul lui de-abia de acum începe şi nu poate fi decât frumos!', declară Claudia Nedelcu Duca, producătorul filmului.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Şerbănică, montajul de Dragoş Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica, iar Mihaela Constantinescu ilustraţia muzicală. „Apostolul Bologa' este o producţie a Casei de Producţie TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

Puteţi urmări trailerul filmului aici:

 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare