; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Florin Piersic (1)

Florin Piersic va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei Gopo

22 March 2016

În 2016, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București și va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD.

Florin Piersic (1)

De-a lungul carierei sale, Florin Piersic a avut o colaborare prodigioasă cu regizorul Ion Popescu-Gopo, al cărui nume îl poartă cel mai important eveniment dedicat valorilor cinematografiei românești.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiți și mai prolifici actori din România, cu o carieră impresionantă atât în teatru cât și în cinema și televiziune. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (promoția 1957), Florin Piersic a debutat doi ani mai târziu pe scena Teatrului Național din București cu rolul titular în „Discipolul diavolului'. Au urmat roluri principale în „Tragedia optimistă', „Oameni și șoareci', „Orfeu în Infern', „Zbor deasupra unui cuib de cuci', „Gaițele', „Logodnicele aterizează la Paris', „Străini în noapte' sau „Dulcea pasăre a tinereții', roluri ce au demonstrat, constant, o versatilitate greu de egalat.

Florin Piersic (2)

Debutul cinematografic s-a produs în 1957, cu filmul franco-român „Ciulinii Bărăganului', scris și regizat de Louis Daquin după un roman de Panait Istrati. Confirmarea a venit, însă, grație unei colaborări ce avea să se întindă pe mai multe decenii: unul dintre actorii preferați ai lui Ioan Popescu-Gopo, Florin Piersic a jucat în nu mai puțin de cinci dintre filmele maestrului, de la roluri de mică întindere – „O poveste ca în basme', „S-a furat o bombă' sau „Pași spre lună' – până la roluri principale, precum cel subversiv-iconic al prințului visător din „De-aș fi… Harap Alb' sau, mai târziu, cel al Împăratului din „Rămășagul'. Personajul din „De-aș fi…', împreună cu tragicului centurion Sabinus din epicul lui Mircea Drăgan, „Columna' (1968) l-au transformat pe Florin Piersic, aproape instantaneu, într-unul sex-simbol al epocii, replică românească a lui Alain Delon, Giuliano Gemma sau Fernando Rey.

De-a lungul celor 5 decenii de carieră cinematografică, Florin Piersic a putut fi văzut în coproducții internaționale („Șapte băieți și o ștrengăriță', „Frumoasele vacanțe', „Lupta pentru Roma') și în producții românești aparținând tuturor genurilor cinematografice, de la dramă la comedie și de la filme istorice la filme de suspans, realizate de Savel Stiopul („Aproape de soare', „Aventuri la Marea Neagră', „Agentul straniu'), Francisc Munteanu („Drum nou', „Tunelul', „Roșcovanul'), Mircea Drăgan („Explozia', „Frații Jderi', „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475', „Cuibul salamandrelor'), Sergiu Nicolaescu („Mihai Viteazul'), Mircea Mureșan („Pintea', „O lebădă iarna'), Geo Saizescu („Eu, tu și Ovidiu') sau Virgil Calotescu („Ultima frontieră a morții', „Rețeaua S'). În paralel, actorul și-a consolidat poziția de icon grație rolurilor Anghel Șaptecai din seria de filme cu haiduci realizată de Dinu Cocea („Haiducii lui Șaptecai', „Săptămâna nebunilor', „Zestrea domniței Ralu') și Mărgelatu din filmele de aventuri „Trandafirul galben', „Drumul oaselor', „Misterele Bucureștilor', „Masca de argint', „Totul se plătește', „Colierul de turcoaze'. Cele mai recente roluri făcute pentru marele ecran au fost cele din producțiile experimentale și independente „Fix Alert' și „Eminescu versus Eminem' realizate de Florin Piersic Jr.

Cea de-a 10-a ediție a Galei Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare