; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Tv mania divan 300x250

Filme româneşti, concerte şi spectacole culinare, la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

20 August 2014

Din selecția celei de-a cincea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte 19 filme românești, reclame și animații de arhivă.

divan nou 1

O vară de neuitat/ Un été inoubliable, celebrul film al lui Lucian Pintilie, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani, va rula joi, 28 august, în prezența regizorului.

Duminică (r. Sânziana Nicola, 2013, 13) se numără printre scurtmetrajele proiectate miercuri, 27 august, și prezintă povestea lui Alex, care află că o rudă apropiată este pe patul de moarte. Drumul până la spital trebuie să îl parcurgă, pe bancheta din spate a mașinii, alături de sora lui, cu care nu se înțelege. Drumul pare infinit, dar în cele din urmă cei doi își dau seama că au aceeași problemă.În Tatăl nostru (Sergiu Lupșe, 2014, 8) povestea e conturată în jurul a două prostituate care încep să își pună problema rugăciunilor divine, iar Țipătul ( 2012) lui Sebastian Cosor este o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch. Kazimir și Retur, cele două scurtmetraje regizate de actorii Dorian Boguță și Emanuel Pârvu, vor rula la Divan Film Festival în prezența unei părți a echipei, vineri, 29 august.

Joi, 28 august , de la ora 11.00 va avea loc deja tradiționala proiecție pentru copii: De-aș fi Harap Alb, filmul regizat în 1965 de către Ion Popescu – Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului Povestea lui Harap-Alb'.

Proiecția primului film independent realizat cu voluntari, Usturoi, o coproducție româno-americană regizată de Luciano Alexandru, se va întâmpla vineri, 29 august, și va fi precedată de un spectacol culinar susținut de Mircea Groza (care se interpretează pe sine în film). Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiţionale turcești, va fi susținut miercuri, 27 august, de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin.

Dintre filmele românești de arhivă care vor fi prezentate la Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte: Haplea (1927), unul dintre primele filme românești de animație, documentarul din 1944 intitulat Dunărea distruge și clădește, o coproducție Austria – România, plus reclamele animate Adam şi Eva (1970), Greierele şi furnica (1970), Noe (1973), Prestanţă(1977) și Arhimede(1970) .

Nu vor lipsi nici concertele: Cvartetul Filarmonicii din Craiova, care va concerta în cadrul Galei de Deschidere, marți, 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecția filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26 -31 august.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare