Homepage  / Cinema

„Forme de bunătate”, noul film al originalului Yorgos Lanthimos, ajunge în cinematografe. Distribuție, poveste, trailer

„Forme de bunătate”, noul film al originalului Yorgos Lanthimos, ajunge în cinematografe. Distribuție, poveste, trailer
4

de Andreea Hentea,

Regizorul Yorgos Lanthimos revine din 13 septembrie, pe ecrane cu „Forme de bunătate”, un set de povești provocatoare în care își dau întâlnire mai mulți actori de marcă în frunte cu Emma Stone, Jesse Plemons și Willem Dafoe.

„Forme de bunătate”, noul film al originalului Yorgos Lanthimos, ajunge în cinematografe

Non-conformistul cineast ne livrează, de data aceasta, potrivit rezumatului oficial al filmului, o „fabulă în trei părți, ai cărei protagoniști sunt un bărbat care se străduiește să preia controlul asupra propriei vieți, un polițist alarmat că soția lui, care fusese dată dispărută pe mare, a reapărut complet schimbată și o femeie hotărâtă să găsească pe cineva anume, dotat cu o abilitate specială și destinat să devină un lider spiritual plin de măreție”.

Un cuplu de referință pe ecran

După originalul „Sărmane creaturi” / „Poor Things” (2024), nominalizat la unsprezece Oscaruri și premiat cu patru, Emma Stone (care a primit statueta pentru cea mai bună actriță în rol principal, al Bellei Baxter, o tânără din epoca victoriană care se sinucide și este readusă la viață de un savant excentric) a lucrat, din nou, cu Yorgos Lanthimos, la acest „Forme de bunătate” / „Kind of Kindness”.

KINDS OF KINDNESS 02 JIMA STILLSIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

Emma Stone și Yorgos Lanthimos au colaborat pentru întâia oară la „Favorita”, o poveste sarcastică plasată în Anglia secolului al XVIII-lea, în care Emma Stone și Rachel Weisz jucau rolurile a două rivale care concurau pentru atenția reginei Anne (Olivia Colman) și care a primit zece nominalizări la Oscar. Stone și Lanthimos au mai lucrat împreună la scurtmetrajul mut „Vlihi”, din 2022.

Collider.com a scris, deja, despre colaborarea dintre actriță și regizor, că „marchează unul dintre cele mai apreciate cupluri regizor-actor văzute pe ecran, alături de Martin Scorsese și Robert De Niro, Quentin Tarantino și Samuel L. Jackson, Steven Spielberg și Tom Hanks” și că, „datorită succeselor trecute, noul lor film a devenit unul dintre cele mai așteptate titluri ale anului 2024”. „Este un film contemporan, plasat în SUA – trei povești diferite, cu patru sau cinci actori care joacă un rol în fiecare poveste. A fost aproape ca și cum aș fi făcut trei filme. Nu există atât de multe informații despre fundalul personajelor. Mi-a plăcut să le arunc în lume, în anumite situații, și să încerc să le înțeleg, mi s-a părut mai captivant”, a declarat cineastul la Cannes, într-un interviu pentru deadline.com.

Noi povești excentrice

Lanthimos nu doar a regizat „Kinds of Kindness”, ci a scris și scenariul, împreună cu Efthimis Filippou, cu care a colaborat la filmele sale anterioare „Canin” (2009), „Homarul” (2015) și „Uciderea cerbului sacru” (2017).

Cei doi nu au ezitat să jongleze, din nou, cu bizareria și cu umorul negru și să introducă elemente fantastice în cele trei povești diferite, în care evoluează aceiași actori, în roluri diferite. Cineastul s-a înconjurat și de această dată de vedete: în distribuția filmului îi mai regăsim pe Willem Dafoe și pe Margaret Qualley (excelenți, amândoi, în „Sărmane creaturi”), acum jucând alături de Jesse Plemons („Război civil”), Hong Chau („Meniul”, „Asteroid City”), Joe Alwyn („Mary, regina Scoției”, „Favorita”), Mamoudou Athie („Jurassic World: Dominația”) și Hunter Schafer („Jocurile foamei: Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare”).

Cum a colaborat Jesse Plemons cu cineastul

Jesse Plemons a explicat, într-un dialog cu variety.com, de ce a ratat primirea premiului pentru cel mai bun actor care i-a fost acordat anul acesta la Festivalul internațional de film de la Cannes și de ce îi place să lucreze cu Yorgos Lanthimos.

Când filmul „Forme de bunătate” a fost proiectat, pe 17 mai, în premieră mondială, la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de film de la Cannes, Jesse Plemons, una dintre vedetele sale, încă nu-l văzuse. „Aveam de lucru și, în plus, dacă am posibilitatea să nu urmăresc un film în care joc, de obicei mă eschivez”, a povestit acesta. Jesse Plemons era însă curios cum va reacționa publicul la noul film al lui Yorgos Lanthimos, o figură familiară a celebrului festival încă de la filmul său „Canin” / „Dogtooth” (2009), recompensat în același an cu premiul Un certain regard.

„«Forme de bunătate» este un film care îi cere cu adevărat spectatorului să se apropie de el și să completeze spațiile libere”, a explicat Jesse Plemons. „Încă de când am citit pentru prima oară scenariul, până la filmare și chiar și pe măsură ce producția a continuat, am realizat că este un film care îți impune, ca actor, să-l reinterpretezi mereu, în funcție de locul în care te afli. Îmi plac astfel de filme”. Jesse Plemons era fanul regizorului grec încă de când prietenul lui, actorul Caleb Landry Jones (care a jucat în tulburătorul „Dogman”, al lui Luc Besson, în 2023) i-a spus să urmărească acel film revoluționar al lui Lanthimos, „Dogtooth”. „Este un tip de experiență total independentă în ceea ce privește creativitatea. Este exact tipul de proiect de care sunt atras și este amuzant într-un mod absolut haotic”, a spus Plemons.

Nu doar bizarerie, ci și umanitate

Același lucru l-a simțit și actrița de origine vietnameză Hong Chau, nominalizată la Oscar pentru „Balena” (2023), care a colaborat pentru întâia oară cu Lanthimos la „Forme de bunătate”. Aceasta a primit apelul lui în timp ce se recupera după Covid și după o călătorie la Festivalul de film de la Veneția, unde a fost proiectată drama „Balena”. „Am citit scenariul și nu am putut să-l asimilez pe loc, dar am râs mult”, a povestit Hong Chau.

La rândul său, Willem Dafoe a spus: „Până nu ești pe platoul de filmare, nu știi cu adevărat ce urmează să faci și uneori nici nu trebuie să știi. Trebuie doar să poți pătrunde în acea lume și să te implici în ea. Iar Yorgos are un mod al lui de a-ți oferi lucruri interesante și de a te stimula”.

Dată fiind natura filmului, experiența fiecărui actor a fost diferită, în funcție de dimensiunea și de natura rolului său. „Jesse a avut cea mai complicată sarcină”, a subliniat Willem Dafoe, adăugând: „Lanthimos este foarte bun în a face un grup de actori să funcționeze împreună, un grup în care nimeni nu iese în mod special în evidență și în care oamenii sunt strâns legați unii de alții”.

Când a citit pentru întâia oară scenariul filmului „Forme de bunătate”, Jesse Plemons spune că „a trecut printr-o gamă întreagă de emoții” – filmul i s-a părut „terifiant psihologic” uneori, dar și „amuzant, într-un mod întunecat”. Plin de situații bizare, de la accidente de mașină la secte bazate pe sexualitate, filmul tratează, la fel ca alte povești ale lui Lanthimos, teme precum nevoia de control și dinamica puterii, precum și nevoia de confort și de dragoste.

„Ceea ce este unic și uimitor când intri în universul filmelor lui Yorgos Lanthimos este că, la prima vedere, pare ușor să spui: «E o nebunie totală». În mod ciudat, există ceva foarte, foarte uman în filmele lui. În momentul în care accepți să urmărești o poveste abstractă și suprarealistă, te lași condus de componenta sa principală, acest filon profund uman, fiindcă nu ai elementele tradiționale de care să te agăți. Cu toții căutăm forme de bunătate”, a mai explicat Jesse Plemons.

„Yorgos nu a vrut să epateze pe nimeni arătând cât de diferiți putem fi de la o poveste la alta, ci a făcut-o pentru că a fost interesant să creeze un pic de țesut conjunctiv al poveștii, un soi de conexiune inconștientă, subtilă, între toate personajele”, a apreciat și Hong Chau.

LANSARE: 13 septembrie

O: Kind of Kindness, SUA/Grecia/Irlanda/Marea Britanie, 2024 R: Yorgos Lanthimos D: Emma Stone, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Jesse Plemons, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie, Hunter Schafer.

Citește și:

PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton