; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Frankenstein e de un secol pe ecrane

18 March 2010

În 1931, actorul Boris Karloff a dat naştere unui Frankenstein care a avut un succes comercial imens şi i-a impresionat pe critici.

Primul film cu monstrul Frankenstein a împlinit un secol. Inspirat din romanul lui Mary Shelly, publicat în 1818, pelicula avea doar 13 minute şi a costat mai puţin de 500 de dolari.

„Toate-s vechi şi nouă toate', vorba lui Eminescu, când vine vorba de Hollywood, căci industria filmului reciclează fără oprire toate filmele vechi care au dat lovitura. Cât de vechi? Păi, prima peliculă cu Frankenstein tocmai a făcut o sută de ani.

Dacă primul film care vă vine în minte când vă gândiţi la personaj este clasicul din 1931, cu Boris Karloff în rolul monstrului, atunci aflaţi că vă înşelaţi. Pe 18 martie se face un secol de la varianta originală din 1910, făcută de studiourile lui Thomas Edison, producţia fiind considerată,de altfel, primul horror din istoria cinematografiei, scrie „Hollywood Reporter'.

Există încă o copie a filmului din 1910, iar aceasta este acum în proces de restaurare perntru a fi lansată pe DVD.

La momentul în care Edison făcea propria versiune cinematografică pentru Frankenstein', romanul scris de Marry Shelley avea deja o vechime de 92 de ani. Piesa fusese deja jucată pe scenele de teatru şi devenise parte a culturii universale. Cum ar spune specialiştii din relaţii publice din zilele noastre, Frankenstein era deja un brand, aşa că decizia lui Edison de a face un film a avut motive întemeiate. Le-a luat trei, patru zile să filmeze, mai mult decât de obicei', nota Wiebel. Nu existau duble, actorii repetau apoi începeau să joace şi camera mergea.

Robert de Niro i-a dat viaţă personajului în 1994, sub îndrumarea regizorală a lui Kenneth Branagh. Machiajul impresionant a adus peliculei o nominalizare la Oscar.

Filmul, care dura 13 minute, a costat 488 de dolari, dar probabil că crearea prototipului pentru personajul principal a însemnat cheltuirea unor bani frumoşi la acea vreme. Actorii, nişte necunoscuţi, erau plătiţi cu 5 dolari pe zi, un salariu bun în 2010.

De atunci, s-au făcut nenumărate versiuni cu monstrul Frankenstein în prim-plan. Pe lângă clasicul din 1931, pelicula din 1994 cu Robert de Niro în rol principal şi în care mai joacă Kenneth Branagh şi Helena Bonham Carter este cea mai cunoscută, primind şi o nominalizare la Oscar pentru machiaj.

În prezent, Hollywoodul pregăteşte o nouă versiune care se bazează pe cele trei cărţi din seria „Frankenstein scrise de Dean Koontz.

.

.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare