; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Tv mania divan 300x250

Filmul “O vară de neuitat”, regizat de Lucian Pintilie, proiectat la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

14 August 2014

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la realizarea coproducției româno-franceză “O vară de neuitat”/ “Un été inoubliable”, filmul va fi proiectat în cadrul celei de-a cincea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară.

Regizorul Lucian Pintilie va fi prezent la eveniment, el fiind unul dintre invitații speciali ai festivalului.

divan nou 1

 

“O vară de neuitat” a fost nominalizat pentru Palme d`Or la Cannes (1994), iar din distribuție fac parte Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonţ, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu.

Despre “O vară de neuitat”/ “Un été inoubliable”, criticul de film Tudor Caranfil scria în “Dicționarul universal de filme” (2008) următoarele: Un Deșertul tătarilor' balcanic inspirat de Salata', una dintre cronicile de familie' ale lui Petru Dumitriu, înainte de orice film de stări', în care critica internațională a identificat premoniția unor realități la zi ale războiului civil bosniac. Variată și expresivă scenografia lui Paul Bortnovschi și Călin Papură.'

În 1995, anul lansării, filmul a câştigat Premiul UCIN pentru scenografie.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanți regizori de film și teatru din România. A regizat mai multe spectacole de teatru antologice, ca Proștii sub clar de lună, Copii Soarelui, Dale carnavalului și Revizorul, care a fost interzis de cenzură după a treia reprezentație. După apariția celor două lungmetraje Duminică la ora 6 și Reconstituirea, și scandalul iscat de Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară. În 1990, când se repatriază, realizează numeroase filme în coproducție româno-fraceză, printre care și Terminus paradis, care obține Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Veneția în 1998.

Regizorul grec Nikos Grammatikos, al cărui film “Regele”/”O vasilias” va fi prezentat în cadrul festivalului, se numără și el printre invitații speciali.

Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce și-a dedicat o mare parte a existenței consumului de droguri. Suspiciunea, teama şi maliţia unei societăţi în care nu e loc pentru străini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier iar critica socială acerbă salvează filmul de a deveni o melodramă.

“Regele”/”O vasilias” a fost premiat cuMarele Premiu Piramida de Aur la Cairo (2003), Premiul pentru interpretare (Vanghelis Mourikis), premiul pentru Cele mai bune decoruri (Youla Zoiopolou), premiul al treilea în competiţia pentru Cel mai bun film la Salonic (2002) .

Din distribuție fac parte Vangelis Mourikis, Marilita Lambropoulou, Minas Hadzisavas și Babis Giotopoulos.

 

Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26 – 31 august în Portul Cultural Cetate (județul Dolj), va fi dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani'

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie Mircea Dinescu', cu sprijinul TV 1000, CNC și ICR.

Parteneri: Primăria Craiova, Energobit, Metro, Boromir.

Parteneri media: Radio România Cultural, Cațavencii, Zile și Nopți, TV Mania, Liternet, CinemaRx, Filmreporter, All About Romanian Cinema, Sub25, Cinefan, Getlokal, Cooperativa Urbana, InFestival, Altcine.com

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare