Homepage  / Cinema

„Emmanuelle” va deschide Festivalul de la San Sebastián. Ce știm despre cel mai nou al lui Audrey Diwan

„Emmanuelle” va deschide Festivalul de la San Sebastián. Ce știm despre cel mai nou al lui Audrey Diwan

de Andreea Hentea,

„Emmanuelle”, noul film al regizoarei Audrey Diwan, va fi prezentat în deschiderea celei de-a 72-a ediții a Festivalului internațional de film de la San Sebastián, unde a fost selectat în competiție. Evenimentul va avea loc în perioada 20-28 septembrie.

Lungmetrajul „Emmanuelle” (2024), cu Noémie Merlant în rolul titular, va avea premiera mondială pe 20 septembrie, în deschiderea Festivalului de la San Sebastián, într-o proiecție de gală la care vor participa regizoarea și distribuția principală. Așteptatul film îi mai are în distribuție, alături de Noémie Merlant, pe Naomi Watts („Feud: Capote vs. Lebedele”), Jamie Cambell Bower („Stranger Things”), Will Sharpe („Lotusul alb”) și Andrea Dolente („Străina”).

Regizoarea franco-libaneză Audrey Diwan a scris scenariul filmului „Emmanuelle” împreună cu regizoarea Rebecca Zlotowski, pornind de la romanul erotic omonim al scriitoarei franco-thailandeze Emmanuelle Arsan. Inițial, romanul a fost nesemnat, fiind publicat și distribuit clandestin în Franța, în 1959, apoi a fost urmat de o serie de cărți atribuite scriitoarei franco-thailandeze Emmanuelle Arsan (pseudonimul literar al thailandezei Marayat Bibidh, devenită, prin căsătorie, Marayat Rollet-Andriane) și prezentate ca fiind cvasi-autobiografice, cărți despre care s-a dezvăluit, ulterior, că fuseseră scrise de soțul lui Arsan, diplomatul Louis-Jacques Rollet-Andriane.

Romanul a stat, de asemenea, la baza popularei serii de producții erotice lansate o dată cu filmul „Emmanuelle” (1974), regizat de Just Jaeckin, cu Sylvia Kristel în rolul principal. Filmul, care înfățișa aventurile erotice ale unei tinere soții de diplomat aflate în călătorie de afaceri la Hong Kong, a avut un succes fulminant, transformând-o pe Sylvia Kristel în vedetă internațională.

Ce știm despre noua producție „Emmanuelle”

Detaliile intrigii din noua ecranizare după „Emmanuelle” sunt păzite cu strășnicie, dar se știe deja că filmul „urmează pașii unei femei în căutarea plăcerii pierdute, a cărei călătorie de afaceri în Hong Kong îi va prilejui numeroase întâlniri, inclusiv cu enigmaticul Kei, un bărbat care o evită sistematic”. Regizoarea Audrey Diwan a declarat pentru variety.com că povestea din noul „Emmanuelle” a fost concepută ca „o explorare a plăcerii în epoca post #MeToo”.

Audrey Diwan a mai spus, într-un interviu acordat deadline.com, că inițial nu a intenționat să ecranizeze cartea, dar că, citind-o, a început să se gândească „unde se află erotismul în societatea de astăzi și cum trebuie să luptăm împotriva ideii triste de pornografie”. Regizoarea a mai spus: „Erotismul este altceva: vine cu ideea de frumusețe, de senzualitate, este ceea ce arăți și ceea ce ascunzi. Cadrul este cel care stimulează imaginația oamenilor”.

„Emmanuelle” se va lansa în Franța pe 25 septembrie. Tierry Frémaux, directorul festivalului de la Cannes, a declarat la conferința de presă din 11 aprilie că în competiția din acest an vor mai fi adăugate câteva titluri, precizând că „Interesul pentru festival este limpede și, indiferent ce s-ar întâmpla, filmele sunt cele care creează atmosfera în fiecare an”. Printre titlurile care urmau să sosească la festival s-ar putea număra și drama lui Audrey Diwan, „Emmanuelle”, dar deocamdată aceasta nu figurează în niciuna dintre secțiuni.

O vedetă în ascensiune

La rândul său, Noémie Merlant, protagonista noului „Emmanuelle”, a fost nominalizată la César, în 2017, la categoria Cea mai promițătoare actriță, pentru filmul său de debut, „Le ciel attendra” (2016), apoi s-a afirmat la Cannes cu rolul din drama romantică „Portretul unei femei în flăcări” / „Portrait de la jeune fille en feu” (2019), regizat de Céline Sciamma și premiat la Cannes pentru scenariu. Actrița a jucat un rol foarte puternic în „Tár” (2022), iar recent am văzut-o în rolul principal feminin din excelenta comedie „Un an dificil” (2024).

Anul acesta, Noémie Merlant este prezentă la Festivalul de la Cannes cu o comedie fantastică, „Les Femmes au balcon”, pe care a regizat-o și în care joacă, de asemenea, rolul principal, alături de Souheila Yacoub („Dune: Partea a II-a”), Lucas Bravo și Hannil Ghilas. Filmul va fi prezentat în secțiunea Séances de minuit (Proiecțiile de la miezul nopții).

Și o regizoare plină de forță

În 2021, regizoarea franco-libaneză Audrey Diwan câștiga Leul de Aur la Festivalul internațional de film de la Veneția cu filmul „L’Evénement” / „Happening”, devenind, astfel, a șasea regizoare din istoria festivalului recompensată cu cel mai important trofeu al acestuia.

Adaptare a cărții scrise de Annie Ernaux „Mémoire de fille”, publicată în 2016, filmul descrie suferința fizică și morală a unei tinere traumatizate de experiența unui avort clandestin, în Franța anului 1963, într-o societate care refuză să abordeze deschis orice experiență legată de sarcină și în care asemenea act este ilegal.

După acordarea premiului, regizoarea Audrey Diwan a declarat, vizibil emoționată: „Am făcut acest film cu furie. L-am făcut cu pasiune, cu mintea și cu inima. Am vrut ca «L’Evénement» să fie o experiență și o călătorie în pielea acestei tinere”.

Eroina filmului a fost interpretată de tânăra actriță franceză (de origine română) Anamaria Vartolomei („My Little Princess”, „La bonne épouse”), al cărei talent a fost apreciat de critici fără rezerve și care a câștigat, de asemenea, prestigiosul premiu César datorită acestui rol.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton