Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc anunță cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești. Gala la care se întâlnesc, an de an, actori, regizori, producători și vedete va avea loc marți, pe 29 aprilie, la București. În competiție vor intra 38 de lungmetraje – filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2024, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și care vor fi jurizate și nominalizate la ediția din acest an a Premiilor Gopo.
Filmele eligibile pentru Premiile Gopo 2025
Filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă de streaming, vor fi jurizate de 11 profesioniști din industria cinematografică, care vor alcătui juriul Premiilor Gopo 2024. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie.
Lungmetrajul „Anul Nou care n-a fost” (Regia: Bogdan Mureșanu), unul dintre cele mai premiate, vizionate și discutate filme ale anului 2024, se află pe lista producțiilor eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc. Premiat în secțiunea Orizzonti la Veneția, dar și la Cairo sau Palm Springs, debutul lui Bogdan Mureșanu a atras atenția criticii internaționale, dar și a publicului din România.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13
Pe lista filmelor eligibile se găsește și producția „Trei kilometri până la capătul lumii” (Regia: Emanuel Pârvu), selectată în Competiția oficială de la Cannes 2024, recompensată cu marele premiu la Festivalul de la Sarajevo 2024 și propunere a României la premiile Oscar, la categoria Cel mai bun film străin.
Filmul „Săptămâna Mare” (Regia: Andrei Cohn) a avut premiera internațională în secțiunea Forum la Festivalul de la Berlin, iar protagonistul Doru Bem a fost premiat la Sarajevo pentru interpretarea sa. Filmul inspirat dintr-o nuvelă de I.L. Caragiale este eligibil pentru Premiile Gopo. De asemenea, „Nasty” (Regia: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu), unul dintre cele mai vizibile documentare românești ale anului trecut, se află pe această listă. Povestea carierei lui Ilie Năstase a avut o proiecție specială la Festivalul de la Cannes, în 2024.
Printre titlurile eligibile se numără și „Unde merg elefanții” (Regia: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru), selectat în Competiția oficială a TIFF 2024, sau ultima parte a trilogiei lui Stere Gulea – „Moromeții 3”. Lista este completată de filme precum „Tati Part-Time” (Regia: Letiția Roșculeț), „Buzz House: The Movie” (Regia: Florin Babei) sau „Candidatul perfect” (Regia: Alex Coteț).
Lista lungmetrajelor eligibile, care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2025 este disponibilă pe site-ul oficial:
„Alice On & Off” (Regia: Isabela Tent)
„Anul Nou care n-a fost” (Regia: Bogdan Mureșanu)
„Apă și talpă” (Regia: Mircea Gherase, Lucian Mircu)
„Avram Iancu împotriva imperiului” (Regia: Neagu Theo Thorn)
„Asimptomatic” (Regia: Ovidiu Roteliuc, Mario Farkas, Alexandru Geru)
„Băieții buni ajung în Rai” (Regia: Radu Potcoava)
„Buzz House: The Movie” (Regia: Florin Babei)
„Ca fetele” (Regia: Camelia Popa)
„Candidatul perfect” (Regia: Alex Coteț)
„Captura” (Regia: Adi Voicu)
„Căsătoria” (Regia: Mihai Bendeac)
„Clara” (Regia: Sabin Dorohoi)
„Complotul bonelor” (Regia: Iura Luncașu)
„Ecce Homo Brâncoveanu” (Regia: Dan Pița)
„Ext. Mașină. Noapte” (Regia: Andrei Crețulescu)
„Guvernul copiilor 2” (Regia: Ioana Mischie)
„Hai, România!” (Regia: Claudiu Mitcu)
„Horia” (Regia: Ana Maria Comănescu)
„În inima Naționalei” (Regia: Remus Achim)
„Klaus & Barroso” (Regia: Bogdan Theodor Olteanu)
„La Snagov” (Regia: Cristian Comeagă)
„Moartea în vacanță” (Regia: Cristian Ilișuan)
„Moromeții 3” (Regia: Stere Gulea)
„Nasty” (Regia: Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu, Tudor Giurgiu)
„Noaptea lui Vlad” (Regia: Ciprian Dumitrașcu)
„Regatul lui Iuda” / „Kingdom of Judas” (Regia: Sabina Lisievici)
„Retreat Vama Veche” (Regia: Petre Năstase)
„Satul, o lume în amurg” (Regia: Cătălin Apostol)
„Săptămâna Mare” (Regia: Andrei Cohn)
„Secretul Insulei Pin-Up” (Regia: Alecs Năstoiu)
„Spre punctul G” (Regia: Andi Gherghe, Szitai Eszter)
„Tati part-time” (Regia: Letiția Roșculeț)
„Timing” (Regia: Lucas Neagu)
„Transilvanian Ninja” (Regia: Alin Panc, Neagu Theo Thorn)
„Trei kilometri până la capătul lumii” (Regia: Emanuel Pârvu)
„Unde merg elefanții” (Regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga)
„Vis. Viață” (Regia: Ruxandra Gubernat)
„Weekend de vis” (Regia: Ovidiu Georgescu)
„Zăpadă, ceai și dragoste 2: cu puțin noroc” (Regia: Cătălin Bugean)
Juriul care va stabili nominalizările pentru categoriile Cel mai bun film documentar și Cel mai bun scurtmetraj este compus din 5 profesionişti din domeniu (2 critici de film şi 3 membri reprezentând diverse bresle ale industriei de film: regizori, producători, actori, directori de imagine, scenarişti ş.a)
Înscrierile au loc în perioada 15 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 11 / 13
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2025, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, partener al Premiilor Gopo încă din 2011.
Gala Premiilor Gopo 2025 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.
Sursă foto: Miluță Flueraș – Netflix
Citește și: