Reluând o temă favorită a genului, filmul horror „Până în zori” / „Until Dawn” (2025), ecranizare a unui foarte popular joc video, își situează eroii într-un spațiu în care moartea revine iar și iar, până când cineva întrevede salvarea tuturor.
Reluând o temă favorită a genului, filmul horror „Până în zori” / „Until Dawn” (2025), ecranizare a unui foarte popular joc video, își situează eroii într-un spațiu în care moartea revine iar și iar, până când cineva întrevede salvarea tuturor.
La un an după dispariția misterioasă a surorii ei, Melanie (Maia Mitchell), Clover (Ella Rubin) și prietenii ei se duc în valea izolată unde fata a fost văzută ultima oară. Ajunși într-o casă abandonată, tinerii sunt uciși pe rând de un individ mascat, în moduri fioroase, dar se trezesc ca și cum n-ar fi pățit nimic după ce o clepsidră misterioasă dă timpul înapoi. Ei înțeleg că vor retrăi mereu coșmarul, în afara cazului în care vor reuși să supraviețuiască… până în zori și să iasă din această buclă temporală.
Filmul este ecranizarea jocului video omonim de mare succes lansat în 2015. Încadrabil în genul joc interactiv de supraviețuire horror, „Until Dawn” le oferea posibilitatea jucătorilor săi de a prelua controlul asupra destinelor celor opt tineri care trebuiau să supraviețuiască pe Blackwood Mountain atunci când viața lor era curmată în mod repetat de un asasin mascat. Jocul se baza pe celebrul „efect fluture”, jucătorii fiind puși să facă alegeri menite să schimbe povestea. Toate personajele din scenariul jocului puteau supraviețui sau puteau muri, în funcție de alegerile pe care le făceau.
De asemenea, jucătorii puteau explora mediul din perspectiva personajelor pe care le mânuiau, căutând indicii care să ajute la rezolvarea misterului. Filmul regizat de David F. Sandberg nu a putut urmări, totuși, cu exactitate întreaga poveste, care oferă nu mai puțin de 256 de moduri distincte de final. Potrivit screenrant.com, autorul său a hotărât ca versiunea cinematografică să fie mai curând un omagiu adus jocului decât o copie fidelă a acestuia.
Datorită aprecierilor criticilor la adresa ideii sale captivante și a scenariului bine scris, transpunerea jocului pe ecran urma să aibă pe generic vedete ca Rami Malek, Hayden Panettiere sau experimentatul Peter Stormare („Constantin”, „So Long, Marianne”), singurul nume păstrat din distribuția inițială, care apare în rolul unui psihiatru, Dr. Alan Hill.
În cele din urmă, filmul „Until Dawn” ajunge la public cu o distribuție complet nouă, alcătuită din mai multe nume promițătoare. Ella Rubin („Ideea de tine”) joacă rolul principal, al lui Clover, cea care inițiază căutarea surorii ei dispărute, declanșând întreaga poveste. Alături de ea îi vedem pe tinerii Michael Cimino („Cum l-am cunoscut pe tatăl tău”), Ji-young Yoo („Expats”) și Odessa A’zion („Hellraiser”).
Cea mai incitantă veste pentru proiect a fost însă aceea a preluării regiei de către David F. Sandberg, care a impresionat cu horror-ul independent „Lights Out” (2016), apoi a trecut la proiecte mai ample, precum „Annabelle 2” (2017) și a semnat succesul de box-office „Shazam!” (2019), apoi „Shazam! Furia zeilor” (2023), ambele făcând parte din universul DC. Toată experiența sa în producții de genuri diferite îl recomandă, mai apreciază screenrant.com, ca un regizor mai complex decât majoritatea celor care se specializează în producții horror.
Un alt câștig al filmului a fost acela că scenariul este scris parțial de Gary Dauberman, care este responsabil pentru cea mai recentă versiune a sa (după ce povestea a fost începută de Blair Butler). Dauberman a scris o mulțime de filme dintr-un universul înrudit, precum „Annabelle” (2014), „Călugărița: Misterul de la mănăstire” (2018) și „Annabelle 2”, la ultimul lucrând alături de Sandberg. Familiaritatea dintre scenarist și regizor a fost, prin urmare, considerată un semn bun pentru filmul „Până în zori”, cei doi având mare succes împreună în trecut.
O: Until Dawn, SUA, 2025 R: David F. Sandberg D: Peter Stormare, Maia Mitchell, Ella Rubin, Odessa A’zion, Michael Cimino, Belmont Cameli
Citește și: