În prima lună a primăverii, Focus Sat TV a programat trei pelicule autohtone perfecte pentru îndrăgostiții de toate vârstele.
de Alina Stoicescu,
În prima lună a primăverii, Focus Sat TV a programat trei pelicule autohtone perfecte pentru îndrăgostiții de toate vârstele.
Cuprins
„Un film cu o fată fermecătoare” (1966, difuzat pe 8 martie, de la ora 20:25), „Declarație de dragoste” (1985, 11 martie, de la ora 20:25) și „Divorț… din dragoste” (1991, 25 martie, de la ora 20:20). Acestea vor fi disponibile și în Aplicația Focus Sat, începând cu ziua premierei.
„Un film cu o fată fermecătoare” spune povestea Ruxandrei (Margareta Pâslaru), o fată superficială, care vrea să devină actriță. Pentru că pică examenul de admitere la Institutul de Teatru, se consolează cu rolul principal într-un film utilitar pentru Direcția de Circulație și se imaginează urcând treptele succesului. Asemănător stilistic cu peliculele din Noul Val francez, filmul a fost interzis timp de 23 de ani, de către oficialii comuniști – deci nu ratați ocazia de a-l urmări acum.
În „Divorț… din dragoste”, intriga o constituie un ordin absurd al Direcției Spațiului Locativ, care dispune ca proaspeții însurăței Angela (Emilia Popescu) și Dan Cantemir (Horațiu Mălăele) să-și împartă noul apartament cu un chiriaș. Pentru a putea locui singuri, cei doi divorțează, dar procesul capătă dimensiuni monstruoase.
Piesa de rezistență a lunii martie – care va genera garantat o porție de nostalgie după anii de liceu – este „Declarație de dragoste”, o peliculă emblematică pentru cinematografia autohtonă, de care s-a îndrăgostit o generație întreagă. Filmul este un „Love Story” (1970) autohton, care va împlini în curând 40 de ani de la lansare și care a fost urmărit de peste 5 milioane de români în cinematografe. Eroii scenariului sunt liceenii Ioana (Teodora Mareș) și Alexandru (Adrian Păduraru), care rămân împreună în ciuda obstacolelor sociale și familiale. Filmul a fost primul din seria de 4 pelicule „Liceenii”, în care Tamara Buciuceanu a făcut un rol de neuitat, în ipostaza faimoasei profesoare de matematică Isoscel.
Am stat de vorbă cu Adrian Păduraru despre moștenirea lăsată de această poveste frumoasă, care a fost al treilea film în care juca. Iar actorul spune că „Astăzi, rolul lui Alexandru mi se pare uneori jucat de un alt actor, mi se pare că e o diferență foarte mare între mine cel care eram atunci și eu care sunt astăzi, dar cred că doar mi se pare”.
Cei care sperau la o continuare a poveștii, pe care regizorul Nicolae Corjos i-a propus-o actorului, trebuie să știe că Adrian Păduraru nu crede în sequel-urile care sunt atât de populare la Hollywood.
„I-am spus (cu ceea ce credeam că este înțelepciune, la 25 de ani): «Cine imită nu mai este fiul Naturii, este nepotul ei». Nu era vorba de a imita, ci de a continua ceva, dar toată istoria cinemografului de până atunci și de după aceea cred că mi-au dat dreptate – primul film dintr-o serie este de neegalat, în seria respectivă”, explică acesta.
Adrian Păduraru spune despre liceenii de azi că „Au, evident, mai multe drumuri deschise, mai multe opțiuni în fața lor, în ceea ce privește dezvoltarea în viață. Dar, într-o lume în care valorile sunt (adeseori, de cele mai multe ori sau aproape întotdeauna) răsturnate, o lume în care valori precum noblețe, prietenie, sacrificiu, onestitate sunt înlocuite cu ceea ce se numește valoare materială, faptul că unii dintre ei reușesc să-și croiască o cale frumoasă prin viață e dovada forței lor de a se construi frumos.
Dovada faptului că au aceleași aspirații și aceeași sensibilitate pe cere le-au avut generațiile de liceeni dintotdeauna. Este ceea ce cred sau îmi doresc să cred despre liceenii de astăzi”.
În concluzie, amatorii de pelicule românești binecunoscute sunt invitați la film, pe micile ecrane, alături de Focus Sat TV sau direct în Aplicația Focus Sat.
„Vă doresc fiecăruia dintre dumneavoastră, telespectatori de film românesc, să vă bucurați de cinematografia noastră și să vă bucurați de fiecare moment de artă pe care îl puteți trăi, spre a vă face viața mai frumoasă!” – Adrian Păduraru.
Sursa foto: Focus Sat
Citește și: