; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

CLUJ NAPOCA   ANIVERSARE   FLORIN PIERSIC   83 ANI

Florin Piersic, despre nominalizările la Oscar primite de „Colectiv”: „O vreme n-am putut vorbi”

26 March 2021

România a scris istorie anul acesta, când documentarul „Colectiv' a primit nu una, ci chiar două nominalizări la Oscar: o premieră pentru cinematografia românească. Florin Piersic s-a arătat profund marcat de această veste și a declarat că speră ca pelicula să obțină măcar un trofeu la gala care va avea loc pe 25 aprilie, scrie protv.ro.

Florin Piersic face parte din distribuția „Mihai Viteazul', peliculă care a fost propunerea României la Oscar în anii 70, la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină. Filmul regizat de Sergiu Nicolaescu nu a primit atunci nominalizarea mult așteptată. A fost sau nu atunci cinematografia de la noi nedreptățită, a fost întrebarea la care a răspuns marele nostru actor, aproape 50 de ani mai târziu:

 

„E greu de judecat. Pentru un film istoric, făcut la vremea aceea într-o țară comunistă, a fost o realizare extraordinară chiar și prezența pe această lista scurtă a Oscarurilor. Cu Oscar sau nu, rămâne o mare izbândă a cinematografiei românești', a spus marele actor.

Florin Piersic spune că România are o șansă rară să scrie istorie la gala din acest an a Premiilor Oscar. Actorul a mărturisit că este încântat de documentarul Colectiv, care l-a impresionat profund. 

„Performanță?! Găsesc că este extraordinar! Ne place sau nu, Oscarul este Everestul în cinematografie. Cine nu ar vrea să îl cucerească?! Eu am trăit  intens fiecare emoție a prezenței noastre peste hotare, mai ales când a fost vorba de artă și chiar de sport.'

„O vreme n-am putut vorbi'

Florin Piersic a mai mărturisit că a fost marcat cu adevărat de documentarul „Colectiv'.

„Sincer? După ce l-am văzut, am fost atât de marcat, încât o vreme n-am putut vorbi. Exact cum mi s-a întâmplat când s-au prăbușit turnurile gemene din New York. Nopți întregi mi-am pierdut somnul. Mi se pare atât de nedrept, m-a lovit fizic, cumplit toată acea mare de suferință pierdută printre hârtiile unor oameni care se aflau unde se aflau ca să facă bine. Excepțional documentar! Îi aplaud pe jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor și sper din inimă să câștige un Oscar.'

Sursa foto: Hepta

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare