În această săptămână, îndrăznim să vă propunem două thrillere – pentru amatorii de senzații tari –, un muzical plasat într-un viitor postapocaliptic și o animație realizată cu cele mai noi tehnologii computerizate care a avut premiera la exact 30 de ani de la pelicula originală.
DE CE: Titlul filmului vine de la revoltele sociale care au avut loc în Los Angeles, în perioada 29 aprilie – 4 mai 1992, declașate de arestarea brutală a afro-americanului Rodney King. Inițial, numele era chiar mult mai clar, „April 29, 1992” (în traducere: „Aprilie 29, 1992”), dar apoi a fost simplificat rămânând numai „1992”, conform Variety.
Nu vă speriați însă de istorie, pentru că pelicula este în primul rând un thriller. Pe fondul haosului social, sunt urmărite două relații dificile de familie și un jaf. Pe de o parte îl avem pe Mercer Bey (Tyrese Gibson), fost condamnat care vrea să-și refacă viața și relația cu fiul său. De cealaltă parte, o altă echipă tată-fiu organizează un jaf la fabrica unde lucrează Mercer pentru a sustrage niște bucăți de platină.
Cum bănuiți deja, ambele familii disfuncționale se vor ciocni pe „terenul de luptă”. „1992” s-a urnit greu – producția a început în 2015, filmările s-au terminat în 2022, premiera a fost în 2024 – și a obținut critici mixte. Dar, dincolo de cârcoteli, se pare că „1992” rămâne o remarcabilă poveste despre relațiile interrasiale, divizarea socio-economică, busola morală și dinamica familiei.
„Exterritorial”
UNDE: Netflix
CÂND: Din 30 aprilie
DE CE: Un nou job în Statele Unite și o nouă viață pentru ea și pentru fiul ei Josh este tot ce are nevoie acum Sara (Jeanne Goursaud), fost soldat al Forțelor Speciale, rămasă cu traume după Războiul din Afganistan. Dar luminița de la capătul tunelului începe să pâlpâie rău în timpul unei banale vizite la consulatul american din Frankfurt. Sara știe perfect cum a venit în vizită cu Josh, dar când tânărul dispare, nimeni nu își amintește de el, nimeni nu l-a văzut și, în general, nimeni nu pare să o creadă pe mama disperată sau că un puști ar putea dispărea așa pur și simplu într-o clădire oficială.
Poate nici nu a venit cu el… Și oricum cel mai bine ar fi să părăsească consulatul. Cum ambasada este pământ extrateritorial, poliția germană nu are jurisdicție aici, așa că Sara își dă seama că e pe cont propriu… Și nu poate părăsi incinta fără Josh. „Exterritorial” este un thriller german, scris și regizat de Christian Zübert.
„O’Dessa”
UNDE: Disney+
CÂND: Disponibil
DE CE: „O’Dessa” combină mai multe genuri (SF-ul, ficțiunea postapocaliptică și muzicalul), își plasează acțiunea în lumea adolescenților și readaptează mitul grec al lui Orfeu și Euridice, deși multora le-a adus aminte mai degrabă de „Vrăjitorul din Oz”. În principiu, avem un decor postapocaliptic (cu ceva iz de „Mad Max”) și o tânără țărăncuță, O’Dessa Galloway (Sadie Sink, pe care o știm din „Stranger Things” sau „The Whale”), pasionată de muzică și gata de orice pentru a-și recupera moștenirea familiei.
Inclusiv de a se aventura într-un oraș straniu și periculos în care va da peste tot felul de obstacole, dar și peste marea iubire. Muzicalul este un gen foarte dificil, în care avem și capodopere (ca „Grease” cu tinerii John Travolta și Olivia Newton-John sau „Cry Baby”-ul lui John Waters cu un delicios și rebel Johnny Depp), dar și destule momente în care regizorii și-au cam spart dinții în el (ca să ne amintim numai de recentul „Cats”). Vom vedea dacă „O’Dessa” își va găsi drumul spre inima publicului.
„Mufasa: Regele leu”
UNDE: Disney+
CÂND: Disponibil
DE CE: Principala întrebare este de ce Disney a ținut morțiș să-și facă praf toate animațiile convertindu-le în format live-action sau ceea ce se cheamă acum grafică computerizată fotorealistă, precum în cazul de față. Dar sperăm că ratarea cu coroniță a noii „Albă ca Zăpada” va fi placa tombală a acestei febre. Apoi, un alt mare talent al noului management al companiei este acela de a stoarce dintr-o poveste veche și de-o ciorbă, și de-o tocăniță, și de-un tiramisu la final.
În fine. După această rețetă, „Mufasa: Regele leu” funcționează și ca prequel și ca sequel pentru „Regele leu” din 2019, și ca remake pentru animația „Regele leu” din 1994.
Povestea este aceea a lui Mufasa (voce: Aaron Pierre), care era tatăl lui Simba (v: Donald Glover), dar e spusă de mandrilul Rafiki (v: John Kani) tinerei leoaice Kiara (v: Blue Ivy Carter), care e fiica lui Simba și Nala (v: Beyoncé) și nepoata lui Mufasa. Și evident că din această petrecere nu puteau lipsi Timon (v: Billy Eichner) și Pumbaa (v: Seth Rogen), elemente de bază ale universului „Regele leu”.