; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Banner_frontierele_luminii_570x320

“Frontierele luminii”, primul documentar despre Laserul de la Măgurele

14 December 2015

Peste 2 ani de muncă, sute de ore de filmare, mii de ore de documentare şi o echipă de profesionişti. Toate acestea au făcut posibilă realizarea primului documentar românesc dedicat celui mai ambiţios proiect ştiinţific din România, Laserul de la Măgurele (ELI-NP). Frontierele luminii', documentarul producţie proprie Digi World, care va fi difuzat vineri, 18 decembrie, de la ora 20.00, intră în culisele acestui proiect gigantic. De ce aveam nevoie de un Laser la Măgurele? Ce vom face cu el? Care au fost provocările constructorilor? Dar ale oamenilor de ştiinţă? Zeci de întrebări îşi vor afla răspunsul cu ajutorul acestui documentar.

Banner_frontierele_luminii_570x320

În România, la Măgurele, se dezvoltă un proiect de 300 de milioane de euro, unic în lume. Pentru echipa Digi World realizarea primului film documentar 100% românesc despre construcţia celui mai puternic laser din lume a fost o adevărată provocare. „Este un început. Este o promisiune a ceea ce vom face noi de aici înainte şi este un fel de promisiune a Institutului de Fizică Atomică, cel care va avea pe mână această supertehnologie', spune Iulian Pană, producător general Digi World.

Documentarul Digi World a fost primit cu entuziasm de cercetătorii care se ocupă de proiect. Ei au apreciat, în unanimitate, calitatea producţiei. „Tocmai ăsta e talentul filmului. Imprimă un sentiment de calm în partea artistică, dar conţine şi o serie întreagă de informaţii despre laser, despre modul cum e realizat, despre istoria fizicii din România şi poate fi considerat un film educativ pentru tinerele generaţii', spune Nicolae Zamfir, managerul proiectului științific.

În 2018 România va deveni centrul ştiinţific al lumii când cel mai puternic laser din lume va funcţiona lângă Bucureşti, la Măgurele.

După vizionarea de vineri, 18 decembrie, de la ora 20.00, fanii Digi World pot intra apoi pe pagina de Facebook Digi World Romania şi participa la un concurs inedit.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare